Ovenschotels zijn zó fijn om te maken en staan bij ons dan ook met regelmaat op het menu. Vanwege het gemak, omdat alles lekker in een schaal past én je meteen een berg groente naar binnen krijgt. Maar ook omdat je hiermee eindeloos kunt variëren. We gebruiken dit recept dan ook met regelmaat om de koelkast ‘leeg te koken’. Restje kool erin, nog wat paprika’s die echt op moeten en het beetje aardappels dat niet meer in de stamppot paste, gaat er ook in. Deze ovenschotel met Chinese kool en kerrie is echt een koelkast-leegmaak-recept; in deze schotel kun je van alles gebruiken.
Biologisch van BoereGoed
Ik heb alleen deze keer geen restjes gebruikt, maar een heerlijk Biologische Chinese kool, aardappels en paprika van BoereGoed. Zij bieden Buurtboxen aan waarin (h)eerlijke groente en fruit zit dat uit de regio komt. Ze hebben tientallen afhaalpunten in Zuid-Holland waar je je box op kunt halen.
Ovenschotel met Chinese kool en kerrie
Ik zei het al, wij maken regelmatig ovenschotels thuis en vullen deze met alles wat voor handen is. Soms moet je nog even iets voorgaren, denk bijvoorbeeld aan de ui, paprika of wortel. Ik vind dat vaak nog net iets te hard als ik dit alleen in de oven laat garen. Wanneer ik dit eerst even bak of blancheer kan ik het toevoegen aan de vulling van de ovenschotel. Met dit recept vul je een ruime ovenschaal en hier kun je met 4 personen van eten. Maar aangezien wij maar met z’n tweetjes zijn, eten wij hier twee dagen van. Je warmt het de dag erna gemakkelijk op in de oven.
Ovenschotel met Chinese kool en kerrie
Benodigdheden
- Hapjespan
- ovenschaal
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 1 paprika in kleine blokjes
- 3 el zonnebloemolie
- 250 gr gehakt
- 4 tl kerriepoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- ½ tl nootmuskaat
- 1 Chinese kool in dunne reepjes
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- peper en zout
- 350 gr aardappelschijfjes
- geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚.
- Fruit de ui en paprika in de olie, totdat de ui glazig begint te worden. Doe dan het gehakt erbij samen met de kerrie, tomatenpuree en nootmuskaat. Bak rul totdat het net gaar is.
- Voeg de kool en knoflook toe. Bak dit een minuut of twee mee, totdat het een beetje is geslonken. Doe er naar smaak nog wat peper en zout overheen en roer nog eenmaal goed door.
- Vet de ovenschaal in met wat olie of boter. Gaar ondertussen de aardappelschijfjes voor in de magnetron.
- Stort het mengsel in de ovenschaal en dek het dakpansgewijs af met de aardappelschijfjes. Strooi daarover de geraspte kaas.
- Plaats de schaal in het midden van de oven en bak 20 minuten. Mocht je kaas nog een beetje bleek zijn, zet dan even een paar minuten de grill aan, om het knapperig bruin te laten worden.
- Serveer eventueel met wat verse rucola.
Wordt een pro in opwarmen
Aangezien wij met z’n tweetjes thuis zijn, hebben wij met regelmaat restjes eten staan. Maar hoe warm je deze de volgende dag het lekkerste op? Ik ga je helpen! Allereerst plaats je de restjes met ovenschaal en al in de koelkast. Dek de schaal af met aluminiumfolie. De volgende dag zet je de oven aan op 150˚C en plaats je de ovenschotel rechtstreeks uit de koeling in de oven. De schaal verwarmt nu mee met de oven die aan het opwarmen is. Laat het aluminiumfolie op de schaal zitten, zo gaart het aan de bovenkant niet verder. Na 25 minuten haal je het folie eraf en laat je de schaal nog minstens 10-15 minuten in de oven. Wanneer de restjes lekker sissen, haal je de schaal uit de oven en serveer je het direct.
MUZIEKTIP!
Een lekker easy going recept welke in de winter of zomer, eigenlijk altijd goed is. Daarom ook een easy going plaatje van Sigala.
Lijkt me heel lekker.denk dat ik dit vandaag ga maken.
Nou je hebt geen woord gelogen! Het zag er heerlijk uit 🙂
heerlijk gerecht! heb alleen de tomatenpuree niet gebruikt, maar stond ook verder niet meer vermeld in het recept
Fijn dat je er van hebt genoten Mark!