Aardappelwaaiers met gerookte paprika

1.5K

Vriendlief zal het beamen als ik dit uitspreek; ik ben een aardappelmonster! Het liefst eet ik ze elke dag. Ok, ik hou niet alleen maar van aardappels hoor, zo’n fijne pasta vind ik ook erg fijn. Maar ik kan er niets aan doen. Als ik denk aan Comfort Food, zitten daar toch echt aardappels bij en het liefst uit de oven!
Maar zelfs elke dag het favoriete bintje op tafel, gaat toch echt te ver en snel vervelen. Vandaar dat ik elke keer weer iets nieuws probeer te verzinnen. Ik heb deze aardappelwaaiers -ook wel Hasselback genoemd- gemaakt en ik heb daar een beetje van dat heerlijk geurende gerookt paprikapoeder bij gebruikt. Een fantastisch bijgerecht en eens een keer anders gepresenteerd.

Aardappelwaaiers met gerookte paprika

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur

Ingrediënten

  • 4 grote vastkokende aardappels
  • gerookt paprikapoeder
  • zout
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚.
  • Was de aardappels goed af en kook ze met schil en al even voor. Dit kan 10 minuten in een pan met heet water, maar je kunt ze ook even een paar minuten in de magnetron leggen. Prik er dan even een paar gaatjes in. Drie minuten op zo’n 900 watt met voldoende zijn. Ze moeten al goed warm zijn als ze de magnetron uit komen.
  • Droog de aardappelen dan af en leg ze op een snijplank. Zorg dat ze op de kant liggen waarop ze het minst rollen en op hun plek blijven liggen.
  • Leg een mes achter de aardappel en snijd met een ander scherp mes dunne plakken (ongeveer 3 mm.), totdat je het mes tegenkomt dat je achter de aardappel had gelegd. Hou het blad van het mes (waar je mee snijdt) goed recht, dan snij je niet te ver door en blijft de aardappel aan de onderkant mooi aan elkaar zitten. Je wilt er namelijk geen plakjes vanaf snijden.
  • Als je alle aardappels hebt gesneden, maak een een mengsel van wat zonnebloemolie, zout en het gerookte paprikapoeder.
  • Smeer de aardappelen voorzichtig hiermee in en wrijf het met beleid een beetje in de snede die je zojuist hebt gemaakt. Je kunt dit met een kwastje doen.
  • Plaats ze op een bakplaat en laat 30 minuten bakken. De aardappels vallen tijdens het bakproces een beetje open waardoor ze uitwaaieren. Bestrijk ze dan nogmaals met olie en plaats ze meteen weer terug voor 15 minuten. Check of de randjes mooi goudbruin beginnen te worden, dan mogen ze eruit.
  • Strooi nog een klein beetje van het groot paprikapoeder over de aardappels en serveer met een lekkere lepel crème fraiche, een frisse salade én een perfect gebakken biefstuk.

Notities

Variatietip: Stop wat plukjes rozemarijn of rode ui tussen de sneetjes en gebruik knoflookolie om in te smeren. Of gebruik in plaats van het gerookt paprikapoeder eens wat gemalen komijn. 
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Aardappel
Aardappelwaaiers met gerookt paprikapoeder | www.deedylicious.nl
KokenKoken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close