Wanneer ik een taart bak, probeer ik het mijzelf meestal zo makkelijk mogelijk te maken. Ik weet namelijk dat ik na 3 uur in de keuken nogal eens ‘klaar’ kan zijn met het bakken. Mijn spanningsboog is niet al te lang, dus het liefst wil ik iets lekkers, en beetje snel graag 😀 Dit houdt overigens niet in dat ik uit pakjes bak. Nee, ik maak het liefst alles helemaal from scratch. Maar wanneer mij gevraagd wordt een verjaardagstaart te maken voor mijn lieve zus, zet ik mijzelf graag over dat gevoel van haast heen en bedenk met liefde een toptaart. Ongeacht hoeveel tijd het kost om te maken. Dit jaar koos ik voor een Citrus Meringuetaart met Sinassnippers.
Citrus Meringuetaart met Sinassnippers
Deze taart moest wel een spektakel worden, dat snap je wel. Er moesten ten slotte wat kaarsjes op passen en zo’n twintig gasten van kunnen eten. Vorig jaar maakte ik een soort Mars-taart met heul veel chocolade en karamel, maar dit jaar wilde ik het een beetje fris houden. Ik hou erg van citroentaart, maar wilde niet de ‘standaard’ citroen meringuetaart maken die ik al zoveel tegenkwam. Ik bedacht dat er best meer citrusvruchten in mochten worden verwerkt. Sinaasappel bijvoorbeeld. En oh wacht, daar heb je toch ook van die heerlijke chocolaatjes van?? Die mochten er ook wel op 🙂 Het resultaat was een lekker frisse taart met een royale laag meringue waar ik voor koos om deze niet af te branden met een gasbrander.
Citrus Meringuetaart met Sinassnippers
Equipment
- 2 bakvormen ø 24 cm
- steriele (weck)pot
- thermometer
Ingrediënten
- 1 pakje sinassnippers
Cake
- 425 gr zelfrijzend bakmeel
- 475 gr suiker
- ¼ tl zout
- 6 el maizena
- 200 gr roomboter op kamertemperatuur
- 2 sinaasappels 125 ml sap en rasp
- 4 eieren
- 125 ml melk op kamertemperatuur
Lemoncurd
- 6 eieren gesplitst, bewaar dooier en eiwit apart
- 2 citroenen rasp
- 100 ml citroensap
- 160 gr suiker
- 100 gr boter koud
Karamelsaus
- 100 gr suiker
- 3 el water
- 60 ml slagroom
- 15 gr gezouten roomboter in blokjes
Meringue
- 3 eieren alleen eiwit
- 30 gr vanillesuiker
- snuf zout
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 175˚.
- Zeef de bloem en maizena boven een kom en voeg het zout toe.
- Klop in een andere kom de 200 gram de zachte boter en met het sinaasappelrasp en 475 gram van de suiker. Voeg 4 hele eieren één voor één toe aan de boter en suiker. Wanneer de eieren volledig zijn opgenomen, mag het sap van de sinaasappel en de melk erbij. Roer nog even goed door tot het egaal is.
- Schep lepel voor lepel de bloem bij het botermengsel en laat kloppen totdat het een glad beslag is geworden. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de taarten in 40 minuten af. Prik met een sateprikker om te testen of hij al goed gaar is. Laat ze afkoelen voordat je de taart opbouwt.
Lemoncurd
- Zet een pan met een laagje water op het vuur met daarbovenop een vuurvaste kom. (De kom mag het water net niet raken.) Wanneer het water zachtjes kookt, doe je de 6 eidooiers (bewaar 3 eiwitten voor de meringe), het citroenrasp- en sap en 160 gram suiker in de kom.
- Klop het mengsel goed door onder constant roeren, anders stollen de eidooiers. Wanneer het mengsel wat dikker van structuur wordt haal je het van het pannetje af en roer je de 100 gram koude boter er doorheen. Laat afkoelen en schenk in een schone pot en bewaar in de koeling.
Karamel
- Verhit 100 gram suiker en 3 eetlepels water in een hoge (!) pan zonder te roeren. Laat dit zachtjes pruttelen. Warm ondertussen de slagroom op. Wanneer de karamel de kleur van amber heeft mag het direct van het vuur.
- Voeg voorzichtig de warme slagroom toe aan de karamel (pas op het spettert en komt omhoog). Roer goed door tot de bellen zijn gezakt. Voeg direct daarna de gezouten boter toe en roer je het tot een gladde massa. Laat afkoelen.
Meringue
- Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker en zout. Breng ondertussen het water met de suiker aan de kook. De siroop moet een temperatuur bereiken van 118˚C.
- Wanneer de suiker siroop klaar is, mag deze in een dun straaltje worden toegevoegd aan het eiwit terwijl je deze mixt. Zet de mixer op halve kracht terwijl je dit toevoegt. Laat de machine draaien tot het glanzend wit is en de kom lauw aanvoelt.
Opbouw taart
- Snij de twee lagen cake overdwars door midden, zodat je 4 lagen cake krijgt. Leg de eerste laag op een mooi bord of taartstandaard en smeer hierover wat van de lemoncurd.
- Plaats de tweede laag cake hier bovenop en smeer hierover wat van de karamelsaus. Daar bovenop mag de derde plak cake en met wat lemoncurd insmeren. De laatste plak mag er nu op. Laat de taart een uur rusten in de koelkast.
- Smeer vlak voor serveren de meringue over de taart uit en vergeet de randen niet. Garneer met de sinassnippers en je taart is klaar om te worden aangesneden.
MUZIEKTIP!!
In de tijd dat ik nog veel draaide als DJ, kwam mijn zus altijd mee naar mijn gigs. En er was altijd één plaat waar wij samen (ik vanuit de dj-booth en zij vanaf de dansvloer) van uit onze stekker gingen. Stiekem doen we dat nog steeds hoor, bij het horen van deze plaat. Gewoon omdat deze geweldige herinneringen oproept, great times!