Ik ben groot fan van pompoen. En met druilerig weer snak ik een maaltijd waar ik lekker van opwarm. Ik maakte daarom deze goedgevulde Prei Pompoen quiche op een grauwe winterse dag. De basis van de vulling van deze quiche is van geroosterde pompoen. Samen met de prei is het een heerlijke maaltijd, die in alle jaargetijden onweerstaanbaar is.
Met een goed glas wijn en frisse salade on the side is dit een heerlijk maal om mee op te warmen. Ik geef je in deze blog ook direct het recept voor een lekker bros quichedeeg. Mocht je daar helemaal geen tijd voor hebben, gebruik dan lekker een rol kant-en-klaar hartig taartdeeg. Nét zo lekker!

‘Nduja, een pittig Calabriaans worstje
In deze pompoen prei quiche maak ik gebruik van een Italiaanse specialiteit; ‘Nduja. Dit is een smeerbare varkensworst uit Calabrië. Hij is gevuld met varkensvlees, zout, vet en pepers uit dit gebied. Je kunt dit gebruiken als spread op toast of bruschetta, als toevoeging van je pastasaus en natuurlijk door een pizza saus. Je kunt ze vers kopen, maar ik koop het vaak in een potje. Het is behoorlijk pittig dus wees er in het begin voorzichtig mee, zeker als er kleine kinderen mee eten. Wil je geen ‘Nduja gebruiken? Vervang dit dan gerust door wat Spaanse peper.
Quiche bewaren
Een quiche leent zich perfect voor meerdere maaltijden. Zeker wanneer je maar met z’n tweetjes ben, zoals bij ons thuis. De quiche komt bij ons niet in een keer op, dus bewaar ik vaak de helft voor een andere dag. Meestal bewaar ik hem in de koelkast aangezien we deze in een van de volgende dagen zullen eten. Maar wanneer je het voor later wilt bewaren, kun je hier perfect een paar punten van invriezen. En ik zeg bewust ‘punten’. Het beste is om deze los in te vriezen, dan neemt het niet zoveel ruimte in de vriezer in beslag én het zorgt ervoor dat het sneller is ontdooit.
Quiche opwarmen
Ik warm een quiche altijd op in de oven. In de magnetron vind ik het namelijk snel droog worden. Heb je de quiche in de ovenschaal liggen? Dek deze af met wat folie en warm deze 20 – 30 minuten op in een voorverwarmde oven op 180˚C. Haal de laatste 10 minuten het folie eraf.
Heb je losse punten uit de vriezer? Ontdooi deze dan volledig en pak ze per stuk in aluminiumfolie in. Zorg dat de naad bovenop zit. Warm deze pakketjes 20 – 30 minuten op in een voorverwarmde oven op 180˚C. Maak de laatste 10 minuten het folie aan de bovenkant open, zodat de bovenkant weer een beetje droog bakt.

Prei Pompoen quiche met parmezaanse kaas
Benodigdheden
- quichevorm 28 cm doorsnede
Ingrediënten
bodem
- 200 gr bloem
- 1 tl zout
- 1 ei
- 100 gr boter (koud in blokjes)
- gesmolten boter om de vorm mee in te vetten
vulling
- 400 gr pompoen in grove stukken
- 1 grote ui
- 3 knoflooktenen
- olie
- ½ tl nootmuskaat
- peper
- zout
- 1 tl tijm
- 1 tl ‘Nduja (of 1 spaans pepertje)
- 1 tl rozemarijn
- 1 grote prei in dunne ringen (het wit)
- 1 ei
- 1 eidooier
- 150 ml slagroom
- 100 gr Parmezaanse kaas grof geraspt
- hand peterselie grof gehakt
- 10 takjes bieslook grof gehakt
- 2 el paneermeel
Instructies
Bodem
- Zeef de bloem en zout boven een keukenmachine en meng dit samen tot een kruimeldeeg. Doe er dan de ei en 1 el. koud water bij en meng verder door. Haal het dan uit de machine en kneed met de hand even door totdat je een bal hebt. Niet te lang, de boter mag niet teveel smelten. Pak het in in vershoudfolie en leg een half uur in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een ronde plak op een met bloem bestoven aanrecht. De plak moet ruim over je quiche-vorm vallen. Bestrijk je quiche-vorm met gesmolten boter. Neem elk hoekje goed mee.
- Rol de plak deeg op om je deegrol en rol deze weer af boven je quiche-vorm, zodat deze nu op je vorm ligt. Duw het deeg goed in de vorm en snij het overtollige deeg er vanaf. Prik gaatjes met een vork in het deeg, zodat bubbels worden voorkomen.
- Bak het deeg blind op 180˚ voor ongeveer 15 minuten.
Vulling
- Leg ondertussen de pompoen, ui en knoflooktenen in grove stukken op een bakplaat. Besprenkel deze met olie en bestrooi met peper, zout, nootmuskaat, tijm en rozemarijn. Meng dit goed door elkaar en spreid uit tot alles in 1 laag ligt. Rooster dit 30 minuten in de oven.
- Bak ondertussen de ‘Nduja* even licht aan in een pan met 1 el olie. Als dit is gesmolten, doe je de preiringen in de pan. Bak even zachtjes aan totdat het wat zachter begint te worden. *Heb je geen ‘Nduja? Gebruik dan een fijngehakt Spaanse peper en bak dit tegelijk met de prei een paar minuutjes aan in de olie.
- Haal de ovenschaal uit de oven (laat de oven aan, deze ga je zo weer gebruiken).
- Pureer de pompoen samen met het ei, eidooier, slagroom en Parmezaanse kaas. Pureer het niet te fijn, er mag nog wat structuur in zitten. Proef en breng op smaak met zout en peper. Meng de gebakken prei, grof gehakte peterselie en bieslook er doorheen en roer even goed door.
- Bestrooi de voorgebakken taartvorm met het paneermeel en stort daar bovenop het mengsel. Bak dit ongeveer 45 minuten in de oven. Het is klaar als er een mooi bruin korstje op zit en het deeg goudbruin gekleurd is.
- Serveer een flinke punt van de quiche en bestrooi met nog wat extra peterselie en bieslook.
Notities
- Geen zin om zelf deeg te maken? Gebruik dan kant-en-klaar hartig taartdeeg
- Lekker met een simpele salade on the side
- Varieer eens en voeg wat noten toe aan je vulling

Zelf quiche maken
Wanneer je zelf een quiche gaat maken, is het goed om te bedenken welke vorm je gaat gebruiken. Ik heb bewust in het recept de maat aangegeven van de quiche vorm die ik heb gebruikt. Zo krijg je een mooie platte quiche met een goed gare vulling.
Gebruik je liever een kleinere vorm? Zorg dat dat deze wat hoger is, aangezien de vulling dan iets hoger zal worden. Dit betekent ook dat je de baktijd iets zal moeten verlengen om de binnenkant van de quiche goed te laten garen. Hou het wel in goed in de gaten, de bovenkant kan iets donkerder uitpakken hierdoor. Om dit te voorkomen kun je de bovenkant in de laatste 10 minuten even afdekken met aluminiumfolie, zodat deze niet te ver door bakt.
Het makkelijkst is om een bakvorm te gebruiken waar je de bodem van los kunt maken. Maar ik maakte het zoals je ziet ook al in een stenen vorm. Zolang je goed invet, is er niets aan de hand en komt de vorm er prima uit.
MUZIEKTIP!
Zet terwijl de quiche in de oven staat te bakken een lekkere plaat op van Nate Williams en zak onderuit met een wijntje of alcoholvrije versnapering. Cheers!