Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus

367

Ik maakte heel lang geleden al eens gevulde tomaten, die ik ken van onze vakanties op Zakynthos. Dit is echt mijn favoriete maaltijd als we daar zijn en ik bedenk mij dat het eigenlijk alweer véél te lang geleden is dat ik hem maakte. Ik bedenk mij nu dat ik deze hier nog nooit voor jullie heb uitgeschreven. Ik zet het direct op mijn to-do-list 😉

Maar goed…de keer dat ik over dit gerecht iets deelde, kreeg ik het ‘commentaar’ dat ik er geen rijst in mocht gebruiken, ‘want de Grieken gebruiken daar orzo voor.’ Nu hou ik er niet zo van als iemand roept dat iets niet mag of dat ik iets ‘moet.’ Daarnaast kende ik alleen het recept (gekregen van een Griekse dame) met rijst. Ik liep onlangs tegen een pak orzo aan in de lokale supermarkt en vond het een mooi moment om hier eens iets mee te maken (en nee het zijn geen gevulde tomaten 😉 )

Orzo met gehacktballen in tomatensaus | www.deedylicious.nl

Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus

Orzo ziet eruit als een rijstkorrel, maar bij nader onderzoek is dit een pastasoort. Een wel heel kleine soort wel te verstaan en heeft de grootte van een rijstkorrel. Ik gebruikte het in een recept dat in de Eetkalender 2019 staat. Ik besloot met het restje dat ik had staan van deze mini pasta een heerlijke maaltijd te maken: Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus.

Orzo met vegetarische gehacktballen in tomatensaus

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • zout
  • peper
  • 3 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 1 takje rozemarijn alleen de blaadjes fijngehakt
  • 10 vegetarische gehacktballetjes (10 stuks = 1 verpakking)
  • 3 el balsamico
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 400 gr orzo
  • 2 el groene olijven zonder pit, grofgehakt
  • 3 takjes basilicum alleen de blaadjes + extra
  • Parmezaanse kaas geraspt

Wat ga je doen?

  • Verhit een hapjes -of braadpan met de olie en fruit op middelhoog vuur de ui, wortel, selderij en knoflook aan.
  • Als de ui glazig begint te worden mogen de tijm, rozemarijn en gehacktballetjes erbij. Bak de balletjes rondom bruin.
  • Voeg de balsamico toe en roer om.
  • Schenk het blik tomatenblokjes erbij met eenzelfde hoeveelheid water. Breng dit aan de kook en voeg de orzo toe. Laat met de deksel op de pan zo’n 15 minuten zachtjes koken. Schep af en toe om.
  • Scheur de basilicum grof en meng samen met de olijven op het laatst door de orzo.
  • Serveer met vers geraspte Parmezaanse kaas en een extra blaadje basilicum.
Orzo met gehacktballen in tomatensaus | www.deedylicious.nl

Gebruikt props

MUZIEKTIP!

Als ik aan het koken ben vind ik het heerlijk om muziek te luisteren waardoor ik een beetje door de keuken kan swingen. Met deze plaat van Afro Cuban All Stars komt dat helemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close