Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

73.3K
Lángos
Deze snack wordt in Hongarije gezien als de zak patat die wij in Nederland kennen.

Ik moet dit recept van de Hongaarse Lángos echt even voor je inleiden.
Jarenlang heb ik er mijn vakanties doorgebracht; Hongarije. Maar het heeft even geduurd voordat we daar terecht kwamen. In de jaren voordat we in Hongarije kampeerden hebben we mijn moeder gek gemaakt met de vraag of we asje-asje-asjeblieft een keer gingen kamperen. Ze dacht toen dat ze daar geen bal aan zou vinden. Maar de grap is dat mijn ouders op dit moment weer lekker in ‘de hut’ zitten te genieten van ons prachtige landje. (Lees; kampeerverslaafden ;-))

Je begrijpt het goed; na veel gezeur hebben mijn ouders een caravan gehuurd om eens te kijken of ze dat wat vonden en belandden we bij het Balatonmeer in Hongarije. Alle klasgenootjes gingen altijd naar Frankrijk of Spanje, maar mijn ouders waren daar niet zo van. En ergens vond ik dat ook niet erg. Ik vond het namelijk wel stoer om op school te kunnen vertellen dat wij naar een land op vakantie gingen, waar je aan de grens nog gecontroleerd werd door militairen met een groot geweer in hun handen. Mijn zakgeld ging elk jaar op aan cassettebandjes van mijn favoriete bands, want alles was daar spotgoedkoop (of super illegaal gekopieerd, ja toen had je dat ook al ;-)). En elk jaar werd er lokaal gegeten, zoals Goulash, homemade pizza’s en Lángos!

Hongaarse Langós, dé snack die je moet proeven! | www.deedylicious.nl

Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven!

Deze snack wordt in Hongarije gezien als de zak patat die wij in Nederland kennen. Het is een snack die in de zomer veelal in de buurt van zwemgebieden te krijgen is. Er staat meestal ook een kraampje op de markt of op het dorpsplein. Tegenwoordig kun je het in Oostenrijk ook krijgen, in Nederland rijdt er nu een heuse foodtruck mee rond en in 2019 kwamen we het ook al tegen in Kroatië.

Lángos is een soort knapperig oliebollendeeg dat in de frituur is gebakken, alleen dan hartig in plaats van zoet. Als topping sprenkel je er wat knoflookwater overheen en smeer je er een flinke lik zure room op. Je maakt het af met een berg geraspte kaas en eigenlijk is het dat wel. Ik vond het lekker om nog wat fijn gehakte bieslook er overheen te strooien. Geloof me; hier vreet je je vingers bij op.

Toen ik onderzoek deed naar deze snack vond ik twee soorten recepten, namelijk een mét en een zónder aardappel. Ik heb beide recepten met mijn moeder gebakken en de hele familie heeft mogen jureren. Degene met aardappel smaakt zoals wij deze ook in Hongarije geserveerd kregen, dus die heeft de titel WINNAAR gekregen. Ik verklap je hierbij het recept.

Hongaarse Lángos

Porties 8 stuks
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur

Benodigdheden

 • Frituurpan

Ingrediënten

 • 6 tenen knoflook
 • 250 gr aardappels kruimig
 • zout
 • 250 gr bloem
 • 1 ei losgeklopt
 • 10 gr gedroogde gist
 • 50 ml water lauwwarm
 • 50 ml melk lauwwarm
 • crème fraîche
 • 1 zakje geraspte oude kaas
 • 1 bosje bieslook
 • zonnebloemolie om in te frituren

Instructies

 • Maak wat knoflookwater door een whiskeyglas te vullen met water en daar 6 tenen knoflook in uit te persen. Roer even door, dek af met vershoudfolie en laat dit trekken.
 • Kook de aardappelen tot ze goed gaar zijn en giet ze dan af. Laat ze uitdampen, prak de aardappelen fijn en voeg een eetlepel van de bloem toe. Meng goed met elkaar en laat het mengsel afkoelen.
 • Meng het ei door de afgekoelde aardappelen heen en voeg dan het resterende bloem toe. Dan mag het gist, de 50 ml water en de 50 ml melk erbij. Voeg nog een eetlepel olie toe en een snuf zout en kneed het geheel in zo'n 5 tot 10 minuten tot het bijna niet meer plakt. Maak er een bol van en leg deze in een bebloemde kom en dek af met een vochtige, schone theedoek.
 • Zet een glas met gekookt water in de magnetron (of kleine oven) en zet hiernaast de kom met het deeg. Doe de deur snel dicht en laat het een uur rijzen*.
  *Je creëert hiermee eigenlijk een soort rijskastje. Laat de deur tussentijds dicht, zodat er geen warmte of vocht verloren gaat.
 • Knip de bieslook fijn en roer dit door de crème fraîche. Dek af en zet in de koeling.
 • Verwarm na een uur een diepe pan met de zonnebloemolie of verwarm een frituurpan voor op 180˚C.
 • Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke bolletjes en leg op een bakpapiertje.
  Hongaarse Langós, dé snack die je moet proeven! | www.deedylicious.nl
 • Smeer je handen in met wat olie en duw de bolletjes tot een plakje van iets dunner dan 1 cm dik. Het geeft niet als het niet overal even dik is of er een gaatje in onstaat door het uitspreiden.
  Laat deze plak voorzichtig in de olie zakken en bak aan beide zijden totdat ze aan de randen mooi bruin zijn. Het klopt dat het midden iets lichter van kleur blijft.
  Laat de Lángos daarna even uitlekken op wat keukenpapier en bak direct de volgende.
 • Voor serveren kwast je wat knoflookwater over de Lángos en daarna een flinke lepel crème fraîche. Bestrooi met geraspte kaas en wat fijngehakte bieslook.

Notities

Wil je weten of je aardappelen gaar zijn? Prik met een mes in een aardappel. Wanneer hij direct van je mes afglijdt, is hij gaar.
Heb je na het kneden van het deeg een te plakkerig deeg in de kom? Meng er dan een eetlepel extra bloem door tot het net niet meer aan je handen of de kom plakt. Elke soort bloem reageert namelijk weer anders op het toegevoegde vocht.
 
Gang: Borrelhapje, Tussendoortje
Trefwoord: Aardappel, Bakken, Snack, Zomer
Hongaarse Lángos, dé snack die je moet proeven! | www.deedylicious.nl

MUZIEKTIP!

Aangezien deze snack mij linea recta terugbrengt naar de vakanties die ik aan het Balatonmeer in Hongarije heb gevierd, moét daar wel een plaat bij waar ik geweldige herinneringen aan heb. Dansen in Il Capitano en flirten met de Oostenrijkse buurjongens. Ja, met dit nummer aan voel ik mij weer even 15. Dream on Wendy, dream on…

KokenKoken

Reacties

 1. Wim Pontier says:

  Hoi Deedy,

  Ik heb zelf 2 jaar in Hongarije gewoond. Mooie site en mooie foto’s en meer. Klein ding de schrijfwijze van lángos. het streepje hoort op de a (lange klank) en niet op de o (kort). 😉

  Ciaó,

  Wim

  1. Hoi Wim, wat leuk en bedankt voor je compliment! En oeps, ik ga het direct aanpassen. Handig, zo’n expert 😉

  2. Goede morgen wim ik ben ook vaak in hongarijen geweest en heb daar altijd lekker gegeten maar ik heb daar hongaarse vrienden dus ik weet het ik ga vandaag zelf langos maken die zijn lekker

 2. die foodtruck staat nu op het Waterlooplein in Amsterdam! maar ik ga ’t recept zelf ook een keer proberen! Ik at lángos ook voor ’t eerst aan het Balatonmeer, bij Gyenes Dias. Maar nu eerst lunchen bij ’t werk 😉

 3. Jammer dat het belangrijkste ingrediënt voor traditionele lángos mist; namelijke kefir. Zonder dit ingredient zal het nooit zo lekker worden als echte Hongaarse lángos. Overigens zijn de aardappelen veel moeite en ook helemaal niet nodig.

  1. We hebben hier duidelijk met een kenner te maken 😉
   Inderdaad, ik heb geen kefir gebruikt. Omdat ik dit qua smaak geen toevoeging vind en dit een ingrediënt is wat niet iedereen kent of gebruikt. Daarom heb ik voor een toegankelijke vervanger gekozen, zodat iedereen dit kan maken. Het recept dat ik heb gedeeld in deze blog is bewust met aardappels gemaakt; zonder wordt de lángos namelijk veel te knapperig bij het bakken en dat hoort niet bij de lángos zoals ik die ken. Met de aardappel is de structuur preciés zoals ik hem ook altijd at in Hongarije. Maar niets houd je tegen om het wel met kefir of juist zonder aardappel te maken. Als je er maar van geniet Lisa 🙂

 4. Mooi recept en een prachtig verhaal! Ik kom al sinds 1982 in Hongarije, dus heb ook die tergend lange wachtrijen bij de grens meegemaakt. Vooral bij de thuisreis was het vaak raak, uren wachten in de brandende zon totdat ze de vouwwagen helemaal doorzocht hadden…

  En lángos en gulyás zijn de gerechten die me het meeste zijn bijgebleven. Vorige week nog weer een paar lángos gegeten toen ik een weekje in Hongarije was. Het blijft mijn go to food als ik daar kom, ik kan Hongarije niet verlaten zonder lángos te eten.

  Ik kreeg het recept van een Hongaarse domineesvrouw, die gebruikt inderdaad ook kefir, dat recept komt van de pusta, daar maken ze de lángos inderdaad iets anders dan aan het Balaton waar ze meer van de krumplis lángos (met aardappel) houden. (Dat is wat ze mij vertelde.)

  Hoe dan ook, mooi dat je dit recept deelt en ik hoop dat veel Nederlanders deze lekkernij gaan proberen!

  1. Wat leuk dat jij ook soortgelijke herinneringen hebt aan deze fantastische snack, Jan! Stiekem een beetje jaloers dat jij er vorige week nog een hebt gegeten. Ik geloof dat ik ze maar weer snel moet gaan maken 😉
   Leuk om te lezen over het wel of niet gebruiken van kefir. Ik heb toen inderdaad bij het Balaton vakantie gevierd, dus kan kloppen dat de Lángos met aardappel als de ‘echte’ in mijn geheugen staat gegrift. Grappig dat het recept verschillende variaties kent binnen een land, hè? Bedankt voor je berichtje en ik zal aan je denken als ik binnenkort weer een stapeltje bak 🙂

 5. Rosanne says:

  Hoi Wendy,

  Wat een heerlijk recept. BEDANKT!!!
  Ik heb zelf voor het eerst kennis gemaakt met deze heerlijke snack op het festival Sziget zo’n 10 jaar geleden. Mijn vrienden en ik waren verkocht. Daarna ooit nog eens gemaakt, maar dit recept is top. Ik heb het nu al 2 keer gemaakt deze week.
  Niet goed voor de lijn, maar zooo lekker.
  Nogmaals dank.

  1. Super leuk om te lezen Rosanne! En wat leuk dat het ook bij jou herinneringen met zich meebrengt. Ik maak ze echt veel te weinig (wat dan wél weer goed is voor de lijn). Maar binnenkort zal ik weer eens een portie maken en weer even terugdenken aan die toffe vakanties die we daar altijd hadden. Geniet ervan!

 6. Hoi! Heb je het in het recept over verse gist of een zakje gist? En welk type aardappelen zijn hier het meest geschikt voor?

  1. Hoi Tara, ik heb gedroogde gist gebruik en kruimige aardappelen. Ik heb het toegevoegd in het recept. Bbedankt voor je bericht en eet smakelijk alvast! Laat je weten hoe ze je smaakten?

 7. Beste Deedy
  Ik heb dit jaar voor het eerst Lángos gegeten op de Kerstmarkt in Stuttgart.
  Ik vond het verrukkelijk !!
  Ik ben dus ook heel blij met jouw recept.
  Bedankt
  Lieve groet,
  Luck

  1. Wat heerlijk Luck, ik kan mijn eerste keer Lángos ook nog herinneren. Geniet van het recept en deel het resultaat zeker even op social. Benieuwd of jij ze net zo lekker vindt! Groet Wendy

 8. Kom vandaag pas achter deze pagina .. het recept wat ik ken is idd met aardappel en ook met kefir.
  En zelf maak ik het zonder. Wij zijn met ons gezin vroeger wel tig keer in Hongarije geweest van omgeving Budapest een paar keer en de meeste keren in Zalakaros op de camping uren in de rij bij de grens jonge jongens met giga geweren in hoge uitkijk posten . Waar het door de Hongaarse “snackbar” ook gemaakt werd . Des tijds waren we t eerste Surinaams/Nederlands gezin in dat dorp. We waren een atractie zeg maar,☺️ ik heb ze vanmorgen vroeg ivm de hitte weer gemaakt zowel de zoete als hartige variant. Dank u. Veel geluk en zal hier vaker komen .

 9. Roelof Stam says:

  Dank voor je recept. We hopen het morgen te gaan maken. Hongarije is voor mij een (culinair) walhalla. Wat een gastvrijheid en wat een gezelligheid! Hoewel in Nederland hopen we morgen dus eleven Hongarije te proeven.
  Nog 1 vraag: hoe warm moet de bakolie zijn?

  1. Wat heerlijk dat je ze gaat maken, geniet er alvast van. De olie moet op zo’n 180˚C worden voorverwarmd. Deze tip om het te testen is handig als je geen frituurpan met thermometer gebruikt: https://www.libelle-lekker.be/artikelen/190667/dankzij-deze-trucjes-weet-je-of-de-olie-in-je-pan-heet-genoeg-is

 10. Marc Burger says:

  Hey Deedy!
  Ik ga heel binnenkort maar eens een goede poging wagen.
  In 1977 was ik de eerste keer in Hongarije en ben er in totaal 8 keer geweest en ben verknocht aan het land, de sfeer, het eten, de csárda, de muziek (!). Ik ken maar al te goed het Hongarije pre-1989 zeg maar. Prachtige herinneringen! In de afgelopen jaren heb ik regelmatig pörkölt gemaakt voor m’n gezinntje en voor gasten en wat heerlijk is het om dit te maken. Het recept heb ik van een bevriende Hongaarse van m’n ouders. Laatst had ik het met m’n zus over lángos en ben op zoek gegaan naar traditionele recepten. Als kind aten we meestal de zoete variant… en wat smulden we hiervan; dagelijks ook! Het kostte destijds ook maar een paar forint.
  Leuk die herinneringen; kan een boek schrijven!!
  Dank je wel voor het recept!
  Groeten,
  Marc

  1. Wat fijn dat jij ook zo’n leuke herinnering hebt aan het Hongarije van die tijd. En nu je het hebt over de muziek, die doet mij dus altijd weer terug denken aan een traditionele dans die werd opgevoerd door de vrouwen met flessen drank op hun hoofd. Als ze klaar waren met dansen schonken ze het in een hele lange straal in de wijnglazen van mijn ouders. Als kind vond ik dat een geweldig tafereel om te aanschouwen. Dank voor het terug brengen van die herinnering ❤️ Hopelijk heb je ze thuis gemaakt en gesmuld van de lángos Marc!

 11. Hoi.. lekkere delicates is het. In plaats van knoflookwater kan je de knoflook in je creme fraise persen en beetje zout en peper erbij.. ook yammie.. zo kan je eindeloos combineren. Stuctuur van deeg is bijna zelfde als olibollen.. lángos is ook lekker met yam.. 😊😁

  1. Ook lekker inderdaad om hier de knoflook in te mengen! Dank voor je tip Kathy ❤️

 12. Barbara says:

  Hi bedankt voor dit recept! Binnenkort hebben we een feestje en ik vroeg me af of je de langos vooraf al kunt maken. (Stapeltje) Ik denk t eigenlijk niet he.. heeft iemand daar ervaring mee?

  1. Hoi Barbara! Ik zou ze zeker vers maken. Dan zijn ze lekker knapperig. Helaas krijg je dit niet meer voor elkaar als je ze later gaat opwarmen.

 13. Peter Szabo says:

  Dear All,

  First of all, I need to admit I’m really touched by all those positive memories you recall after from all your trip(s) ever in Hungary! I feel infinite proudness at this moment (almost tearing as well, oops), nevertheless, at this moment I’m enjoying your hispitality here, in the Netherlands and I can tell with full honesty, there is nothing to complain about your hospitality at all 🙂

  To be honest I just decided today to make some traditional langos due to the fact I couldn’t get a single one from my homeland, I’m living here for couple of years, and due to the pandemic, I barely had no chance to visit Hungary. And then my third and fourth search result for langos are dutch pages!? Impressive!

  I have found plenty hungarian langos receipes, but I’ve decided the try one you wrote above if I already found it.

  Thanks for the article, much appreciated by me!

  Kind regards:
  Peter

  1. Dear Peter, thank you for your kind words. It makes me happy to read that you enjoyed the recipe so much and it brought your heart back home for a moment. Hungary is a country that is very dear to me. And one day i hope to eat ’the real deal’ again somewhere in that beautiful country. Have a great day, kind regards Wendy

 14. Hallo,
  Vandaag een lpging gedaan. Pre ies gedaan zoals beschreven maar het word geen bol. Meer een kleverige di g. Hahah. Moet ik. Er dan meer bloem bij doen.? Of doe ik iets verkeerds

  1. Dag Anke, het deeg voor de Lángos moet een beetje plakkerig zijn, maar zoals jij het omschrijft klinkt het alsof er te weinig bloem in zit. Voeg er gerust een lepeltje extra aan toe en kneed het dan weer goed door. Door het langer te kneden wordt het wat steviger. Spierballen kweken dus 😂 Succes!

 15. Hallo,
  Ik wil graag vragen of je het deeg gelijk moet gebruiken of kan je het deeg afdekken en nog tot de volgende dag bewaren? Bedankt!

  1. Hoi Ilona, ik heb het deeg nog nooit op voorhand gemaakt, dus ik zou het niet weten. Ik kan mij indenken dat het kan, maar dat je het dan wel gekoeld moet bewaren. Dit om het rijsproces te stoppen. Met pizzadeeg doe ik dit vaak, dan dek ik het luchtdicht af (met plasticfolie). De volgende dag laat ik het op kamertemperatuur komen, alvorens ik het gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close