Semifreddo met pinda’s en winterse karamelsaus

393

Elk jaar met Kerst wordt er aan mij gevraagd: ‘Wen wil jij het dessert dit jaar weer maken?’ Je kunt mij geen groter compliment geven, want blijkbaar vallen de kerstdesserts in de smaak. Het ene jaar pak ik uit met heel veel componenten en het andere jaar hou ik het simpel. Dit jaar ging ik voor de laatste aanpak; simpel maar gruwelijk lekker! Met deze Semifreddo met pinda’s en winterse karamelsaus heb je maar een paar ingrediënten nodig om een heerlijke dessert op tafel te zetten. Oh en dit dessert smaakt niet alleen maar lekker met de kerstdagen, het hele jaar is dit een feestje op tafel!

kerstinspiratie

Bekijk voor meer kerstinspiratie alle kerstrecepten van DeedyLicious

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus | www.deedylicious.nl

Semifreddo met pinda’s

Dit recept van semifreddo is zo makkelijk, omdat je hem de dag van te voren al maakt. De semifreddo moet minstens 5 uur opstijven in de vriezer, maar het beste is als hij een hele nacht kan blijven staan. De volgende dag haal je hem een kwartier voor aansnijden uit de vriezer, net als je karamelsaus. Mocht de saus nog een beetje te stijf zijn, warm het potje/flesje dan even op onder de warme kraan. Roer de saus even door en hij is schenkbaar. Wil je liever geen pinda’s en karamel? Varieer dan eens met pistache-, macadamia- of hazelnoten en mix deze met gehakte pure chocolade.

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus | www.deedylicious.nl

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus

Porties 12 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Opstijven in de vriezer 6 uur
Totale tijd 6 uur 40 min

Ingrediënten

Winterse karamelsaus

  • 200 gr suiker
  • 50 ml water
  • 175 ml slagroom
  • 45 gr roomboter
  • 1 tl WinterWonder Blend of vervang voor kaneel

Semifreddo

  • 100 gr suiker
  • 500 ml slagroom
  • 4 eieren gesplitst
  • 150 gr gezouten pinda's grofgehakt

Wat ga je doen?

Winterse karamelsaus

  • Maak de karamelsaus door het water en 200 gram van de suiker in een hoge (!) pan te doen en aan de kook te brengen. Laat dit rustig pruttelen. Warm ondertussen 175 ml slagroom een minuut op in de magnetron. 
  • Als het suikermengsel amberkleurig is mag de pan direct van het vuur. Schenk de slagroom voorzichtig bij de karamel (pas op het spettert en komt omhoog.) Roer dit direct door, totdat het is gezakt en je een gladde saus hebt. 
  • Voeg dan de boter toe met de Winter Wonder Blend en roer door tot alles is opgenomen. Laat afkoelen en bewaar eventueel in de koeling.

Semifreddo

  • Klop de resterende 500 ml slagroom stijf en bewaar dit in de koeling.
  • Klop het eigeel met de resterende 100 gr suiker tot een luchtige, romige massa.
  • Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom.
  • Om het ijsmengsel te maken voeg je 100 gr van de gehakte pinda’s toe aan het eigeel-mengsel. Voeg de helft van de slagroom hierbij en vouw dit voorzichtig door elkaar. Voeg dan de rest van de slagroom toe.
  • Voeg het opgeklopte eiwit bij het eigeel-mengsel en vouw dit er heel voorzichtig doorheen. Je wilt het ijsmengsel zo luchtig mogelijk houden.
  • Stort ⅓ van het ijsmengsel in een met bakpapier bekleedde cakevorm. Schenk dan een ruime hoeveelheid van de karamel hierop. Schep hier bovenop weer ⅓ van het ijsmengsel met daar overheen weer wat karamel (bewaar wat karamel voor bij het serveren). Schenk nu het laatste beetje ijsmengsel in de vorm. Strijk de bovenkant glad en bestrooi het met de resterende pinda’s.
  • Laat dit 6 uur opstijven in de vriezer.
  • Haal de semifreddo een kwartier voor serveren uit de vriezer. Haal dan ook gelijk de karamelsaus uit de koeling, zodat deze wat warmer en dus vloeibaarder wordt.
  • Zet de semifreddo op een mooie cakeschaal en schenk er nog wat van de karamelsaus overheen. Iedereen kan nu een lekker plakje afsnijden. Zet nog een kannetje van de karamel op tafel voor de liefhebbers. Wedden dat die er zullen zijn 😉

Notities

De Winter Wonder Blend die ik gebruikte in dit recept kun je bestellen in de shop van Green Gypsy Spices. De blend is ontwikkeld in samenwerking met Francesca Kookt.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Feest, IJs, Winter, Zoet, Zomer

Semifreddo met pinda's en winterse karamelsaus | www.deedylicious.nlWinter Wonder Blend

De Winter Wonder Blend die ik gebruikte in dit recept kun je bestellen in de shop van Green Gypsy Spices. De blend is ontwikkeld in samenwerking met Francesca Kookt. Ik kreeg een potje opgestuurd en kreeg direct inspiratie voor dit heerlijke dessert. Beste keuze ooit! Het leuke van deze blend is dat je hem niet alleen in zoete gerechten kunt gebruiken, maar ook fantastisch smaakt in hartige gerechten. Check bijvoorbeeld eens deze pompoenpasteitjes van Francesca.

MUZIEKTIP!

Bij winterse temperaturen hoort er natuurlijk ook een winters plaatje bij. Eentje waar je meteen een open haard bij visualiseert en je je voeten al voelt opgloeien, alleen al bij het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close