Ga terug

Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs

Porties 12 personen
Voorbereidingstijd 1 uur 35 min
Bereidingstijd 1 uur 55 min
Opstijven vriezer 3 uur
Totale tijd 5 uur 30 min

Benodigdheden

  • Rechthoekige bakvorm met losse bodem
  • IJsmachine
  • Meloenlepel
  • Slagroomspuit (met gaspatroon)

Ingrediënten

Dulce de leche brownie

  • 75 gr roomboter
  • 125 gr pure chocolade
  • 65 gr fijne kristalsuiker
  • 65 gr donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • ½ el cacaopoeder
  • ½ el vanillesuiker
  • 50 gr hazelnoten gehakt + extra voor garneren
  • 2 el dulce de leche

Kaneelijs

  • 500 ml melk
  • 3 kaneelstokjes door midden gebroken
  • 5 eieren alleen eidooier
  • 150 gr kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 el Dulce de leche

Frangelicobolletjes

  • 200 ml Frangelico
  • 4 appels zoet

Frangelicoroom

  • 100 ml Frangelico over van de Frangelicobolletjes
  • 200 ml slagroom
  • 1 gelatineblaadje

Instructies

Dulce de leche brownie

  • Verwarm de oven voor op 175˚.
  • Smelt de boter samen met 100 gr van de chocolade au bain-marie. Bewaar de overige 25 gram chocolade.
  • Meng alle suikers in een kom en voeg de eitjes toe. Roer goed los totdat de eitjes zijn opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe, met de cacao en vanillesuiker. Roer goed door, totdat alles is opgenomen.
  • Voeg de gesmolten chocolade en boter toe en meng totdat je een gladde massa hebt. Hak de de overgebleven chocolade lekker grof en voeg deze met de gehakte hazelnoten toe aan het beslag. Roer door.
  • Vet een bakvorm (ik gebruik deze) stort het mengsel erin. Verdeel twee eetlepels Dulce de leche over het mengsel er marmer dit, door met een satéprikker het beslag en de dulce de leche voorzichtig door elkaar te mengen. Druk op het laatst nog wat hazelnoten in het beslag.
  • Bak 30-40 minuten in het midden van de oven. Test met een prikker of het gaar is. Bij de randen moet de prikker er droog uitkomen, in het midden mag hij nog een klein beetje nat zijn.
  • Laat de brownie afkoelen in de vorm. In aluminiumfolie verpakt en gekoeld in de koelkast is deze tot wel 4 dagen te bewaren.

Kaneelijs

  • Warm in een pannetje de melk op met de kaneelstokjes. Laat dit zo’n 15 minuten trekken, maar niet koken. Na 15 minuten zeef je het. Klopt ondertussen suiker met de eidooiers, totdat dit mooi romig is geworden.
  • Giet al kloppend de melk bij het romige mengsel van ei en suiker, in een dunne straal.
  • Schenk dan alles terug in de pan en laat dit heel zachtjes garen tot 80˚C. Blijf ondertussen goed roeren met een houten lepel. Wanneer je een streep op de lepel kunt zetten, zonder dat deze uitloopt, is je mengsel gaar.
  • Schenk het over in een grote kom en schenk de slagroom erbij. Laat dit, onder af en toe roeren, afkoelen tot kamertemperatuur. Koel het daarna zo’n 2 uur in de koelkast.
  • Draai dan het mengsel in een ijsmachine tot ijs en schep voordat je het in de vriezer zet de Dulce de leche er doorheen. Plaats in de vriezer totdat je het dessert gaan opmaken.

Frangelicobolletjes

  • Snijd m.b.v. een meloenlepel bolletjes uit de appel.
  • Verwarm de Frangelico zachtje op in een pannetje en laat de appelbolletjes 5 minuten trekken in de warme drank.
  • Schep de bolletjes eruit en laat goed uitlekken. Bewaar tot gebruik.
  • Zeef de Frangelico en gebruik 100 ml voor de Frangelicoroom.

Frangelicoroom

  • Week het blaadjes gelatine in wat koud water. Knijp deze goed uit en voeg deze toe aan de warme Frangelico.
  • Meng de Frangelico met de room en schenk dit in de slagroomspuit (ik gebruik deze).
  • Draai de dop er goed op en vul de spuit met het gaspatroon. Schud 3x. Zet de slagroomspuit minstens een uur in de koeling. De room is 2 dagen te gebruiken.

Opmaken van de bordjes

  • Haal de brownie een uur voor het dessert uit de koeling, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Snijd blokjes brownie en zet deze op het bord (ik gebruikte deze). Bestrooi deze lichtjes met wat poedersuiker.
  • Leg rondom de brownie wat van de appeltjes. Zorg dat je beide formaten gebruikt.
  • Spuit tussendoor wat toefjes van de Frangelicoroom en maak af met een bolletje ijs.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Bakken, Brownie, Feest, IJs, Kerst