Ga terug

Appeltaart met pistache frangipane en kaneel

Porties 1 taart
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Equipment

  • quichevorm 28 cm doorsnede

Ingrediënten

  • 1 rol kant-en-klaar taartdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
  • 2 appels in kwarten, zonder klokhuis
  • 1 citroen alleen het sap
  • 70 gr pistachenoten meel
  • 70 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 70 gr suiker + extra voor garnering
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneel + extra voor garnering
  • 2 el melk

Instructies

  • Haal de rol taartdeeg uit de koeling.
  • Snijd de kwarten in hele dunne schijfjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp mes. Probeer dezelfde dikte aan te houden, zodat alle plakjes straks even gaar zijn na het bakken. Het is niet erg als de ene iets groter is dan de andere. Leg de plakjes in een kom en doe het citroensap hierbij. Meng door elkaar en zet apart voor later.
  • Meng het pistachenoten meel met de roomboter, suiker en 1 ei in een mengkom en klop dit snel door elkaar tot een beslagje. Zet apart voor later.
  • Haal het deeg uit de verpakking en rol voorzichtig uit. Leg dit met het bakpapier en al in de quichevorm. Laat overtollig deeg overhangen.
  • Vul de taartbodem met de pistache frangipane. Smeer het nét niet tegen de rand.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Meng de plakjes appel met de kaneel en bouw de taart op. Bewaar de kleinste plakjes appel voor het laatst. Begin aan de buitenrand met het neerleggen van de plakjes. Laat de plakjes appel elkaar overlappen. Heb je de buitenrand klaar? Ga dan een stuk naar binnen en begin daar plakjes neer te leggen. Blijft het niet goed liggen? Steek de plakjes dan een beetje in de frangipane om het vast te plakken. Ga zo door tot je het midden van de taart hebt bereikt. Bestrooi op het laatst de appels met nog wat kaneel.
    Bovenaanzicht van een appeltaart opgebouwd uit hele dunne schijfjes appel
  • Vouw luchtig de randen naar binnen. Bestrijk deze randen met een mengsel van eidooier en melk en bestrooi deze met wat suiker en kaneel.
  • Bak de appeltaart in zo'n 30-35 minuten goudbruin. Hou de taart de laatste 10 minuten goed in de gaten, dat deze niet te donker wordt. Laat hem gerust nog even in de oven staan als deze nog niet bruin genoeg is gebakken.
    Detail van een gebakken korst van een appeltaartje.
  • Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten staan, voordat je deze met bakpapier en al uit de vorm tilt. Laat hem dan verder afkoelen op een ovenrekje.

Notities

  • Geen pistachenoten meel in huis? Met amandelmeel is dit nét zo lekker ;-)
  • Lekker met een bol vanille ijs.
  • De taart is zo'n 3 dagen te bewaren in de koelkast. Dek deze goed af met aluminium- of vershoudfolie.
  • Eet je de volgende dag een stukje? Warm deze even op in de oven, dan is hij het lekkerst! Verwarm de oven voor op 175˚C. Verpak een punt luchtig in aluminiumfolie en plaats deze een kwartiertje in de oven.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: appel, Bakken, Taart, Zoet