Op warme dagen eet ik het liefst licht, lekker en makkelijk. En ik denk niet dat ik de enige ben, want wie wil er nou in de keuken staan zweten als het 27˚C of heter is? Maar goed…bij die temperaturen krijg ik wel direct een vakantiegevoel en kan het dan ook niet laten om opgedane inspiratie tijdens vakanties door te voeren in de gerechten die we dan eten. Zo kwam ook dit recept tot stand. Net terug van een heerlijke vakantie op het Griekse eiland Zakynthos -waar je hier en hier meer over kunt vinden- zat ik nog compleet in de ‘olijvenfase.’ En werd het snikheet in Nederland, de week nadat wij terugkwamen. Dus overal waar ik kon gooide ik olijven doorheen en oh wacht, natúúrlijk feta! Ik bedacht deze super makkelijke Griekse couscoussalade en geef je hierbij het recept, inclusief een leuke en heerlijke variatietip.

Griekse couscoussalade
Ingredients
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 gele paprika in kleine blokjes
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 2 takjes tijm alleen de blaadjes
- 80 gr groene olijven zonder pit
- 75 gr feta
- 200 gr couscous
- 340 ml groentebouillon
- 3 takjes bladpeterselie
- 1 citroen
- 2 el pijnboompitten geroosterd
- olijfolie
Instructions
- Fruit de ui, knoflook en paprika zachtjes aan in 2 el olijfolie en voeg de tijm toe. Wanneer de ui glazig is geworden mag het van het vuur. Bewaar dit voor later.
- Hak de feta en olijven grof en meng dit door elkaar.
- Bereid de couscous volgens het pak en gebruik de bouillon die je aan de kook hebt gebracht. Heb je net te weinig bouillon? Vul het dan aan met wat gekookt water toe.
- Roer de couscous met een vork los en voeg hier het uienmengsel en de olijven-fetamix toe.
- Roer het citroensap van ¼ citroen en de pijboompitten luchtig door de couscous. Hak de peterselie fijn en bestrooi de salade hiermee.
- Serveer in een kommetje met eventueel een extra partje citroen.
Serveertip
Ik had nog wat van de Griekse couscoussalade over en maakte er de volgende dag deze toffe tomaten mee. Superleuk om te serveren in de ovenschaal en met deze simpele bereiding maak je de blits tijdens een etentje, believe me!

Gevulde tomaten met Griekse couscoussalade
Ingredients
- 8 grote tomaten
- Griekse couscoussalade
- olijfolie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Snijd het kapje van 8 tomaten af en hol ze uit. Dep deze een beetje droog en zet ze in een ovenschaal. (Blijven ze niet staan? Haal dan een flinterdun plakje van de onderkant af)
- Vul de tomaten nu tot net over de rand met de Griekse couscoussalade onder niet te hard drukken. Zet daarna het kapje bovenop.
- Besprenkel de tomaten met olijfolie en bak ze zo’n 20 minuten in de oven. De tomaat wordt zo iets zachter.
- Haal uit de oven en serveer per persoon 2 tomaten.
MUZIEKTIP!
Bij hogere temperaturen vind ik het ritme van reggae altijd lekker passen. Het wekt direct dat vakantiegevoel op en laat je onbewust ook beseffen dat het allemaal wel een tandje langzamer mag. Met dit nummer van Natalia Doco, die hier weer wat Folk-invloeden doorheen heeft gemixt, komt dat helemaal goed. Chill out!
Hmmm, ik ben dol op couscoussalade. Zo makkelijk om te maken, vooral op een warme zomerdag inderdaad 🙂
Me too nicole, simpel maar zo vol van smaak. Love it!