Ga terug

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia's

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 2 uur
Rusttijd 4 uur
Totale tijd 6 uur

Equipment

  • IJsmachine
  • muffinvorm
  • spuitzak

Ingrediënten

Saffraan rozenwater roomijs

  • 250 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl saffraan
  • el rozenwater
  • 110 gr suiker
  • 3 eidooiers bewaar het eiwit

Eetbaar bakje

  • 130 gr roomboter koud
  • 130 gr suiker
  • 175 gr bloem
  • 2 eieren
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl vanille-extract

Meringue

  • 3 eiwitten
  • 110 gr suiker

Gekarameliseerde macadamianoten

  • 4 el suiker
  • macadamianoten
  • 25 gr roomboter
  • 3 el slagroom

Instructies

Saffraan rozenwater roomijs

  • Schenk de melk en slagroom in een pannetje met dikke bodem en gooi de saffraan erbij. Laat dit minstens een half uur trekken in de koude melk en slagroom.
  • Breng na het trekken de melk en room aan de kook. Als het kookt haal je het pannetje van het vuur en voeg je het rozenwater toe.
  • Klop in een kom de eidooiers met suiker luchtig. Schenk een klein beetje van het warme melk-mengsel bij de eieren en klop snel door. Voeg beetje bij beetje de melk toe bij het ei.
  • Giet alles terug in de pan en breng dit al roerend tot een temperatuur van 85˚C. Gebruik het kleinste gaspitje gebruikt en zorg het mengsel net niet kookt. Blijf kloppen/roeren totdat het iets indikt. Als je op de achterkant van een lepel een streep kunt trekken zonder dat deze uitloopt, is het mengsel goed.
  • Schenk over in een schaal en dek gelijk af met vershoudfolie en laat 2 uur afkoelen (na 30 minuten mag het de koelkast in).
  • Draai het ijs in de ijsmachine en laat het ijs daarna minstens 2 uur opstijven in de vriezer. Maak ondertussen de eetbare bakjes.

Eetbaar bakje

  • Verwarm de oven voor op 190˚C.
  • Meng alle ingrediënten snel door elkaar tot je er een bal van kunt vormen. Leg de plak, verpakt in huishoudfolie, een half uur in de koeling.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een plak van 3 mm dik. Leg een muffinvorm op zijn kop. Steek rondjes uit het deeg die ruim over de boling van de muffinbakjes vallen. Bak deze zo’n 10-15 minuten totdat ze een mooi kleurtje hebben gekregen. Haal ze uit de oven, maar nog niet van de vorm. Laat ze afkoelen, voordat je ze van de vorm haalt en bewaar in een afgeloten bakje tot je gaat serveren. 

Meringue

  • Verwarm de oven voor op 120˚C.
  • Klop de eieren tot de structuur van badschuim en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer het glanst en niet meer korrelig aanvoelt is de suiker goed opgenomen en is het klaar. 
  • Spuit toefjes merengue op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak dit op 120˚ totdat het droog is aan de buitenkant (ongeveer 20 minuten). Zet dan de oven uit, maar laat de plaat in de oven staan. Laat dit staan totdat het geheel is afgekoeld. Na een uur is het droog en klaar om te gebruiken.

Gekarameliseerde macadamianoten

  • Strooi in een hoog pannetje de suiker zodat het de bodem net bedekt. Zet het pannetje op een klein pitje en laat de suiker rustig smelten. Niet roeren! De suiker lost op en ziet eruit als water. Je zal zien dat het na een tijdje aan de randen bruin begint te worden. Nu mag je rustig de pan ronddraaien, zodat het gelijkmatig bruin wordt.
  • Wanneer de suiker amberkleurig is haal je de pan van het vuur. Voeg de slagroom toe (pas op; dit zal bruisen en een beetje spetteren) en de boter en roer goed door tot alles is opgenomen. Voeg de noten toe. Als ze rondom bedekt zijn met karamel, haal je de noten eruit en leg deze op een stukje bakpapier.

Samenstellen

  • Zet een eetbaar bakje op een bordje en schep hierin twee bolletjes ijs. Steek er wat meringue in of verkruimel deze boven het ijs. Garneer met wat macadamianoten.

Notities

  • Je kunt de koekbakjes, het ijs, de meringue en macadamianoten perfect van te voren maken. Zo hoef je na een diner het dessert alleen nog maar samen te stellen.
  • Niet elke positie van de muffinvorm kun je gebruiken, anders raken de bakjes elkaar en smelten ze samen. Wanneer je dus meerdere muffinvormen tot je beschikking hebt is dat super! En anders moet je het in etappes bakken.
  • Geen muffinvorm in huis? Geen probleem, maak een bol van aluminiumfolie en bekleed deze met bakpapier. Druk deze even goed aan op een bakplaat, zodat een kant plat wordt en hij blijft liggen op zijn plek. Hierover een stukje bakpapier met je koekjesdeeg leggen en gezellig met z’n allen in de oven schuiven.
  • Wil je het mooi afmaken, serveer er dan een wat eetbare bloemen bij; dit kleurt zo fantastisch bij elkaar. Ik heb bloemen van Nature’s Pride gebruikt. Prachtige bloemen die écht je gerecht versterken, zowel in smaak als uiterlijk. En ik ben fan van noten bij een dessert, daarom heb ik er ook nog wat pecannoten bij geserveerd. Zo zie je; met dit recept kun je alle kanten uit.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, Kerst