Doperwtenfalafel met frisse yoghurt

3.2K
Falafel
In plaats van kikkererwten gebruikte ik doperwten. Verrassend lekker!

Een tijd geleden alweer, tikte ik een tof kookboek op de kop; Delicious. 60x spicy recepten. Bij het zien van de cover was ik niet direct verkocht aangezien ik niet per definitie van heel erg pittig eten hou. Ok, ik vind een beetje spicy echt wel lekker, maar liever niet zo heet dat ik daarna een uur onder de kraan moet hangen om mijn mond te blussen 😉

Doperwtenfalafel met frisse yoghurt | www.deedylicious.nl

Uiteraard heeft iedereen hier een andere ervaring mee en de een kan nou eenmaal beter tegen pepers dan de andere. Laten we zeggen dat ik in de categorie ‘mietje’ val en niet zo heel veel kan hebben 😉 Maar bij het doorbladeren van het boek werd ik wel enthousiast door de overheerlijke foto’s. En terwijl ik de recepten doorlas, bedacht ik mij dat ik deze recepten ook prima met wat minder pepers kon maken. Zo kon ik ook genieten van deze recepten. Mijn favoriet uit het boek (en overigens helemaal niet zo spicy) is de Doperwtenfalafel met frisse yoghurt en heb ik gemaakt met een paar kleine aanpassingen.

Doperwtenfalafel met frisse yoghurt | www.deedylicious.nl

Doperwtenfalafel met frisse yoghurt

Naast de doperwtenfalafel staan er nog veel meer lekkere gerechten in. Wacht dacht je van een Lamsvlees-harissapizza met taboulé en yoghurt? Of Pittige kip in wontonbakjes? Naast dit recept nog genoeg om uit te proberen. Het boek is, net als alle andere Delicious.-boeken geschreven door de Australische kookboekenauteur Valli Little. Ik heb nu al een paar kookboeken van haar en het zijn stuk voor stuk boeken waar ik best veel inspiratie uithaal. Vaak zijn het smaakcombinaties waarvan ik dan een compleet ander gerecht mee maak. In het geval van deze Doperwtenfalafel met frisse yoghurt heb ik zoveel mogelijk het recept aangehouden, maar ik wilde er iets bij hebben wat het iets minder droog maakte. Dat zijn de tomaten geworden en sla.

Doperwtenfalafel met frisse yoghurt

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

 • 4 tl korianderzaad
 • 6 tl komijnzaad
 • 1 tl chilipoeder
 • 360 gr doperwten ontdooid
 • 200 gr spliterwten
 • 2 citroenen
 • 4 tomaten in blokjes
 • veldsla
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el bloem
 • 20 takjes bladpeterselie alleen de blaadjes
 • 8 tortillawraps
 • zonnebloemolie
 • 6 el Griekse yoghurt
 • 2 tl Ras el Hanout van Jonnie Boer
 • 3 takjes munt

Instructies

 • Maal de spliterwten fijn tot poeder en doe deze samen met de doperwten, peterselieblaadjes, het korianderzaad, komijnzaad, chilipoeder, bakpoeder en bloem in een keukenmachine. Voeg de rasp van beide citroenen toe en laat dit alles draaien totdat het een grove puree is geworden. Bewaar de citroen, die heb je zo nog nodig.
  Doperwtenfalafel met frisse yoghurt | www.deedylicious.nl
 • Maak met vochtige handen 24 balletjes van de puree. Zet 30 minuten in de koeling om op te stijven.
  Doperwtenfalafel met frisse yoghurt | www.deedylicious.nl
 • Roer de ras el hanout, het sap van 1 citroen en de gehakte muntblaadjes door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
  Doperwtenfalafel met frisse yoghurt | www.deedylicious.nl
 • Verwarm een pan met ongeveer 2 cm zonnebloemolie en bak hierin de balletjes in zo’n 5 minuten goudbruin.
 • Grill de wraps even kort in een grillpan. Vul de wraps met sla, tomaat, falafel en serveer met een flinke klodder van de frisse yoghurt.
Gang: Borrelhapje, Hoofdgerecht
Trefwoord: Doperwten, Falafel, Snack

MUZIEKTIP!

Dit gerecht brengt mij een beetje in vakantiestemming. Dit omdat ik dit eigenlijk alleen maar op vakantie eet, of bij een foodfestval die meestal in de zomer plaatsvinden. Daar kan niet anders dan een zomerse plaat bij horen. In dit geval koos ik voor een track van Ana Moura, lekker vrolijk!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close