De zon is net onder en de warmte plukt nog aan je t-shirt. De geur van uitdovende barbecues vermengt zich met de frisse geur van je after-sun en de citronella-kaarsjes op tafel gaan aan. Nog een half glaasje in die fles wijn, giebelende kinderen in het tentje naast de caravan en de buurvrouw met een wc-rol onder haar arm. Heerlijk, het is weer vakantie.
Ik ga op vakantie en neem mee…
Na een dag sightseeing, zwemmen of hiken door de natuur wil je wel wat lekkers op tafel zetten. Maar wat eten we dan? De Nederlander staat er om bekend om zijn mobiele vakantiewoning vol te proppen met etenswaar uit eigen land. Je zal het niet geloven, maar er worden elk jaar nog steeds mensen aangehouden met een overbeladen caravan. En dat is niet heel gek als je bedenkt dat er ruim 10 kilo aan aardappelen in de dekenkisten ligt.
Time for change!
Gelukkig is deze mentaliteit van alles meenemen aan het veranderen. Want waar je vroeger nog met een hamburger uit een vacuüm verpakte zak op de camping kon aankomen, willen we nu graag vers koken. En denk maar niet dat ik die zakjes gedroogde groente of instant aardappelpuree ooit nog wil zien op de camping. Nee, gelukkig willen we meer koken met lokale producten. Want er bestaat toch niets lekkerder dan te koken met verse ingrediënten die van het land komt waar je vakantie viert? Vaak heeft een camping bij de ingang een winkeltje waar groente en fruit van de boer om de hoek wordt verkocht, maak daar gebruik van. Maar ook de slager en bakker in het dorp zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale lekkernijen en verwerk deze in jouw zelf gecreëerde gerechten.
Broodje pittige Frankfurter met kartoffelsalat
Dat dit niet altijd lukt, geeft nog geen excuus om langs de gele ‘M’ te rijden. Dus bedacht ik een makkelijk recept dat iedereen heel snel op tafel kan zetten, ook op de camping. Dit broodje pittige Frankfurter met kartoffelsalat is overal te maken. Laat die vakantie maar beginnen!
Broodje pittige Frankfurter met Kartoffelsalat
Ingrediënten
Broodje pittige Frankfurter
- 4 pistolets versgebakken
- 4 Frankfurters
- 100 gr ijsbergsla
- 2 el citroensap
- 6 el Griekse yoghurt
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 1 tl Harissa
Kartoffelsalat
- 500 gr aardappels vastkokend, voorgekookt
- 2,5 el crème fraîche
- 3 el mayonaise
- 2 el mosterd
- 2 (grote) augurken fijngehakt
- 15 takjes bieslook fijngehakt + extra voor serveren
- zout
- peper
Instructies
Broodje pittige Frankfurter
- Meng in een kom de mayonaise, yoghurt, knoflook, citroensap, Provençaalse kruiden en Harissa tot een gladde saus.
- Zet een pannetje op het vuur en doe hier zowel de Frankfurters als het vocht in en laat dit een paar minuten goed opwarmen. Het vocht mag niet koken.
- Snijd de broodjes ana de bovenkant open en besmeer deze met een flinke lepel van de saus.
- Doe ⅔ van de resterende saus en de gesnipperde ui door de sla en leg een bedje hiervan in het broodje. Daarbovenop mag een worstje met nog een kloddertje van de saus.
- Serveer met de Kartoffelsalat.
Kartoffelsalat
- Snijd de aardappels in blokjes. Meng deze met de augurk, bieslook, crème fraîche, mayonaise en mosterd. Vind je het te droog? Doe er dan nog een lepeltje mayonaise door. Breng op smaak met peper en zout.
- Vlak voor serveren strooi je nog een klein beetje gehakte bieslook overheen.
Notities
- Heb je liever een grill-smaakje aan je worstjes? Leg ze dan lekker op de BBQ, totdat er een mooi grillstreep op zit.
- Heb je Frankfurters over? Meng de volgende dag stukjes worst door een salade met tomaatjes en komkommer voor een lekkere lunch. Maak de salade aan met een beetje van de saus (of maak wat nieuwe saus) en top af met knapperige croutons.
- Geen Harissa bij je? Rasp dan een ½ teen knoflook, ½ rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten) en meng dit met ½ theelepel (gerookt)paprikapoeder, snuf zout, 1 theelepel citroensap en een beetje olijfolie tot een papje.
MUZIEKTIP!
Wat hebben wij deze vaak geluisterd tijdens onze roadtrip door Toscane. Hij is onlosmakelijk verbonden met onze vakantie en daarom deel ik deze ook graag met jullie.