Hieperdepiep, hoera! Het is 8 juli en dat betekent dat ik jarig ben vandaag! Dit is de tweede keer in korte tijd dat hier op de blog een feestje wordt gevierd. Vorige week trakteerde ik je namelijk al op een overheerlijke cocktail, omdat de nieuwe website online is gegaan én mijn bedrijf maar liefst 3 jaar bestaat. Als je dat recept hebt gemist, check het dan snel, hij is super lekker! Vandaag vieren we mijn verjaardag met deze super lekkere Italiaanse chocoladetaart waar een verhaal aan kleeft (neem dit heel letterlijk alsjeblieft, haha). Je leest het verderop in de blog.


Italiaanse chocoladetaart
Deze Italiaanse chocoladetaart brengt mij terug naar een geweldige vakantie die ik vierde in Toscane. Dit was de eerste vakantie die ik samen met Sander vierde (alweer meer dan 10 jaar geleden!), samen met een groep vrienden. Leuk detail; veel van deze vrienden zien we nog steeds en hebben we de afgelopen maanden geweldige Virtual Corona borrels mee gehad.
Terug naar de vakantie: Met deze groep vertrokken we richting Italië en uiteraard stond er niets anders op het menu dan lekker eten en drinken. Zo ook een taartje die we bij de lokale bakker hadden zien staan. Trots kwamen we met de taart terug bij de villa en dachten deze na het eten nog wel even te kunnen aansnijden. We hebben het geweten; de taart is super machtig. En door de combinatie van chocolade ganache én droge koekbodem, plakt een hap maar liefst een kwartier later nog aan je gehemelte vast; love it!
Je begrijpt: deze taart moést ik een keer maken!
In stilte genieten
Nadat wij een hap hadden genomen konden we niet meer praten;
van genot, maar ook omdat de ganache heerlijk plakkerig is en je geen woord meer kunt uitbrengen 😉

Italiaanse chocoladetaart
Benodigdheden
- Taartvorm 23 cm doorsnede
Ingrediënten
Taartdeeg
- 125 gr roomboter op kamertemperatuur
- 70 gr fijne kristalsuiker
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr pistchenoten fijngemalen
- 250 gr bloem
- 1 ei
Vulling
- 150 gr pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 70 gr roomboter
- snuf zout
- 50 gr pistachenoten fijngehakt
Instructies
Taartdeeg
- Meng de roomboter, suiker en amandelmeel met elkaar en voeg dan beetje bij beetje de bloem toe. Meng de pistachenoten en het ei erdoorheen en kneed tot een samenhangend deeg.
- Maak een dikke, ronde plak van het deeg. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Rol het gekoelde deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed hiermee een ingevette taartvorm. Mocht het deeg iets brokkelen, geen nood; je kunt gaatjes opvullen met stukjes deeg of het deeg in z'n geheel in de vorm modelleren.
- Prik gaatjes in de bodem leg een bakpapiertje op de bodem en stort er een steunvulling in, zodat je het deeg kunt blindbakken. Bak dit 10 minuten. Haal dan de steunvulling en bakpapiertje eruit en bak nogmaals 10 minuten (of tot de bodem droog is en het een goudbruine kleur heeft).
- Laat de bodem in de vorm afkoelen en maak ondertussen de vulling.
Taartvulling
- Smelt de chocolade met de slagroom, boter en snufje zout in een steelpan. Roer dit door, totdat het een gladde massa is geworden. Pas op dat je het niet laat koken. Je kunt dit ook au bain marie doen.
- Giet het chocolademengsel in de taartbodem en laat het afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Strooi de fijngehakte noten er over en plaats in de koelkast voor tenminste 2 uur om op te stijven.
- Haal de taart 15 minuten voor serveren uit de koeling. Serveer kleine puntjes met een sterke kop koffie on the side.
Notities
Baktip
Wil je zeker weten de bodem uit de vorm krijgen? kleed de bakvorm dan eerst met bakpapier om de bodem gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.Wil je een extra smaaksensatie toevoegen?
- Schenk een dunne laag karamelsaus over de bodem voordat je de choclade er overheen giet. Laat de chocolade zo lang mogelijk afkoelen tot het lauw is en schenk het er met beleid overheen, zodat ze niet mixen.
- Voeg een ½ theelepel kaneel of een paar eetlepels whisky toe aan de chocolade. Zo krijg je nét even een ander resultaat.
- Serveer de taart met wat vers geraspt citroenschil erover. Door de donkere chocolade is de taart vol van smaak en de citroen geeft een heerlijk frisse noot.


Bakhulpje
Ik gebruikte deze bakvorm, simpel maar heel fijn vanwege de anti aanbaklaag die erin zit. Maar ik gebruik vaak wel een bakpapiertje, zodat de taartbodem heel makkelijk te lossen is.
Muziektip!
Op een verjaardagsfeestje hoort natuurlijk muziek! Aangezien we vandaag geheel in Italiaanse sferen verkeren dacht ik dan maar een Italiaanse plaat te plaatsen. En wel van iemand die wel wat méér verjaardagskaarsjes dan ondergetekende op zijn taart heeft zitten aangezien Tony Renis maar liefst 82 jaar is. Deze plaat uit 1962 is, nog steeds lekker en vooral; heel vrolijk!