Ga terug

Spritsen; koekjes van eigen deeg

Porties 8 spritsen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min

Ingrediënten

  • 150 gr zachte roomboter
  • 115 gr fijne kristalsuiker
  • ½ losgeklopt ei (bewaar de rest voor het geval je deeg te droog is)
  • 200 gr tarwebloem
  • snufje zout
  • citroenrasp van een ¼ citroen

Instructies

  • Mix de boter met suiker totdat het een lichte massa is geworden.
  • Kluts het ei goed en schenk de helft hiervan bij het mengsel.
  • Rasp een kwart van de citroen. Meng dit samen met de droge delen voorzichtig door de botermix. (Om het goed te kunnen opspuiten, moet het deegje in klodders van je spatel afvallen. Het mag niet te dun zijn, anders lopen ze in de oven uit en verliezen ze de herkenbare sprits-vorm. Maar te dik is ook niet goed.)
  • Verwarm de oven voor op 180˚ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en pers de lucht eruit. Gebruik een kartel-spuitmondje van tussen de 6-10 mm.
  • Spuit vorzichtig een ‘S’ op het bakpapier. Draai de spuitzak iets mee in de ronding van de ‘S’ zodat het spuitwerk niet scheurt. (Hou afstand tussen de koekjes, ze lopen een klein beetje uit)
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. De koekjes zijn klaar als ze aan de randjes mooi bruin beginnen te worden en ze bovenop goudgelig zijn.)
  • Haal ze uit de oven en direct van de plaat af. Leg ze op een rooster te koelen, zodat ze kunnen uitharden.

Notities

Voordat je begint met opspuiten, kan het helpen om het bakpapier vast te plakken aan de bakplaat. Spuit 4 kleine dopjes van het deeg op de plaat en leg het bakpapier hierop. Zo blijft het bakpapier op zijn plek liggen terwijl je de koken opspuit.
Gang: Tussendoortje
Trefwoord: Koek, Traktatie