Laatst heb ik een geweldige quiche met pompoen gemaakt, maar wilde daar nog een salade bij serveren. Deze bietensalade met sinaasappel en roze eieren past daar perfect bij, lekker licht en fris!
Bietensalade met sinaasappel en roze eieren
Ingrediënten
- 5 bietjes (voorgekookt en ontveld)
- 4 eieren
- pittige sla (rucola of wasabi-sla)
- 200 gr feta
- 1 sinaasappel in schoongemaakte partjes
- 3 sneetjes oud brood
- 1 teen knoflook
- peper en zout
- 2 el grove mosterd
- 2 el honing
- 1 el citroensap
- 4 el olijfolie extra vergine
Instructies
- Kook 4 hardgekookte eieren en pel deze. Blend 2 van de 5 bietjes met twee kopjes koud water en doe dit in een kom. Leg de gepelde eieren hierin en zet dit afgedekt in de koelkast. Let wel goed op dat de eitjes helemaal onder gedompeld zijn, anders worden ze niet mooi roze rondom. Dit moet minstens een uur blijven staan om een roze kleur te krijgen. Het mag ook langer, dan worden ze meer roze.
- Toast de boterhammen knapperig of leg deze even in de een voorverwarmde oven van 180˚. Na een minuut of 10 zijn ze lekker knapperig. Haal ze eruit en wrijf met een gepelde knoflookteen over het brood heen. Strooi er een klein beetje peper overheen, snij in kleine blokjes en bewaar deze tot je salade helemaal klaar is.
- Maak de dressing door de mosterd, honing, citroensap en 4 el. olijfolie door elkaar te roeren. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak een schaal en leg daar de sla in. Schaaf of snij dunne plakken van de 3 overgebleven bietjes en verdeel deze over, en tussen, de sla.
- Maak kleine blokjes van de sinaasappelpartjes en verdeel deze ook over de sla. Verbrokkel de feta bestrooi de salade hiermee. Wij hadden deze avond de heerlijke cranberryfeta van Kaasboer Zeewierkaas (Vlieland) door de salade, maar gewone feta smaakt nét zo lekker. Strooi als laatste de croutons over de salade heen met wat van de heerlijk zoetzure dressing. Maak eventueel af met wat extra zout en peper.
Notities
Eet smakelijk!