Welke camera en lenzen heb ik nodig voor foodfotografie?

4K

De vraag die mij met regelmaat wordt gesteld is ‘Welke camera en lenzen heb ik nodig voor foodfotografie?’ Ik merk dat cursisten, maar ook collega fotografen het tof vinden om meer over mijn gear te weten te komen. Ik heb op een rijtje gezet wat ik gebruik en kort uitgelegd waarvoor ik het gebruik. En stiekem ook wat tips die je, als je meer met bijvoorbeeld portretfotografie wilt gaan doen, ook kunt gebruiken.

In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Wanneer je nieuwe apparatuur wilt schaffen, zou ik het tof vinden als je dat via een van de linkjes in het artikel doet. Zo ontvang ik een klein bedrag van jouw aankoop, zónder dat het jou extra geld kost.

Vooraanzicht canon 5D MarkIV camera

Camera Body

Laat ik voorop stellen dat het niet noodzakelijk is om het duurste toestel te kopen. Een duur toestel zegt namelijk niets over de kwaliteit van foto’s die eruit rollen. Dit ligt, vind ik, toch echt aan de creativiteit van de fotograaf.

In mijn workshops vertel ik dit ook altijd, aangezien de perceptie is dat duur altijd beter is. Wanneer je je fotografie wilt verbeteren, is het leren gebruiken van de manual instellingen key.
Daarnaast kun je met andere lenzen vaak al een geheel ander resultaat behalen. Wanneer je een niet al te ruime portemonnee hebt, adviseer ik je daarom eerst eens naar je lenzen te kijken. Vaak kun je daar al winst mee behalen, zonder daarvoor een hele dure camerabody aan te schaffen.

Canon 6D & Canon 5D Mark IV

Ik ben in het bezit van 2 body’s. Dit is natuurlijk een gigantische luxe, maar hierin heb ik wel een bewuste keuze gemaakt toen mijn fotografie business steeds serieuzer werd. Op het moment dat ik wilde upgraden van de Canon 6D naar de Canon 5D Mark IV heb ik de 6D gehouden. Normaal als ik upgrade, verkoop ik het materiaal wat ik achterlaat. Maar in dit geval vond ik het fijn om een toestel achter de hand te hebben. Voor het geval er iets met de 5D aan de hand zou zijn.

Daarnaast is het op locatie handig om gebruik te maken van 2 toestellen. Zo kun je op elke body een ander lens plaatsen. Je bent tijdens een shoot flexibel en hierdoor hoef je niet constant lenzen te wisselen als je van een ander gebruik zou willen maken. Dit werkt tijdbesparend én daarnaast geeft het een rustgevend gevoel dat er altijd nog een camera op de plank ligt waar je op terug kunt vallen.

Budgettip: Koop je een nieuwe body? Kijk dan eens of er mooie combideal is met jouw favoriete lens!

ALS JE DE KITLENS TOCH NIET WILT GEBRUIKEN, KIJK DAN EENS NAAR WELKE LENS JE wél ZOU WILLEN GEBRUIKEN. grote kans dat er een combideal te maken is bij de fotowinkel.
DeedyLicious Videoproductie en edit

Lenzen

Toen ik begon met fotograferen deed ik dit met een tweedehands gekregen toestel. Het model was een écht instapmodel met daarbij een kitlens. Ik kreeg er niet echt het beeld uit wat ik graag zou willen schieten. Toen ik het toestel goed leerde kennen kwam ik er al snel achter dat ik met andere lenzen een ander effect kon krijgen. Ik schafte mijn eerste lens aan en liet de kitlens al snel links liggen.

Met het gebruiken van de nieuwe lens, ontdekte ik dat ik nog niet hoefde over te stappen naar een ander toestel. Voor wat ik toen deed (toen nog hobby), was dit nog een prima toestel. En met de lens behaalde ik prima resultaten voor die tijd.

Natuurlijk is mijn verzameling apparatuur veranderd in de loop der jaren en zijn er lenzen toegevoegd. Maar ik blijf van mening, dat je niet altijd het nieuwste en duurste toestel nodig hebt. Zolang je weet hoe je toestel werk én met een aanvulling van een mooie lens, ben je al een heel eind op weg.

Canon 50MM F1.8

De allereerste lens die ik kocht was een Canon 50MM F/1.8 lens. Dit is een prime lens, waarbij je je benen moet gebruiken als je wilt in- of uitzoomen. Het voordeel van deze lens is dat hij superscherp is. Hij is niet al te duur (tussen de €120 – €150) en creëert mooie bokeh. Voordeel is ook dat hij klein en daarmee ook licht is.

Er is ook een F1.4 en F1.2 versie van deze lens. Deze zijn wat prijziger en voor mij niet van toepassing om extra hiervoor geld uit te geven. De Plastic Fantastic (zo wordt de 50MM F/1.8 ook wel genoemd) is voor mij prima en ik gebruik deze dagelijks. Bij elke opdracht wordt hij ingezet. Hij laat lekker veel licht binnen bij een groot diafragma en is handzaam in gebruik.

Ik gebruik deze lens voor foodfotografie, maar ook portretten en productfotografie.

Geschoten met de Canon 50MM F/1.8 – Klik op afbeelding om een vergrootte weergave te geven.


Canon EF 24-105MM F/4 IS II USM

Ik besloot om mijn instapcamera te upgraden voor een full frame spiegelreflexcamera. Dit werd toen de Canon 6D en heb daar gelijk een goede zoomlens bij aangeschaft. Dit werd de Canon EF 24-105MM F/4 IS II USM. Hiermee kan ik op locatie dichterbij mijn onderwerpen kon komen. Tegelijkertijd heb ik de flexibiliteit om wat wijder te kunnen schieten.

Naast fotografie wilde ik mij in die tijd verdiepen in de wereld van videografie. Deze lens was de perfecte aanvullingen op mijn collectie.

Ik gebruik deze lens voor horeca fotografie, maar ook productfotografie.

Geschoten met de Canon 24-105MM F4 – Klik op afbeelding om een vergrootte weergave te geven.


Canon EF 85MM F1.8 USM

Toen ik begon met het schieten van portretten, werd ik al heel blij van Canon 50MM F/1.8. Maar ik voelde dat er meer uit te halen was. Ik wilde graag een lens hebben waarmee ik prachtig bokeh kon creëren, maar dan iets dichterbij kon komen zonder direct in iemands aura te staan. Een beetje afstand geeft het model vaak letterlijk wat lucht. Daarnaast zorgt het ervoor dat ze meer ontspannen zijn dan wanneer je met de camera op hun neus staat.

Daarom gebruik ik graag de Canon EF 85MM F/1.8 USM. Ik kan er prachtige bokeh mee creëren en op een prettige afstand kan samenwerken met mijn model. Deze lens stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Maar ik vond hem toch nog aardig aan de prijs om nieuw te kopen (tussen de €425 – €475). Ik zocht daarom online naar iemand die deze tweedehands aanbood en ik vond ‘m! Van de verkoper kreeg ik er een mooi bewaartasje bij en een UV filter. Ik ben er nog steeds heel blij mee en heb er al zoveel mooie foto’s mee geschoten.

Ik gebruik deze lens voor portretfotografie, maar soms ook voor foodfotografie.

Geschoten met de Canon 85MM F/1.8 – Klik op afbeelding om een vergrootte weergave te geven.


CANON EF 100MM F/2.8 USM MACRO

De laatste toevoeging aan mijn ‘wagenpark’ is de Canon EF 100MM F/2.8 USM Macro, een héle fijne lens als je echt op detail wilt gaan werken. Ik ben sinds kort beelden aan het schieten waarvan ik misschien in de toekomst wat wil gaan verkopen. Ik weet nog niet precies hoe ik dit ga aanbieden, ik ben er nog mee aan het stoeien.

Deze lens is uitermate geschikt voor het fijne werk. Je kunt ontzettend dichtbij je onderwerp komen en prachtige details vastleggen. Zo heb ik er al prachtige details van bloemen mee vast weten te leggen, maar ook een lekker hysterisch detail van een kerstbal en wat dacht je van prachtige bokeh? Ik ben echt fan van deze lens en merk dat ik er creatief van ‘aan ga’ en bij alles wat ik nu zie bedenk hoe dit in detail eruit zal zien.

De lens is ook geschikt voor foodfotografie en schiet super scherpe beelden. Hier ben ik op moment van schrijven nog lekker mee aan het experimenteren.

Helaas heeft deze lens (€550 – €650) geen image stabilizer, dus zal je of een héle vast hand moeten hebben óf een statief moeten gebruiken. Er is een duurdere versie te koop die dit wel heeft, de Canon EF 100MM f/2.8 USM IS MACRO, maar dan ben je wel gelijk wat duurder uit (iets meer dan €1000).

Ik gebruik deze lens voor vrij werk, creatieve structuren, maar soms ook voor foodfotografie.

Geschoten met de Canon 100MM F/2.8 MACRO – Klik op afbeelding om een vergrootte weergave te geven.

Welke camera en lenzen heb ik nodig voor foodfotografie?

Laat een reactie achter als je het leuk vond om hier meer over te lezen. Heb je nog een vraag? Plaats onder deze post een berichtje als je meer informatie ergens over wilt hebben. Ik zal je proberen te helpen waar ik kan. Neem zeker ook een kijkje op mijn Instagram, hier deel ik af en toe behind the scenes en hier kun je meer over terug vinden in de stories en highlights.

Binnenkort volgt er een nieuwe blog waarin ik wat meer in ga op de andere gereedschappen die gebruik tijdens een shoot. Hou de blog dus goed in de gaten als je meer wilt weten over de benodigdheden die ik gebruik. En wil je je skills verbeteren op het gebied van foodfotografie & styling of misschien wil je alles weten over Lightroom? Volg dan eens een privé workshop!

Wanneer je nieuwe apparatuur wilt schaffen, zou ik het tof vinden als je dat via een van de linkjes in dit artikel doet. Zo ontvang ik een klein bedrag van jouw aankoop, zónder dat het jou extra geld kost.

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close