Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden

4.6K

Wie mij kent, weet dat ik eigenlijk zelden een biertje drink. Alleen ’s zomers, wanneer de mussen van het dak vallen van de hitte, drink ik wel eens een witbiertje. Maar dan houdt het eigenlijk ook wel op. Maar toen ik op het Leidse biermerk Pronck werd gewezen, kon ik niet anders dan bij de brouwers langs. Aangezien mijn achternaam exact hetzelfde klinkt, maar geschreven wordt zonder ‘c’, was ik nieuwsgierig welke ‘Pronk’ hierachter zou zitten.

Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden | www.deedylicious.nlPronck brouwerij

Ik verklap het maar meteen; er zat helemaal geen ‘Pronk’ achter dit bier! Na een aantal jaren voor ‘de hobby’ bier te hebben gebrouwen, hebben de vier Leidse studerende vrienden Frans Meij, Benjamin Wegman, Boudewijn Veenhuizen en Joost Smits in november 2014 de stap gezet om het wat grootser aan te gaan pakken. Met zo’n 600 liter per week, mag je best zeggen dat dit in een bizar korte tijd een aardige onderneming is geworden. En het groeit aan populariteit, dus ik verwacht dat dit de komende tijd alleen nog maar meer zal gaan worden.

De naam ‘Pronck’ was eerst een werktitel, maar wel eentje die trots en kracht uitstraalde volgens de heren. De naam werd in de vriendenkring van de brouwers al snel opgenomen en ineens klonk het niet meer als iets tijdelijks. Dit bier is iets om trots op te zijn en daar mag je bést mee ‘Proncken!’ De naam is gebleven en wat mij betreft geen verkeerd besluit 😉

Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden | www.deedylicious.nlLeids water

Dit bier wordt in Leiden gebrouwen met behulp van Leids water. Eerst nog in de voormalige zusterflat aan de Rijnsburgerweg, maar tegenwoordig op een nieuwe locatie aan de Ter Haarkade. Het bier wordt gebrouwen met pure ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. Want de brouwers houden van lokale producten, die ambachtelijk en met aandacht zijn gemaakt.

Ze hebben 4 biertjes op de markt, te weten de Tarwe, IPA, Dubbel en Tripel. Daarnaast hebben ze ook wat speciale biertjes voor het seizoen. We hebben er vier geprobeerd en laten je natuurlijk graag weten wat we er van vinden. Ik nam mijn bier-liefhebbende vriendje mee voor een rondleiding en uiteraard moest er ook geproefd worden.

Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden | www.deedylicious.nlTarwe (5,7%)

Dit is een ‘zacht’ biertje die het prettig doet op een zomerse dag. Het is een beetje troebel, maar licht van smaak en heeft soepele afdronk. Bier vind ik vaak een bittere nasmaak geven, maar bij deze was dat absoluut niet het geval. Heerlijk voor op een warme dag!

Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden | www.deedylicious.nlIPA (6,3%)

Met zijn fruitig aroma van mango, ananas en grapefruit was dit (letterlijk) voor mij een tropische verrassing. Ik had verwacht dat ik het er niet uit zou kunnen halen, maar verrassend genoeg kon ik de aroma’s thuisbrengen. De afdronk was wel iets bitterder dan bij de Tarwe, maar niet overheersend. Verrassend biertje dit!

Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden | www.deedylicious.nlDubbel (6,4%)

Dit kruidige bier is wat voller van smaak en heeft een lichtzoet afdronk. Je kunt dit perfect combineren met een goed stoofpotje. De vollere smaak komt overigens van de maïs die ze tijdens het proces hebben gebruikt. Voor mij persoonlijk was deze iets teveel van het goede. Ik vind een lichter biertje net iets lekkerder wegklokken, maar dat ik een persoonlijke voorkeur. Maar Vriendlief kon deze zeker waarderen.

Pronck bier, eerlijk gebrouwen bier uit Leiden | www.deedylicious.nlTripel (9,0%)

De afsluiter en meteen de zwaarste in zijn soort, is de Tripel. Door de lindebloesem-honing, die de brouwers zelf bij de imker halen, krijgt dit bier een zacht maar bloemig karakter. Ik was verbaasd over de zachte tonen die erin zaten en hoe goed je de honing meekrijgt tijdens het drinken. Met zo’n promillage had ik dit niet verwacht.

Wil je ook een Pronck-biertje proberen? Kijk dan eens op de site waar ze tegenwoordig het bier serveren. Het zal je niet verbazen dat veel verkooppunten in en om Leiden zijn gevestigd, maar dit zal zich verder uitbreiden, geloof mij! Ook op de nodige festivals wordt het bier al geschonken.

Bij ons zal het bier van Pronck met regelmaat worden geschonken. Want hoe tof is het om bier te serveren dat je eigen naam draagt?

Heb jij het al ergens gespot?

KokenKoken

Reacties

 1. Wendy, wat een leuk stukje! Manlief en ik zijn fan van speciale biertjes én van Leiden. In de zomer zitten we menig zaterdag en/of zondagmiddag op een terrasboot aan de Nieuwe Rijn te genieten van een speciaal tapje! En zo kwamen we dus bij Einstein ook een Pronckbiertje tegen. Erg lekker, leuk dat het uit Leiden komt en gaaf dat jonge ondernemers met nieuwe initiatieven komen.

  Groetjes, Marjolein

 2. Ed van Nisius says:

  Hallo Wendy,

  Toegegeven ik kijk te weinig naar je activiteiten ! Via de site van Brouwerij Pronck ontdekte ik je belangstelling voor hun bier ! Leuk dat je er geweest bent en er een schitterend informatief stuk over geschreven hebt met natuurlijk erg mooie foto’s Het koken met bier is een genot op zich, misschien ken je hem al , anders van harte aanbevolen Han Hidalgo of te wel Jazzcooking ( heel aardige man ). Jazz, Speciaal bier en lekker Koken wat wil een liefhebber nog meer !

  Groetjes,

  Ed & Tineke

 3. Dit zijn zeker lekkere biertjes! Ik kwam ze tegen bij Lot en de Walvis in Leiden. Wij hebben de Tarwe en IPA geprobeerd. Echte aanraders, heerlijk voor een zomerse middag op het terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close