Ga terug

Citrus Meringuetaart met Sinassnippers

Porties 20 personen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Afkoelen in koelkast 1 uur
Totale tijd 2 uur 55 min

Benodigdheden

  • 2 bakvormen ø 24 cm
  • steriele (weck)pot
  • thermometer

Ingrediënten

  • 1 pakje sinassnippers

Cake

  • 425 gr zelfrijzend bakmeel
  • 475 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 6 el maizena
  • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 2 sinaasappels 125 ml sap en rasp
  • 4 eieren
  • 125 ml melk op kamertemperatuur

Lemoncurd

  • 6 eieren gesplitst, bewaar dooier en eiwit apart
  • 2 citroenen rasp
  • 100 ml citroensap
  • 160 gr suiker
  • 100 gr boter koud

Karamelsaus

  • 100 gr suiker
  • 3 el water
  • 60 ml slagroom
  • 15 gr gezouten roomboter in blokjes

Meringue

  • 3 eieren alleen eiwit
  • 30 gr vanillesuiker
  • snuf zout

Instructies

Cake

  • Verwarm de oven voor op 175˚.
  • Zeef de bloem en maizena boven een kom en voeg het zout toe.
  • Klop in een andere kom de 200 gram de zachte boter en met het sinaasappelrasp en 475 gram van de suiker. Voeg 4 hele eieren één voor één toe aan de boter en suiker. Wanneer de eieren volledig zijn opgenomen, mag het sap van de sinaasappel en de melk erbij. Roer nog even goed door tot het egaal is.
  • Schep lepel voor lepel de bloem bij het botermengsel en laat kloppen totdat het een glad beslag is geworden. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de taarten in 40 minuten af. Prik met een sateprikker om te testen of hij al goed gaar is. Laat ze afkoelen voordat je de taart opbouwt.

Lemoncurd

  • Zet een pan met een laagje water op het vuur met daarbovenop een vuurvaste kom. (De kom mag het water net niet raken.) Wanneer het water zachtjes kookt, doe je de 6 eidooiers (bewaar 3 eiwitten voor de meringe), het citroenrasp- en sap en 160 gram suiker in de kom.
  • Klop het mengsel goed door onder constant roeren, anders stollen de eidooiers. Wanneer het mengsel wat dikker van structuur wordt haal je het van het pannetje af en roer je de 100 gram koude boter er doorheen. Laat afkoelen en schenk in een schone pot en bewaar in de koeling.

Karamel

  • Verhit 100 gram suiker en 3 eetlepels water in een hoge (!) pan zonder te roeren. Laat dit zachtjes pruttelen. Warm ondertussen de slagroom op. Wanneer de karamel de kleur van amber heeft mag het direct van het vuur.
  • Voeg voorzichtig de warme slagroom toe aan de karamel (pas op het spettert en komt omhoog). Roer goed door tot de bellen zijn gezakt. Voeg direct daarna de gezouten boter toe en roer je het tot een gladde massa. Laat afkoelen.

Meringue

  • Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker en zout. Breng ondertussen het water met de suiker aan de kook. De siroop moet een temperatuur bereiken van 118˚C.
  • Wanneer de suiker siroop klaar is, mag deze in een dun straaltje worden toegevoegd aan het eiwit terwijl je deze mixt. Zet de mixer op halve kracht terwijl je dit toevoegt. Laat de machine draaien tot het glanzend wit is en de kom lauw aanvoelt.

Opbouw taart

  • Snij de twee lagen cake overdwars door midden, zodat je 4 lagen cake krijgt. Leg de eerste laag op een mooi bord of taartstandaard en smeer hierover wat van de lemoncurd.
  • Plaats de tweede laag cake hier bovenop en smeer hierover wat van de karamelsaus. Daar bovenop mag de derde plak cake en met wat lemoncurd insmeren. De laatste plak mag er nu op. Laat de taart een uur rusten in de koelkast.
  • Smeer vlak voor serveren de meringue over de taart uit en vergeet de randen niet. Garneer met de sinassnippers en je taart is klaar om te worden aangesneden.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Bakken, Feest, Taart, Zoet