Ga terug

Zandkoekjes met hazelnotenhoning

Porties 15 stuks
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 75 gr lichte basterdsuiker
  • zout
  • 1 citroen rasp
  • 100 gr roomboter koud en in blokjes
  • Hazelnotenhoning oftewel: Confit de noisette au miel

Instructies

  • Zeef de bloem, suiker en zout in een grote kom en voeg hieraan het citroenrasp en de boter toe. Wrijf de koude boter door de droge ingrediënten heen, totdat alle boter is opgenomen. Werk snel, het deeg mag niet te warm worden. Kneed het snel tot een bal. Pak het in vershoudfolie en leg een half uur in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 160˚.
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer een ½ cm dik is. Steek 30 rondjes uit van ø5 cm. Uit de helft van de rondjes steek je uit het midden met het kleine stekertje (ø1 cm) een gaatje.
  • Bedek de bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes deeg. Bak ze in ca. 15 minuten gaar, totdat ze de kleur van zand hebben, maar niet bruin. Laat ze afkoelen op de plaat.
  • Smeer een theelepel van de hazelnotenhoning op het ‘dichte’ koekje en plaats direct het koekje met een gaatje erin, er bovenop.
    Zandkoekjes met hazelnotenhoning | www.deedylicious.nl
  • Serveer bij de thee of koffie.

Notities

  • Confit de noisettes au miel/hazelnotenhoning, kun je zelf ook maken
    • Rooster 125 gr hazelnoten in de oven (10 minuten op 150˚) en maal deze fijn in een keukenmachine.
    • Voeg er 190 gr honing aan toe (gebruik een goede honing en verwarm deze even mocht hij niet meer vloeibaar zijn). Maal dit nog even mee totdat het een homogene massa is.
    • Bewaar in een afgesloten pot op een donkere plek, maar niet in de koelkast. Je kunt de houdbaarheidsdatums van de honing aanhouden.
  • Heb je veel over? Het is ook heerlijk:
    • Door je smoothie voordat je gaat mixen.
    • Op een vers (frans) gebakken broodje met wat roomboter.
    • Op je pannenkoeken.
Gang: Tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: Bakken, Feest, Koek, Zoet