Frietjes, wie kan daar nou niet van genieten? Maar ja, frietjes zijn gefrituurd en (heel gek) staan gewoon niet dagelijks bij ons op het menu. Ik heb dan ook variant gemaakt die iets verantwoorder is dan de gefrituurde variant. En wat nou zo mooi is, ze zijn ook nog eens héél makkelijk te maken.

Makkelijke ovenfrietjes
Het slagen van de ovenfrietjes ligt grotendeels aan de keuze van aardappel. Kruimige aardappels vallen iets eerder uit elkaar en blijven niet zo stevig. Echt frietjes kun je ze dan ook niet meer noemen nadat ze uit de oven komen. Maar met een vastkokende blijven ze lekker stevig en behouden ze goed hun vorm. Ik heb voor roseval aardappels gekozen met hun prachtig rode schilletje. En wanneer je deze goed boent, kun je deze er gewoon aan laten zitten. Zo, dat is nog eens makkelijk hè? Uiteraard kun je elke vastkokende aardappel hiervoor gebruiken.

Makkelijke ovenfrietjes
Ingredients
- 8 vastkokende aardappels
- 3 el zonnebloemolie
- zout
- 2 takjes rozemarijn alleen de blaadjes, fijngehakt
- peper
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Boen de aardappels goed onder een stromende kraan en snij ze daarna in ‘frietjes’. Je kunt hiervoor ook een frietsnijder gebruiken.
- Was de frietjes, zodat het grootste deel aan zetmeel er vanaf is. Dep daarna zo droog mogelijk en doe ze in een kom. Mix door de aardappels wat olie, zodat alle frietjes een laagje hebben en besprenkel met wat zout, peper en de gehakte rozemarijn.
- Leg de frietjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg dat het een laag is en ze niet gestapeld liggen.
- Bak 40 minuten in de oven en schep ze halverwege om. Aangezien elke oven anders is, hou je ze de laatste 10 minuten goed in de gaten. Je frietjes zijn klaar als ze een goudbruin kleurtje hebben gekregen.
Notes
MUZIEKTIP!
Een lekker tippie bij je frietje met dippie. Eet smakelijk!