Tijdens het Lente Foodiefest heb ik heerlijke Pittige gehaktpasteitjes gemaakt, maar ben glad vergeten hier het recept van te delen. Aangezien deze een hit bij de gasten waren, kon ik het niet laten het recept hiervan voor je uit te schrijven. De vulling wordt op smaak gebracht met een pittige pepersaus. Ik adviseer je deze ruim vooraf te maken. Met de pot pepersaus kun je meerdere recepten maken. Kijk onderaan deze blog voor meer inspiratie.
Pittige gehaktpasteitjes
Deze snackbommetjes zijn, zoals je wel gewend bent van mijn recepten, heel makkelijk te maken en een feest op tafel. Ze zijn heerlijk voor bij de borrel of als traktatie tijdens een feestje. Wedden dat iedereen vraagt of er nog wat pasteitjes over zijn? Ik heb ze gemaakt uit een heel velletje bladerdeeg met behulp van een hele handige deegpers. Maar je kunt deze natuurlijk ook kleiner maken zodat je mini-bites maakt die je in een hap naar binnen kunt werken. Wees creatief en bedenk leuke vormpjes!
Pittige pepersaus
Benodigdheden
- vijzel
- keukenmachine
- 1 liter weckpot
Ingrediënten
- 1 el piment korrels
- 2 el korianderzaad
- 30 gr zout
- 1 el peper
- 500 gr paprika rood of geel, zonder zaadlijsten en in grove stukken
- 10 tenen knoflook gepeld
- 70 gr gember schoongemaakt
- 100 gr groene peperkorrels
- 2 rode uien
- 2 spaanse pepers
- 4 el rode wijnazijn
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 gr suiker
Instructies
- Maal de pimentkorrels, korianderzaad, zout en zwarte peper goed fijn in een vijzel. Mocht je de (zachte) peperbolletjes in hun geheel niet zo lekker vinden, maal deze dan ook alvast fijn.
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal totdat een de dikte heeft van een saus. (Past het niet in een keer in de machine? Maal het in twee keer en verdeel de olie en azijn over de twee delen, zodat je wel altijd wat vocht hebt om mee te malen.)
- Zorg dat je een brandschone pot hebt en giet de pittige pepersaus hierin.
- Plak er een sticker op met de datum. Ik bewaar de pot in de koeling. Gebruik de saus maximaal 2 maanden.
Pittige gehaktpasteitjes
Benodigdheden
- Deegpers
Ingrediënten
- 1 pakje bladerdeeg
- 1 prei gewassen en in dunne ringen
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 paprika in blokjes
- 300 gr gehakt
- 4 el pittige pepersaus
- 1 ei
Instructies
- Leg de velletjes bladerdeeg op een schone theedoek en laat deze ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 225˚C.
- Fruit de prei, ui en paprika aan, tot de ui glazig is geworden. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg 4 eetlepels van de pittige pepersaus toe en haal van het vuur.
- Neem een velletje bladerdeeg en leg in het midden een flinke eetlepel van het gehaktmengsel. Vouw ze dicht of gebruik een deegpers. Gebruik je geen deegpers, druk dan met een vork de randjes goed dicht.
- Bestrijk de pasteitjes met het losgeklopte ei en bak 20 minuten ofmtot ze goudbruin zijn.
- Serveer als ze warm zijn.
Notities
MUZIEKTIP!
Een lekker pittig plaatje, ja dat past wel bij deze hapjes. En dan wel eentje waarvan je meteen zin krijgt in een feestje. Heb je meteen een goede reden om deze pittige gehaktpasteitjes te maken 😉