Was de aardappels goed af en kook ze met schil en al even voor. Dit kan 10 minuten in een pan met heet water, maar je kunt ze ook even een paar minuten in de magnetron leggen. Prik er dan even een paar gaatjes in. Drie minuten op zo’n 900 watt met voldoende zijn. Ze moeten al goed warm zijn als ze de magnetron uit komen.
Droog de aardappelen dan af en leg ze op een snijplank. Zorg dat ze op de kant liggen waarop ze het minst rollen en op hun plek blijven liggen.
Leg een mes achter de aardappel en snijd met een ander scherp mes dunne plakken (ongeveer 3 mm.), totdat je het mes tegenkomt dat je achter de aardappel had gelegd. Hou het blad van het mes (waar je mee snijdt) goed recht, dan snij je niet te ver door en blijft de aardappel aan de onderkant mooi aan elkaar zitten. Je wilt er namelijk geen plakjes vanaf snijden.
Als je alle aardappels hebt gesneden, maak een een mengsel van wat zonnebloemolie, zout en het gerookte paprikapoeder.
Smeer de aardappelen voorzichtig hiermee in en wrijf het met beleid een beetje in de snede die je zojuist hebt gemaakt. Je kunt dit met een kwastje doen.
Plaats ze op een bakplaat en laat 30 minuten bakken. De aardappels vallen tijdens het bakproces een beetje open waardoor ze uitwaaieren. Bestrijk ze dan nogmaals met olie en plaats ze meteen weer terug voor 15 minuten. Check of de randjes mooi goudbruin beginnen te worden, dan mogen ze eruit.
Strooi nog een klein beetje van het groot paprikapoeder over de aardappels en serveer met een lekkere lepel crème fraiche, een frisse salade én een perfect gebakken biefstuk.
Notities
Variatietip:Stop wat plukjes rozemarijn of rode ui tussen de sneetjes en gebruik knoflookolie om in te smeren. Of gebruik in plaats van het gerookt paprikapoeder eens wat gemalen komijn.