Ga terug

Prei Pompoen quiche met parmezaanse kaas

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur

Benodigdheden

  • quichevorm 28 cm doorsnede

Ingrediënten

bodem

  • 200 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 100 gr boter (koud in blokjes)
  • gesmolten boter om de vorm mee in te vetten

vulling

  • 400 gr pompoen in grove stukken
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • olie
  • ½ tl nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 1 tl tijm
  • 1 tl ‘Nduja (of 1 spaans pepertje)
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 grote prei in dunne ringen (het wit)
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 150 ml slagroom
  • 100 gr Parmezaanse kaas grof geraspt
  • hand peterselie grof gehakt
  • 10 takjes bieslook grof gehakt
  • 2 el paneermeel

Instructies

Bodem

  • Zeef de bloem en zout boven een keukenmachine en meng dit samen tot een kruimeldeeg. Doe er dan de ei en 1 el. koud water bij en meng verder door. Haal het dan uit de machine en kneed met de hand even door totdat je een bal hebt. Niet te lang, de boter mag niet teveel smelten. Pak het in in vershoudfolie en leg een half uur in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een ronde plak op een met bloem bestoven aanrecht. De plak moet ruim over je quiche-vorm vallen. Bestrijk je quiche-vorm met gesmolten boter. Neem elk hoekje goed mee.
  • Rol de plak deeg op om je deegrol en rol deze weer af boven je quiche-vorm, zodat deze nu op je vorm ligt. Duw het deeg goed in de vorm en snij het overtollige deeg er vanaf. Prik gaatjes met een vork in het deeg, zodat bubbels worden voorkomen.
  • Bak het deeg blind op 180˚ voor ongeveer 15 minuten.
    Pompoen prei quiche met parmezaanse kaas | www.deedylicious.nl

Vulling

  • Leg ondertussen de pompoen, ui en knoflooktenen in grove stukken op een bakplaat. Besprenkel deze met olie en bestrooi met peper, zout, nootmuskaat, tijm en rozemarijn. Meng dit goed door elkaar en spreid uit tot alles in 1 laag ligt. Rooster dit 30 minuten in de oven.
  • Bak ondertussen de ‘Nduja* even licht aan in een pan met 1 el olie. Als dit is gesmolten, doe je de preiringen in de pan. Bak even zachtjes aan totdat het wat zachter begint te worden.
    *Heb je geen ‘Nduja? Gebruik dan een fijngehakt Spaanse peper en bak dit tegelijk met de prei een paar minuutjes aan in de olie.
  • Haal de ovenschaal uit de oven (laat de oven aan, deze ga je zo weer gebruiken).
  • Pureer de pompoen samen met het ei, eidooier, slagroom en Parmezaanse kaas. Pureer het niet te fijn, er mag nog wat structuur in zitten. Proef en breng op smaak met zout en peper. Meng de gebakken prei, grof gehakte peterselie en bieslook er doorheen en roer even goed door.
  • Bestrooi de voorgebakken taartvorm met het paneermeel en stort daar bovenop het mengsel. Bak dit ongeveer 45 minuten in de oven. Het is klaar als er een mooi bruin korstje op zit en het deeg goudbruin gekleurd is.
  • Serveer een flinke punt van de quiche en bestrooi met nog wat extra peterselie en bieslook.

Notities

  • Geen zin om zelf deeg te maken? Gebruik dan kant-en-klaar hartig taartdeeg
  • Lekker met een simpele salade on the side
  • Varieer eens en voeg wat noten toe aan je vulling
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Hartige taart, Quiche