Ga terug

Pompoenravioli met salie-botersaus

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Totale tijd 2 uur

Equipment

  • ovenschaal
  • Pastamachine
  • pastaroller (of pizzasnijder/mes als je die niet hebt)
  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 300 gr bloem typo ’00
  • 3 eieren
  • 500 gr pompoen geschild en in grove stukken
  • 150 gr pastinaak geschild en in grove stukken
  • 1 ui in grove stukken
  • 1 paprika in grove stukken
  • 5 tenen knoflook
  • 100 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • salieblaadjes
  • tijm
  • snuf peper en zout
  • 100 gr boter

Instructies

  • Stort de bloem op je aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Strooi wat zout over de bloem en breek de eitjes in het kuiltje. Roer met een vork het ei kapot en roer telkens een beetje van de bloem erbij vanuit de binnenrand.
  • Daarna ga je je handen vies maken. Kneed alle ei en bloem samen totdat je een bal hebt. Als het deeg droog aanvoelt, maak dan je hand nat met water en kneed verder. Niet teveel, het mag niet te nat worden.
  • Als je een mooie bal deeg hebt, kneed je deze nog zeker 5 tot 10 minuten door. Hier heb je de spierballen voor nodig ? Tip: Hoe weet je of je deeg goed is? Snij de bol in tweeën. Zie je nog heel veel luchtbelletjes op het snijvlak? Kneed dan nog door, totdat er bijna geen belletjes meer zichtbaar zijn. Verpak het deeg in huishoudfolie in en leg het minstens 30 minuten in de koeling.
  • Voor de vulling verwarm je de oven voor op 180˚. Pel de knoflooktenen en doe deze samen met de pompoen, pastinaak, ui, paprika, tijm, peper en zout in de schaal. Bedek dit met een laagje olie en schep om. Rooster dit 30-45 minuten in de oven totdat de ui en pastinaak zacht zijn geworden. Laat daarna uitlekken in een zeef.
  • Hak in een keukenmachine de groenten met de geraspte Parmezaanse kaas tot het een mooi papje is.
  • Bevestig de pastamachine op je aanrecht en pak je deeg. Verdeel dit in twee stukken. Verpak het ongebruikte deel direct en leg terug in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dikte van 7 mm en haal dit door de pastamachine op de hoogste stand. Je haalt het deeg er telkens twee keer doorheen en dan ga je een stand kleiner. Zorg dat het een beetje bebloemd blijft, dan plakt het niet aan de machine. Bij stand 1 aangekomen heb je een lange platte strook van pasta.
  • Verdeel de strook in twee gelijke stukken en leg deze op een bebloemd werkblad. Leg kleine hoopjes vulling op een deel van de pasta. Laat genoeg ruimte rondom over. Bestrijk de randen met geklopt ei. Leg het tweede deel hier voorzichtig bovenop en druk het deeg rondom de hoopjes voorzichtig aan. Laat hierbij (bijna) geen lucht meer in de bolletjes zit. De lucht zorgt er namelijk voor dat de ravioli’s sneller kapot kunnen gaan tijdens het koken.
  • Snij dan met het deegrollertje blokjes uit, zodat je een vierkantje overhoudt met in het midden het bolletje waar je vulling in zit. Leg de gemaakte pompoenravioli onder een vochtige theedoek op een koele plek, zodat ze niet teveel uitdrogen. Herhaal dit hele proces met het stuk deeg dat nog in de koeling ligt.
  • Zet een pan ruim kokend water op met wat zout en 2 el. olijfolie. Kook de ravioli’s in kleine hoeveelheden zo’n 4 minuten of totdat ze boven komen drijven.
  • Maak de pompoenravioli af met een salie-botersausje. Laat de boter langzaam smelten in een koekenpan. Voeg als het een beetje kleur begint te krijgen de salieblaadjes en een uitgeperste knoflookteen toe. De blaadjes beginnen meteen te bruisen en knapperig te bakken. Dit duurt zo’n 20 seconden en dan kan het van het vuur af.
  • Schenk wat van de saus over de ravioli’s en leg wat salieblaadjes on top.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pompoen, Ravioli