Terug van een vakantie heb ik altijd een hoofd vol inspiratie voor nieuwe gerechten. Ik kijk tijdens de vakantie mijn ogen altijd uit bij het lezen van de menukaarten en sla bijzondere combinaties of grappige gerechten op (in mijn eigen geheugen of dat van mijn telefoon ;-)). Maar soms worden ook buitenlandse kooktijdschriften uitgeplozen en wat dacht je van de gratis magazines bij de supermarkt?
Zo kwamen wij onlangs terug vanuit Florida, waar wij overigens net op tijd waren vertrokken aangezien een week later orkaan Irma aan land kwam. Maar goed…de winkels in Florida staan al vroeg in het teken van de herfst. Natuurlijk vanwege Halloween dat breeduit wordt gevierd in dit land, maar ook omdat het hoogseizoen in Florida dan weer aanbreekt. Je zou het niet zeggen, maar in Florida is de zomer juist het laagseizoen. Het is er té warm en té vochtig. De airconditioning is dan ook niet voor niets een eerste levensbehoefte daar en veel Nederlanders overwinteren er graag in de maanden oktober t/m maart.
Gekke Henkie’s als wij zijn, waren wij er wél in de rustige maar verzengend hete maand augustus. Ik wilde namelijk heel graag (had ik al HEEL GRAAG gezegd?) de eclips zien in South Carolina. Aangezien dat schouwspel zich ‘maar’ 7 uur rijden vanaf ons huis afspeelde, hebben we de Florida-vakantie iets eerder geboekt om dit fenomeen mee te kunnen maken. En wat was het een fantastische ervaring!
Maar terug naar het eten, want ik kwam deze schattige aardappelbootjes tegen in de herfsteditie van het Winn-Dixie-magazine, een supermarktketen uit Amerika. En als aardappeleter kon ik het niet laten om deze een keer te maken. Ik heb twee variaties gemaakt, maar ik geef je onderaan de blog nog wat tips voor andere toppings. Lekker voor bij de borrel!

Aardappelbootjes met feestelijke topping
Ingredients
- 12 kleine vastkokende aardappels in de schil gewassen en drooggedept
- olijfolie
- zout
- peper
- 5 cherrytomaten grof gehakt
- 50 gr feta
- 1 ui in halve ringen
- 1 el suiker
- geraspte kaas
- 1 tl gedroogde oregano
Instructions
- Verwarm de oven voor op 225˚C.
- Zet een ovenschaal klaar en vet in met 2 eetlepels olie. Leg de aardappels hierin en bestrooi met peper en zout. Bak deze 35 minuten in de oven.
- Karamelliseer ondertussen in een koekenpan de ui met 1 eetlepel olie en de suiker tot ze zacht en stroperig zijn. Doe dit in 10 minuten op laag vuur. Als het droogbakt, voeg je 1 eetlepel water toe.
- Haal de aardappels uit de oven laat ze iets afkoelen. Snijd ze dan door de helft en leg ze met de snijkant naar boven en in de ovenschaal.
- Leg op de ene helft van de aardappels wat geraspte kaas met daarbovenop wat van de ui.
- Leg op de andere helft wat tomaat. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten.
- Serveer op een grote schaal. Maak de aardappelbootjes, belegd met tomaten, af met de feta en bestrooi met wat van de oregano.
Notes
Extra tips om je aardappelbootjes mee te beleggen:
- Beleg met geraspte cheddar en zet deze even onder de grill. Wanneer deze bruin knapperig is mogen ze eruit. Maak af met wat vers gemaakte guacamole, tomatensalsa en steek er een stukje nacho chips in.
- Schep de aardappeltjes een beetje leeg en leg in de holtes gehakte tomaten met daar bovenop een beetje mozzarella. Maak af met een plakje chorizo. Bak nog 15 minuten in de oven, totdat de mozzarella zacht is geworden.
- Meng wat ontdooide, uitgelekte gehakte spinazie met roomkaas, fijngehakte knoflook, zout en peper en smeer op de aardappeltjes. Zet 15 minuten in de oven. Maak af met wat citroenrasp en gehakte bieslook.
MUZIEKTIP!
Wanneer ik nu terugdenk aan de roadtrip die wij naar South Carolina maakten, denk ik maar aan één plaat. En gek genoeg is het van een Nederlands duo; Jack & the Weatherman. Zij maakten een plaat die ik zó graag wilde luisteren terwijl wij door het Amerikaanse landschap reden. Ik kan je zeggen, het voelde heerlijk!