Appeltaart met pistache frangipane en kaneel

3.5K
Herfst
Kruip lekker op de bank met deze appeltaart met pistache frangipane en kaneel

Toen wij eind september thuis kwamen van vakantie hadden we hier in Nederland welgeteld nog één week lekker weer. Daarna vielen we in het zwarte gat dat ‘herfst’ heet. Wat kun je dan het beste doen? Juist; je overgeven en de herfst omarmen. De verwarming sprong voor het eerst weer aan, de theepot werd weer uit de kast getrokken én ik kreeg gelijk zin in appeltaart. Ik bakte deze geweldige Appeltaart met pistache frangipane.

Vooraanzicht van de Appeltaart met pistache frangipane opgebouwd met dunne schijfjes appel.
Vooraanzicht van de Appeltaart met pistache frangipane opgebouwd met dunne schijfjes appel.

Appeltaart met pistache frangipane

Ik hou van appeltaart, maar bak deze eigenlijk nooit zo vaak. En dat terwijl de geur ervan onweerstaanbaar is. Je weet wel zo’n klassieke appeltaart met rozijntjes en kruimeldeeg. Geen idee waarom, maar in mijn hoofd is dat zoveel werk, maar volgens mij valt het wel mee. Ik had appels in de fruitschaal liggen die echt op moesten en besloot er deze appeltaart met pistache frangipane te maken. Deze appeltaart is simpel om te maken, maar feest voor het oog en smaakt ook nog eens super lekker. Ik maakte hem in een stenen quichevorm van 28 cm, waardoor hij zijn mooie ronde vorm behield.

Bovenaanzicht van de Appeltaart met pistache frangipane opgebouwd met dunne schijfjes appel.

Pistache frangipane

‘Frangipane’ is een simpel beslag gemaakt met boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem.

Ik heb wel eens eerder een frangipane gebruikt in een van mijn taartjes. Deze maak ik altijd met amandelmeel, maar ik had onlangs een bestelling gedaan en pistachenoten meel besteld. Dit klinkt ingewikkeld, maar dit zijn gewoon gemalen pistachenoten. Je kunt dit heel makkelijk zelf maken door hele, gepelde, ongezouten pistachenoten in je keukenmachine te malen tot poeder.

Ik besloot het amandelmeel te vervangen voor de pistachenoten meel en dit bleek een schot in de roos! Ik gebruikte er overigens geen bloem in. Ik voelde aan het beslag dat het wat droger was, dan wanneer ik het met amandelen maak. Ik besloot het zonder bloem te doen, waardoor het een lekker romig laagje gaf aan deze appeltaart.

Welke appels voor appeltaart?

Ik gebruikte voor dit recept Jonagold appels. Dit, omdat ze fris zijn, maar na het bakken nog een knapperige bite hebben. Voor een klassieke appeltaart zou ik eerder een Goudreinet hebben gekozen, aangezien deze iets kruimiger is. Maar omdat de plakjes voor dit recept nog intact moesten blijven, koos ik voor een iets hardere soort. Je zou ook een Elstar of Granny Smith kunnen gebruiken. De Granny Smith is alleen wel een stuk zuurder, wat ook heerlijk kan zijn.

Appeltaart met pistache frangipane en kaneel

Porties 1 taart
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten

Benodigdheden

  • quichevorm 28 cm doorsnede

Ingrediënten

  • 1 rol kant-en-klaar taartdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
  • 2 appels in kwarten, zonder klokhuis
  • 1 citroen alleen het sap
  • 70 gr pistachenoten meel
  • 70 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 70 gr suiker + extra voor garnering
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneel + extra voor garnering
  • 2 el melk

Instructies

  • Haal de rol taartdeeg uit de koeling.
  • Snijd de kwarten in hele dunne schijfjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp mes. Probeer dezelfde dikte aan te houden, zodat alle plakjes straks even gaar zijn na het bakken. Het is niet erg als de ene iets groter is dan de andere. Leg de plakjes in een kom en doe het citroensap hierbij. Meng door elkaar en zet apart voor later.
  • Meng het pistachenoten meel met de roomboter, suiker en 1 ei in een mengkom en klop dit snel door elkaar tot een beslagje. Zet apart voor later.
  • Haal het deeg uit de verpakking en rol voorzichtig uit. Leg dit met het bakpapier en al in de quichevorm. Laat overtollig deeg overhangen.
  • Vul de taartbodem met de pistache frangipane. Smeer het nét niet tegen de rand.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Meng de plakjes appel met de kaneel en bouw de taart op. Bewaar de kleinste plakjes appel voor het laatst. Begin aan de buitenrand met het neerleggen van de plakjes. Laat de plakjes appel elkaar overlappen. Heb je de buitenrand klaar? Ga dan een stuk naar binnen en begin daar plakjes neer te leggen. Blijft het niet goed liggen? Steek de plakjes dan een beetje in de frangipane om het vast te plakken. Ga zo door tot je het midden van de taart hebt bereikt. Bestrooi op het laatst de appels met nog wat kaneel.
  • Vouw luchtig de randen naar binnen. Bestrijk deze randen met een mengsel van eidooier en melk en bestrooi deze met wat suiker en kaneel.
  • Bak de appeltaart in zo'n 30-35 minuten goudbruin. Hou de taart de laatste 10 minuten goed in de gaten, dat deze niet te donker wordt. Laat hem gerust nog even in de oven staan als deze nog niet bruin genoeg is gebakken.
    Detail van een gebakken korst van de Appeltaart met frangipane.
  • Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten staan, voordat je deze met bakpapier en al uit de vorm tilt. Laat hem dan verder afkoelen op een ovenrekje.

Notities

  • Geen pistachenoten meel in huis? Met amandelmeel is dit nét zo lekker 😉
  • Lekker met een bol vanille ijs.
  • De taart is zo’n 3 dagen te bewaren in de koelkast. Dek deze goed af met aluminium- of vershoudfolie.
  • Eet je de volgende dag een stukje? Warm deze even op in de oven, dan is hij het lekkerst! Verwarm de oven voor op 175˚C. Verpak een punt luchtig in aluminiumfolie en plaats deze een kwartiertje in de oven.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Appel, Bakken, Herfst, Taart, Zoet

MUZIEKTIP!

Bij een herfstige dag en dit heerlijke taartje, past wel een relax muziekje. Lekker voor op de zondagochtend of wanneer je dit heerlijke recept ook gaat maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close