Een review schrijven over een product zónder dat ik het zelf heb gebruikt, doe ik niet. Ik ben daarom ook een middag de keuken in gedoken met de Margrethe beslagkom om een fijn receptje te maken en te testen of dit een fijn bakhulpje is.
Ik kwam in het Nederlands Bakboek een écht Hollandse lekkernij tegen; Spritsen! En het moet gezegd worden; ik sloeg het boek op deze bladzijde open met een lege maag. Waarschijnlijk hadden we nu een recept voor bokkepootjes of stroopwafels zitten lezen, als ik op een andere pagina had open geslagen, haha!
Koekje van eigen deeg
Met een lege maag bakken gaat niet altijd goed. Vandaar dat ik als een kip zonder kop ben gaan mengen. Toen alles al in de spuitzak zat kwam ik er pas achter kwam dat het deegje te dik was om op te spuiten.
Eigenwijs als ik ben, heb ik eerst een kwartier als een malle die spuitzak staan te mishandelen, voordat ik besloot het maar uit de zak te scheppen en iets te verdunnen met wat ei dat ik over had.
Vervolgens eerst een broodje in m’n mond gestopt en daarna een tweede poging gewaagd met opspuiten. En die is best geslaagd, vind je niet?
Spritsen; koekjes van eigen deeg
Ingrediënten
- 150 gr zachte roomboter
- 115 gr fijne kristalsuiker
- ½ losgeklopt ei (bewaar de rest voor het geval je deeg te droog is)
- 200 gr tarwebloem
- snufje zout
- citroenrasp van een ¼ citroen
Instructies
- Mix de boter met suiker totdat het een lichte massa is geworden.
- Kluts het ei goed en schenk de helft hiervan bij het mengsel.
- Rasp een kwart van de citroen. Meng dit samen met de droge delen voorzichtig door de botermix. (Om het goed te kunnen opspuiten, moet het deegje in klodders van je spatel afvallen. Het mag niet te dun zijn, anders lopen ze in de oven uit en verliezen ze de herkenbare sprits-vorm. Maar te dik is ook niet goed.)
- Verwarm de oven voor op 180˚ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vul een spuitzak met het mengsel en pers de lucht eruit. Gebruik een kartel-spuitmondje van tussen de 6-10 mm.
- Spuit vorzichtig een ‘S’ op het bakpapier. Draai de spuitzak iets mee in de ronding van de ‘S’ zodat het spuitwerk niet scheurt. (Hou afstand tussen de koekjes, ze lopen een klein beetje uit)
- Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. De koekjes zijn klaar als ze aan de randjes mooi bruin beginnen te worden en ze bovenop goudgelig zijn.)
- Haal ze uit de oven en direct van de plaat af. Leg ze op een rooster te koelen, zodat ze kunnen uitharden.
Notities
De foto’s die je hier ziet zijn van DeedyLicious, alleen gemaakt in een tijd dat de blog nog een andere naam had.
Ooh die zien er lekker uit zeg!
Dank je wel Suzanne, ik krijg ook meteen weer zin om ze te bakken als ik ze zie, mjam!
Ziet er lekker uit! Ze staan ook weer op mijn lijstje! De klassiekers doen het altijd goed 🙂