Dat ik onlangs een recept deelde waarin kibbeling zat, zullen degene die mij in het echte leven kennen, al bijzonder vinden. Want ik en vis, dat is eigenlijk nooit een match geweest. Gek toch eigenlijk dat ik dan dit recept van het vispannetje met krieltjes en courgette met je deel.
Een echte ‘schollekop’
Dat ik niet van vis hou, wordt nog gekker als je je bedenkt dat ik een rasechte Scheveninger ben. Ik had zelfs een oma die in klederdracht liep. Nee, niet voor de toeristen op Vlaggetjesdag, maar ze liep hier elke dag in. Ik kende mijn oma niet anders. En ik heb er zelf ook wel eens in gelopen, zoals je kunt zien op de foto. Geen idee meer wat de gelegenheid was, maar ik en mijn zus moesten er aan geloven. Als ik nu naar mijn hoofd kijk, vraag ik mij af of ik het wel leuk vond. Maar nu vind ik dit toch een dierbare herinnering. Trouwens op de linker foto zie je helemaal links mijn oma, samen met haar zussen. Geweldig om ze met die jonge koppies te zien!
Vispannetje met krieltjes en courgette
Maar terug naar de vis, want het is gezien mijn achtergrond wel een beetje raar dat ik daar niet zo’n fan van ben. Maar ik heb het echt héél vaak geprobeerd, maar ik vind het gewoon niet lekker. Rauw al helemaal niet en schelpdieren, brrrr daar gruwel ik echt van.
Er is wel een uitzondering, kabeljauw lust ik dan wel weer en een portie vers gebakken kibbeling gaat er bij mij altijd wel in. Maar misschien komt dat, omdat dat dit uit de frituur komt. (Ach ja, ik heb ook een guilty pleasure mensen!) Al vanaf mijn jeugd ken ik het nu gegeven recept; Vispannetje met krieltjes en courgette. Mijn moeder maakte dit thuis regelmatig klaar en ondanks dat ze mij tevergeefs wel eens wat andere vis probeerde voor te schotelen, dit was toch altijd wel een succes. Waarom ik dit nog nooit zelf had gemaakt snap ik eigenlijk niet, want het is super lekker en ook nog eens heel makkelijk te maken.
Vispannetje met krieltjes en courgette
Ingrediënten
- 750 gr krieltjes
- 2 el olijfolie
- 800 gr kabeljauw
- 2 courgettes in dunne plakken
- 2 uien fijngesnipperd
- 180 gr kruidenkaas bijvoorbeeld Paturain
- 1 winterwortel in dunne plakjes
- 1 kopje water
- peper
Instructies
- Kook de krieltjes 10 minuutjes in ruim gezouten wateren giet af.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui, wortel en courgette. Als de ui glazig begint te worden mag de kruidenkaas erbij. Roer goed door.
- Voeg de krieltjes toe met het kopje water en roer door.
- Zet het vuur zachter en leg de kabeljauw bovenop doe de deksel op de pan. Gaar dit voor zo’n 8 minuten of totdat de vis gaar is. Wanneer de vis makkelijk uit elkaar is te halen met een vork, is de vis goed.
- Schep het in een diep bord met wat extra vocht uit de pan. Maal op het laatst wat peper over de vis.
MUZIEKTIP!
Wanneer ik aan Scheveningen denk, zie ik in mijn hoofd het strand met als uitzicht een ondergaande zon die de zee in zakt. En dan vooral tijdens de keren dat ik een set heb mogen draaien. Niets liever draai ik tunes die bij dit moment van de dag passen; sunset!
Yummie! Lekker en gezond, nou ja de roomkaas. Ach die nemen we er gewoon bij haha