Ga terug

Geroosterde bloemkoolsoep met gepofte quinoa en mosterd

Porties 2 liter
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Oventijd 35 min
Totale tijd 1 uur 15 min

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Soeppan
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ca. 800 gr
  • 2 zoete aardappels ca. 250 gr
  • 4 el grove mosterd Limburgse
  • 4 el olijfolie
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2 uien grof gehakt
  • 3 tenen knoflook gepeld
  • l (groente)bouillon
  • 1 laurierblad
  • 2 el quinoa
  • zout
  • peper
  • 4 takjes platte peterselie grofgehakt

optioneel

  • uitgebakken spekjes

Instructies

  • Verwarm de oven 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het blad van de bloemkool en was de bloemkool goed. Verdeel deze in roosjes en laat deze goed uitlekken. Snijd de zoete aardappel in blokjes.
  • Meng de bloemkool en aardappel met de mosterd, 2 eetlepels van de olie en het gerookte paprikapoeder. Verdeel over het bakblik en bak 30 minuten of tot het goudbruin gebakken is. Zet eventueel de laatste 2 minuten de grill even aan.
    Ovenplaat met bloemkoolroosjes en zoete aardappelblokjes
  • Verhit de resterende 2 eetlepels van de olie in een soeppan en fruit hierin de ui aan. Als de ui glazig is, mogen de knoflooktenen erbij. Bak 2 minuten mee. 
  • Haal de geroosterde bloemkool en zoete aardappel uit de oven. Voeg toe aan de ui en knoflook en roer even om. Mocht je de soepjes mooi willen garneren, hou dan een paar bloemkoolroosjes achter. Schenk de bouillon erbij met een laurierblaadje. Breng aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Verhit ondertussen een koekenpan. Voeg de droge quinoa toe en bak de quinoa 5 minuten tot het goudbruin is en bijna niet meer poft. Blijf erbij en schud regelmatig de pan, zodat ze niet verbranden.
  • Haal de soep van het vuur en verwijder het laurierblad. Maal de soep fijn met een staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak naar wens met peper en zout. 
  • Serveer de soep met grof gehakte peterselie en de gepofte quinoa. Heb je wat bloemkoolroosjes achter gehouden? Dan is dit het moment om deze op de soep te leggen. Voor de vleesliefhebber kun je er nog wat uitgebakken spekjes overheen strooien. 

Notities

Ik maak altijd gebruik van gistvrije bouillon van BioToday die toevallig ook nog eens vegan zijn. Deze zijn bijna bij iedere supermarkt verkrijgbaar. Ze hebben verschillende smaken, groente, kip of rund en zijn allemaal geheel plantaardig.
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Trefwoord: Bloemkool, Herfst, Quinoa, Vegetarisch