Wie zich wel eens op TikTok begeeft, komt zo nu en dan inspiratie tegen om thuis zelf aan de slag te gaan. Of dit nu met een nieuwe hobby is, een DIY project of een keukentrucje waar je meer van wilt weten. Dankzij @acasualcringe kwam ik er op TikTok achter dat je met een simpele handeling een geweldige smaakmaker kunt maken. Namelijk Aperol met ananas, ook wel PineAperol genoemd. Ik bedacht daarmee deze Aperol Ananas Colada cocktail.
Geen 18, geen alcohol


Aperitivo met Aperol
Iedereen kent het oranje goedje van Aperol wel. Een drankje met de bittere smaak van sinaasappel, gentiaan, kina en rabarber. Aperol is heel lekker om hét bekende Italiaanse aperitief mee te maken; de Aperol Spritz. Dit frisse drankje drinken ze in italië tijdens de ‘Aperitivo.’ Letterlijk vertaald betekend dit ‘het openen van de maag’. Een alcoholvrij variant van zo’n zurig drankje die je nuttigt bij de Aperitivo is Crodino.
Wij hebben er tijdens een bezoek aan Bologna veel gebruik van gemaakt: Een drankje of cocktail van rond de 8 euro bestellen en dan onbeperkt gebruik maken van een uitgebreid buffet. Heel leuk als je een keer geen zin hebt om uitgebreid uit eten te gaan. Aperitivo vindt vaak tussen 19:00 – 21:00 uur plaats. Mocht je op zoek gaan naar een bar waar ze dit doen, dan kan het ook zijn dat ze dit Apericena noemen.
PineAperol maken
Ik maakte de basis van deze cocktail met Aperol en deed hier iets bijzonders mee. Zoals ik in de intro al verklapte zag ik op TikTok een filmpje waarin de Aperol op smaak werd bracht met verse ananas. Door dit een paar dagen in de fles te laten zitten en af en toe even om te schudden, krijgt de Aperol een subtiele smaak van ananas. Hij mag vanaf nu dan ook PineAperol worden genoemd 😉 Dit is lekker om te gebruiken in een Aperol Spritz, maar nog lekkerder om deze Aperol Ananas Colada mee te maken! Met deze cocktail steel je de show op jouw volgende tuinfeestje.


PineAperol
Ingrediënten
- 1 fles Aperol
- 1 verse ananas
Instructies
- Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes die door de hals van de fles Aperol passen.
- Schenk ¼ uit de fles Aperol, zodat er ruimte komt voor de blokjes ananas. Tip: Maak met het uitgeschonken deel alvast een lekker frisse Aperol Spritz, of bewaar het in een gesteriliseerde, afgesloten fles.
- Voeg de blokjes ananas toe aan de fles Aperol. Voeg er zoveel mogelijk toe en sluit de fles.
- Plaats in de koelkast en laat deze twee dagen staan. Schud de fles af en toe even om.
- Na twee dagen is de PineAperol klaar voor gebruik.
Notities
- Zorg ervoor dat je de fles binnen een week opmaakt, aangezien de ananas kan gaan gisten.
- Wil je het iets langer bewaren? Schenk dan de vloeistof, door een zeef, in een andere schone en gesteriliseerde fles om het langer te kunnen bewaren.
- Heb je een Juicer en nog verse ananas over? Juice het overgebleven vruchtvlees en bewaar dit sap. Je kunt dit gebruiken bij het maken van de Aperol Ananas Colada. Het recept vind je verderop in deze blog.
Aperol Ananas Colada
Maar nu terug naar de Aperol Ananas Colada, want daar kwamen jullie voor nietwaar? Nou ik kan je beloven dat dit een heerlijk zomers drankje is. Lekker fruitig met smaken van sinaasappel, ananas en kokos. Er zit geen kokosroom in verwerkt, omdat ik geen zin had in een romig drankje. Ik heb deze vervangen door een klein beetje Malibu. Omdat het drankje gezeefd wordt, mag het toch de naam ‘Colada’ dragen, aangezien dat de letterlijke vertaling hiervan is.


Aperol Ananas Colada
Benodigdheden
- 2 glazen 45cl
- 1 mengbeker
- 1 zeefje
- 2 herbruikbare rietjes
Ingrediënten
- 120 ml Aperol met ananas / PineAperol
- 40 ml Malibu
- 40 ml ananassap
- 100 ml bruiswater
- crushed ijs
- ananasbladeren
Instructies
- Vul de glazen met ijs en plaats ze tenminste 10 minuten in de koelkast.
- Haal de glazen uit de koelkast en gooi deze leeg. Vul deze tot de rand met vers ijs (klontjes of crushed ijs).
- Schenk de Aperol met ananas in de mengbeker samen met de Malibu. Roer dit even goed door en schenk het door een zeefje in de glazen.
- Schenk nu voorzichtig het ananassap erbij en top af met wat bruiswater. Tip: wanneer je dit over de bolle kant van een lepel in het glas schenkt, komt het met minder kracht in het glas terecht en blijft deze vloeistof iets meer bovenop liggen. Leuk als je verschillende kleurlagen wilt hebben in je cocktail.
- Garneer de Aperol Ananas Colada door wat verse ananasblaadjes in de cocktail te steken en steek er een herbruikbaar rietje in. Cheers!
MUZIEKTIP!
Bij tropische drankjes horen tropische plaatjes! Daarom vandaag een heerlijke plaat die ik vaak in mijn DJ sets draai. Een oude plaat in een heerlijke nieuwe jas: The Cure and The Cause – Dr. Packer Remix.