Bij een feestje hoort een feestelijke taart. En of het nou je verjaardag, Kerst of oud & nieuw is, deze taart kan echt altijd! Ik serveerde deze Pavlova uit Delicious. Hét bakboek bij ons jaarlijks Kerstfeest en iedereen heeft een tweede keer opgeschept. Succes gegarandeerd dus 😉
Feestelijke Pavlova met rozenwater
Ingrediënten
- 9 eiwitten
- 400 gr fijne kristalsuiker
- 900 ml slagroom
- 100 ml Griekse yoghurt
- 100 gr poedersuiker
- 1 ½ el rozenwater
- vers fruit bijvoorbeeld een doosje verse bosvruchten
- eventueel kleurstof voor de merengue
Instructies
- Klop de eiwitten in een vetvrije kom* totdat het een beetje als badschuim eruit zien. Doe dan de helft van de kristalsuiker en wacht totdat dit goed is opgenomen. (Wanneer je een klein beetje eiwit tussen je vingers wrijft en geen suikerkorreltjes meer voelt, is het goed.) Doe dan beetje bij beetje de rest van de kristalsuiker erbij en mix totdat het eiwit er vol en glanzend uitziet. Zet de mixer dan uit.
- Nu kun je eventueel een paar druppeltjes kleurstof toevoegen. Spatel dit er voorzichtig doorheen, totdat je het gewenste effect hebt bereikt.
- Verwarm de oven voor op 150˚C. Zet 3 bakplaten klaar met wat bakpapier en spatel op elke plaat een ronde plak van het eiwit-mengsel. Je kunt het ook uittekenen en opspuiten met behulp van een spuitzak, maar van mij hoeft het nooit een perfecte cirkel te zijn. Grillige vormen vind ik veel leuker, dus gebruik ik een spatel. Je maakt eerst een grote plak, dan op een andere plaat een ronde plak die iets kleiner is en daarna de top, die weer kleiner is dan de tweede plak.
- Schuif de platen in de oven en bak deze 10-15 minuten. De randen van de plakken moeten al droog aanvoelen en niet meer plakken. Zet dan je oven op 120˚C en bak nog een uur. Je kunt ze er nu uithalen, laat ze afkoelen op de plaat. Haal ze pas van het bakpapier als ze helemaal zijn afgekoeld.
Samenstellen Pavlova
- Klop 900 ml slagroom totdat het bijna stijf is. Spatel er dan voorzichtig de Griekse yoghurt, poedersuiker en 1,5 el. van het rozenwater doorheen.
- Voor het samenstellen leg je eerst de grote plaat op een taartschaal of bord. Spatel daaroverheen een flinke hoeveelheid van het slagroommengsel. Top dit af met een derde van je vruchten. Leg daarboven op de tweede plak en ook daarbovenop weer wat slagroom met vruchten. Het laatste deel gaat erop en ook daar bovenop doe je nog wat slagroom. Bedek de top met je vruchten en steek er hier en daar nog wat aan de zijkant in.
- Rasp als laatste nog wat pure chocolade boven de taart (dat was ik vergeten te doen voordat ik de onderstaande foto maakte – oeps) en hij is klaar om aan te snijden.
Notities
Uiteindelijk wordt het met aansnijden een 'scheptaart'. Maar allemachtig, wat is dát lekker!
*Je kunt het vetvrij maken door met een halve citroen over de binnenkant van de kom te wrijven. Droog dan de kom af met een stukje keukenrol en je bent klaar om te gaan mixen.
Ik maakte trouwens al eerder een recept uit dit overheerlijk bakboek, kijk maar eens naar deze fabeltastische Appel-aardbeiencakejes!