Italiaanse basics: Snelle pastasaus en pesto

377

Wij koken met regelmaat Italiaans thuis en dan is het natuurlijk het lekkerst om verse ingrediënten te gebruiken. Want de Italiaanse keuken mag dan over het algemeen vrij simpel zijn, de smaak is bepalend in de gerechten. Helaas beschikken wij bijvoorbeeld hier in Nederland zelden over de smakelijke tomaten die ik in Italië at, maar met mooie producten van een groenteboer kom je al een heel eind. Of je koopt bijvoorbeeld de (hele) ingeblikte tomaten van Cirio, deze zijn heerlijk! Ik koop zelden kant-en-klaar pastasauzen. Deze maak ik het liefst zelf omdat ik er mijn eigen smaakmakers aan toe wil voegen. En ook voor de pesto geldt dat ik die eigenlijk nooit in een potje koop. Maar misschien meer om de reden dat ik het belachelijk vind dat er vaak niet eens pijnboompitten in zitten, die er toch écht in horen.

Italiaanse basics: snelle pastasaus en pesto | www.deedylicious.nl

Snelle pastasaus en pesto

Met deze twee simpele gerechten heb je al een mooie basis klaarstaan voor de meest uiteenlopende gerechten. De pastasaus gebruik ik, naast een pasta, ook voor een pizza of pizzarolls. Met de pesto kun je de pasta ook heerlijk aanmaken, maar smeert ook lekker weg op een ciabatta bij een kom soep. Kortom, met deze snelle pastasaus en pesto kun je alle kanten op.

Snelle pastasaus

Porties 450 ml
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Ingrediënten

  • 1 blik (pruim)tomaten (400 gr)
  • 50 gr tomatenpuree
  • 1 ui grofgehakt
  • 2 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • snuf peper

Optioneel voor extra pit

  • 1 rode peper zonder zaadlijsten

Wat ga je doen?

  • Doe alle ingrediënten in de blender en mix het tot een gladde saus.
  • Giet het in een pan en zet op middelhoog vuur. Laat het 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen tot het indikt. Roer regelmatig om.
  • Giet het in een (weck)pot en doe de deksel erop. Laat afkoelen voordat je het in de koelkast zet of gebruik het direct.

Notities

  • Gebruik binnen 5 dagen
  • Maak gerust meer, je kunt dit gemakkelijk in porties invriezen. Dan heb je altijd saus bij de hand.
Gang: Basics
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pasta, Saus

Homemade Pesto

Porties 100 gram
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min

Ingrediënten

  • 1 plantje basilicum alleen de blaadjes
  • 40 gr pijnboompitten geroosterd
  • 60 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 6 el olijfolie extra vergine
  • peper

Wat ga je doen?

  • Doe de Parmezaanse kaas met de pijnboompitten in de blender of hakmolen en maal fijn.
  • Voeg de basilicum toe en maal fijn. Schenk er in een klein straaltje de olijfolie op zodat dit mengt met de basilicum. Voeg nog wat olie toe als je het te droog vindt.
  • Breng de pesto op smaak met peper. Zout is niet nodig omdat de kaas al zout is.

Notities

  • Wil je de pesto langer kunnen bewaren? Schep de pesto dan over in een vorm voor ijsblokjes en laat dit opstijven in de vriezer. Haal ze dan uit de vorm en gooi de blokjes in een afsluitbaar zakje die geschikt is om in te vriezen. Zo heb je altijd een voorraad bij de hand. 
  • Wil je de pesto nog voller van smaak maken? Maal er dan een teen knoflook doorheen of een kneepje citroensap.
Gang: Basics
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pesto

Italiaanse basics: snelle pastasaus en pesto | www.deedylicious.nl

 

MUZIEKTIP!

Italië, wat zou ik er graag weer heen gaan en dan vooral naar Toscane. Dat deel van Italië heeft mijn hart gestolen. En terwijl ik nippend aan een wijntje op een terras zit, wil ik alleen nog maar Enrico Caruso horen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close