Hotspot: In Den Doofpot – Leiden

2.2K

Wil je uit eten, maar dit keer eens niet die bistro op de hoek aandoen? Wil je je eens laten verrassen met bijzondere gerechten die er, naast dat ze fantastisch smaken, ook nog eens prachtig uitzien? Dan moet je naar Leiden en wel naar In Den Doofpot. Wij gingen hier afgelopen maart eten en lieten ons onderdompelen in foodheaven.

Ik had toevallig net de dag voordat we er gingen eten, een nieuwe lens voor mijn Canon 700D binnen gekregen en die wilde ik natuurlijk meteen uitproberen. Ik heb voordat we aan tafel gingen uiteraard even gevraagd of ze er een probleem mee hadden als ik de hele avond de bordjes op de gevoelige plaat ging zetten. Maar daar hadden ze geen problemen mee. Hieronder het resultaat van deze avond vol heerlijkheden.

Oh en ik vergeet er bijna bij te bijzeggen dat ik dit met kaarslicht heb gefotografeerd, dus ik moest meteen trachten het uiterste uit de lens te halen. Deze lens is erg geschikt voor deze omstandigheden, werd er gezegd door gebruikers hiervan, dus dat was een goeie test. Ok…het kan altijd beter, maar voor een eerste keer vond ik het niet slecht, al zeg ik zelf. Ik heb ‘m nu, na een paar weken in gebruik te hebben gehad, wat meer onder de knie. Dus we moeten helaas – yeah right 😉 – nog een keer terug, om het over te doen. Gelukkig hebben ze bij In den Doofpot elke maand een nieuw menu.

Smul je met me mee?

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Als eerste kregen we een overheerlijk aperitief waar een klein beetje Aperol doorheen was gemixt. Nu ben ik al fan van Aperol, maar dit was heel verfijnd en een lekkere start van de avond.

 

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

We kregen een prachtig plateau vol met stenen en daarop twee amuses. Daarbij kregen we nog een plateau met een glaasje vol sesam waarin twee schattige hoorntjes waren gestoken. We waren zo overdonderd door de schoonheid hiervan, dat ik gewoon glad ben vergeten te checken wat er allemaal in zat.

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Ik weet nog wel dat het kroepoekje van kreeft was gemaakt en het koekje van de tweede amuse smaakte naar een vierkant bacon-chipje dat ik vroeger wel eens at en dat in het hoorntje een soort steak tartare zat.

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl 
Ergens tussendoor kregen we nog een oester. Als deze rauw was geweest, had ik deze direct doorgeschoven naar het bord van Vriendlief. Maar deze oester was met stikstof behandeld en daardoor krokant geworden. En als je deze post hebt gelezen, dan snap je waarom ik hem at. Bij het serveren kwamen de schelpen in een schaal op tafel, waaruit nog wat stikstof rookte. Helaas kreeg ik dit niet goed op de foto, dus geen beeld van jammer genoeg. Vriendlief vond het heerlijk, ik iets minder. Maar dat is persoonlijke smaak en komt gewoon door mijn aversie tegen de zee-smaak die er aan zat.

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Zo…na al deze hapjes konden we dan eindelijk aan het voorgerecht beginnen. Mijn tafelgenoot genoot met volle teugen van de ‘Sushi’ van rode mul met groene curry en bulgur. Ik kreeg de zeer dun gesneden,  lichtgerookte Wagyurund met groene asperges en tarwegras. Jemig wat was dit lekker! Dat vlees smolt zowat op mijn tong.

Hierna kregen we een filet van Skrei met texturen van quinoa, wortel en – de goddelijke – jus van gevogelte. Ik weet dat het niet kan; je bord aflikken in een restaurant. Dus heb ik even snel mijn vinger over mijn bord gehaald, om dat restje jus niet terug naar de keuken te hoeven sturen. Ook hier geen geschikte foto van helaas, je kan niet alles hebben 😉

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Op dit punt dachten we er wel te zijn en aan het dessert te gaan. Maar nee hoor; er kwam nog een fantastisch trio van lam geserveerd met linzen en homemade jus. Ik vond het lamsboutje het lekkerst van alledrie. Deze was het zachtste van allemaal en met die fantastische jus de topper van deze gang!

Wat ik bij In Den Doofpot altijd zo mooi vind, is dat ze smaken zo mooi weten samen te brengen. Bijzondere combinaties en uitgebalanceerde gerechten zijn absoluut niet vreemd in de keuken van deze chef. En de wijnen die er zorgvuldig bij worden gezocht doen zelfs onze onervaren tongen jubelen. De Gradus Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland die we bij het voorgerecht kregen geserveerd, was echt fenomenaal. De rode Pittacum uit Spanje paste perfect bij het lamsvlees. Maar een extra glas had ik hiervan niet opgekregen.

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Het kaasplankje heb ik aan me voorbij laten gaan, maar naast mij zat iemand te glimlachen van oor tot oor bij het arriveren van deze plank.

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Na al dit lekkers begonnen we een beetje verzadigd te raken, maar dat verdween als sneeuw voor de zon bij het zien van het prachtige dessert. Een combinatie van yuzu, vanille en Japanse roos.

Review: In Den Doofpot Leiden | www.deedylicious.nl

Een bijzonder diner als dit, kun je niet anders afsluiten dan met een kopje thee of koffie. En ok dit is bij In Den Doofpot niet gewoon. Nee hier krijg je zelfgemaakte snickers, bonbons en een mini-crême brûlée. Pfff, nu moest de broek op de ‘vreethaak’ want anders knapte hij open, haha!

Wanneer je in je jas wordt geholpen, krijg je ook nog wat lekkers mee voor onderweg; zelfgemaakt pepermunt. Ok, dit staat nu dus heel hoog op de to-do-lijst, hè. Dit wil ik ook een keer maken! In de bus naar huis hebben we nog heerlijk hiervan gesnoept.

Net als andere keren hebben we ultiem genoten van dit bijzondere avondje eten. Dit doen we dan ook niet elke maand hoor, daar is het iets te prijzig voor. Maar we hadden iets te vieren, en onder die noemer konden we het verantwoorden naar onze portemonnee.

In Den Doofpot

Turfmarkt 9
2312 CE Leiden
T 071 512 24 34
info@indendoofpot.nl

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag vanaf 12.00 uur
Zaterdag vanaf 17.00 uur
Zondag gesloten

Nee, voor dit artikel hebben we niets gekregen; 
soms worden we gewoon blij van een restaurant
 en willen je daar natuurlijk van op de hoogte brengen.
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!
KokenKoken

Reacties

  1. Ja, dit is inderdaad een ontzettend tof restaurant. In januari de lekkerste paddenstoelenrisotto ooit gegeten daar. En daar heb ik er als vega een hoop van op afgelopen jaar…

    1. Het is elke keer weer een feest om daar aan te schuiven. Het zal dan ook zeker niet de laatste keer zijn geweest 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close