Ga terug

Italiaanse chocoladetaart

Porties 1 taart
Voorbereidingstijd 50 min
Bereidingstijd 45 min
Opstijven in de koelkast 2 uur
Totale tijd 3 uur 35 min

Benodigdheden

  • Taartvorm 23 cm doorsnede

Ingrediënten

Taartdeeg

  • 125 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 70 gr fijne kristalsuiker
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr pistchenoten fijngemalen
  • 250 gr bloem
  • 1 ei

Vulling

  • 150 gr pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 70 gr roomboter
  • snuf zout
  • 50 gr pistachenoten fijngehakt

Instructies

Taartdeeg

  • Meng de roomboter, suiker en amandelmeel met elkaar en voeg dan beetje bij beetje de bloem toe. Meng de pistachenoten en het ei erdoorheen en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Maak een dikke, ronde plak van het deeg. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Rol het gekoelde deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed hiermee een ingevette taartvorm. Mocht het deeg iets brokkelen, geen nood; je kunt gaatjes opvullen met stukjes deeg of het deeg in z'n geheel in de vorm modelleren.
  • Prik gaatjes in de bodem leg een bakpapiertje op de bodem en stort er een steunvulling in, zodat je het deeg kunt blindbakken. Bak dit 10 minuten. Haal dan de steunvulling en bakpapiertje eruit en bak nogmaals 10 minuten (of tot de bodem droog is en het een goudbruine kleur heeft).
  • Laat de bodem in de vorm afkoelen en maak ondertussen de vulling.

Taartvulling

  • Smelt de chocolade met de slagroom, boter en snufje zout in een steelpan. Roer dit door, totdat het een gladde massa is geworden. Pas op dat je het niet laat koken. Je kunt dit ook au bain marie doen.
  • Giet het chocolademengsel in de taartbodem en laat het afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Strooi de fijngehakte noten er over en plaats in de koelkast voor tenminste 2 uur om op te stijven.
  • Haal de taart 15 minuten voor serveren uit de koeling. Serveer kleine puntjes met een sterke kop koffie on the side.

Notities

Baktip

Wil je zeker weten de bodem uit de vorm krijgen? kleed de bakvorm dan eerst met bakpapier om de bodem gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.

Wil je een extra smaaksensatie toevoegen?

  • Schenk een dunne laag karamelsaus over de bodem voordat je de choclade er overheen giet. Laat de chocolade zo lang mogelijk afkoelen tot het lauw is en schenk het er met beleid overheen, zodat ze niet mixen. 
  • Voeg een ½ theelepel kaneel of een paar eetlepels whisky toe aan de chocolade. Zo krijg je nét even een ander resultaat.
  • Serveer de taart met wat vers geraspt citroenschil erover. Door de donkere chocolade is de taart vol van smaak en de citroen geeft een heerlijk frisse noot.
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Feest, Taart, Zoet