Salade met appel, gekaramelliseerde walnoten en cranberry’s

34.7K
basic
Maak een keer deze simpele salade, hij zit boordevol smaak!

Het nieuwe jaar is van start en dan ben ik de chocolaatjes, oliebollen en toastjes met lekkers wel weer even beu. Want zeg nou eerlijk, we vreten wat af in de maand december 🙂 Daarom probeer ik in januari altijd wat lichtere recepten te maken. Vandaag maakte ik deze salade met appel, gekaramelliseerde walnoten en cranberry’s en die moést ik met jullie delen. Want jemig, wat was deze lekker!

Salade met appel, gekaramelliseerde walnoten en cranberry's | www.deedylicious.nl

Pas op de plaats maken

Zoals gezegd is het in december een groot eet-festijn en ook afgelopen december was het niets anders. Ik maakte een schandalig lekkere Semifreddo met een echt goddelijke karamelsaus waar ik van kon blijven eten! ik bracht deze op smaak met heerlijke winterse specerijen en elke dag stond het potje karamelsaus te roepen in de koelkast dat ik er even een lepeltje uit moest halen. Het was leuk zolang het duurde, maar nu in het nieuwe jaar heb ik behoefte aan wat gezondere voeding.

Salade met appel, gekaramelliseerde walnoten en cranberry’s

Ik hou erg van sla, maar wil vaak wel wat variatie in structuur en smaken in mijn salades. Zo hou ik enorm van iets knapperigs erin, maar ook een extreem zoetig of zurig element erin kan een salade enorm doe opleven. Denk aan augurkjes, zure rode uitjes of gefrituurde uitjes. Met deze kleine toevoeging, kan een saaie salade waanzinnig lekker worden.

Salades maak je lekker met noten en vruchten

Deze salade is extra lekker door de gekaramelliseerde walnoten. Lekker even met wat honing aangezet in een pannetje; ik heb nog nooit zulke lekkere walnoten gegeten! De frisheid komt van de appel en friszure dressing. Je kunt trouwens veel variëren met noten en vruchten. Zo kun je met granaatappelpitjes de boel ook lekker maken. Kun je de appel door peer vervangen of wat dacht je van pecannoten? Ik vond deze combinatie goddelijk en ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt!

Salade met appel, gekaramelliseerde walnoten en cranberry’s

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

 • 1 el balsamico
 • el honing
 • 1 tl mosterd
 • 3 el olijfolie extra vergine
 • peper
 • 100 gr walnoten ongezouten
 • 2 appels (Jonagold) zonder klokhuis, in plakjes
 • 1 limoen alleeen het sap
 • 150 gr bladsla
 • 125 gr feta verkruimeld
 • 1 bosui in dunne ringetjes
 • 3 el gedroogde cranberry's

Instructies

 • Maak de dressing door de balsamico, 1 theelepel honing, olijfolie en de mosterd door elkaar te mixen. Breng op smaak met wat gemalen peper.
 • Rooster de walnoten in een koekenpan. Op het eind mogen de 2 eetlepels honing erbij en kan het direct van het vuur. Roer even goed door en laat op een bakpapiertje afkoelen. Hak de walnoten dan grof.
 • Meng de helft van de dressing met de sla en verdeel over de borden. Verdeel de appelschijfjes over de borden en bestrooi de borden met de feta, bosui en cranberry’s.
 • Maak de borden af met de walnoten en nog wat van de dressing.

Notities

Varieer lekker met dit recept en vervang de appel eens voor peer of vervang de cranberry’s voor frisse granaatappelpitjes. 
Gang: Salade
Trefwoord: Appel, Balsamico, Herfst, Lente, Makkelijk, Walnoot, Zomer
Salade met appel, gekaramelliseerde walnoten en cranberry's | www.deedylicious.nl

MUZIEKTIP!

Back to basic met deze heerlijke salade. Laten we dan ook back to basic gaan met een heerlijk relaxte track van Nate Williams. Deze getalenteerde muzikant heb ik mogen ontmoeten toen Jamiroquai afgelopen november in het land was (waarbij hij in de band speelde). Ik hoop dat ik nog veel van deze gast ga horen, want ik ben verliefd op dit nummer!

KokenKoken

Reacties

 1. Zou je de feta ook kunnen vervangen door blauwe kaas?

  1. Hoi Sabine, ik heb dat nog nooit gedaan, maar ik denk dat het wel kan. Feta is alleen wel wat zouter in mijn beleving en echt wel een toevoeging op deze frisse salade met veel zoete tonen. Ik zou een snuf zout in de dressing toevoegen om dit een beetje in balans te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close