Deze maand doe ik mee aan de Foodblogswap. Nederlandse Foodbloggers koken hierbij recepten van elkaars blog en plaatsen hiervan het recept op hun eigen blog. Een leuk initiatief waardoor we elkaar wat beter leren kennen én waarbij we jullie kunnen voorzien van nóg meer lekkere recepten.
Ik mocht voor mijn allereerste keer ‘swappen’, een keuze maken uit de gerechten die op de blog van Ruth’s Bakery staan. Op haar blog vind je voornamelijk zoetigheid, Italiaanse lekkernijen en gerechten waarbij de oven vaak van pas komt. Bést wel op mijn lijf geschreven 😉
Aangezien ik al best veel zoetigheid op mijn blog heb staan, vond ik een heerlijke hartige afwisseling voor jullie.
Ik heb gekozen voor de Homemade Pizza’s. Ruth heeft de bodem ook lekker zelf gemaakt, net zoals wij dat thuis altijd doen. Hier word ik altijd heel erg blij van, want met het maken van dit deeg, ruikt het hele huis de hele middag naar zo’n schattige Italiaans pizzeria, mmmm. Ruth gebruikte voor de saus een kant-en-klare fles saus. De saus maak ik altijd zelf, omdat dit énorm makkelijk is. Dus speciaal voor de liefhebbers deel hierbij mijn recept.
Wat heb je nodig?
Deeg
- 250 gram bloem (type ’00)*
- 5 gram droge gist
- 130 ml lauwwarm water
- 25 ml olijfolie
- 1,5 tl zout
- 1,5 tl suiker
Saus
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 grote rode ui
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper zonder zaadlijsten
- snuf gemalen peper en zout
- 1 tl gehakte rozemarijn
- 2 el. olie
(*Voor deze bloem kun je terecht bij een Italiaanse delicatessenwinkel, toko of gebruik eventueel gezeefd tarwebloem.)
Wat gaan we doen?
We gaan eerst het deeg maken, aangezien dat nog even moet rijzen.
Doe de gist en suiker bij het water en laat dit even oplossen. Roer desnoods even door met een vork, zodat er geen klontjes ontstaan.
In een mengkom doe je de bloem samen met het zout. Giet hier het gistmengsel bij en de olie. Meng het tot een deegbal, totdat deze niet meer plakt. Haal het deeg dan uit de kom en kneed daarna goed door op een met bloem bestoven aanrecht. Ik kneed het deeg meestal tot een bal in mijn KitchenAid en daarna nog zo’n 5-10 minuten met de hand door op het aanrechtblad. Maar alles met de hand is ook prima te doen.
Dan zet je het deeg in een schone kom. Bestrooi je het met wat bloem en leg je een vochtige theedoek over de kom heen. Plaats de kom op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming. Laat het zeker een uur rijzen.
In de tussentijd maken we de saus klaar.
Giet alle ingrediënten voor de saus in de blender en meng dit goed door, totdat je een gladde saus hebt.
Zet een steelpannetje op een klein pitje en verwarm de saus goed door. Wanneer het begint te pruttelen, zet je een deksel erop en laat je het zo’n 10 minuten zachtjes doorgaren. Af en toe wel even roeren (pas op het spettert!).
Zet het vuur uit en laat afkoelen totdat je het nodig hebt. Het geeft niet als de saus nog warm is, bij het ‘bouwen’ van de pizza.
Wanneer je deeg twee keer zo groot is geworden, mag je het op je aanrecht in twee stukken verdelen. Rol, of duw het in een cirkel.
Bestrijd met een paar lepels van de saus. Laat 1,5 cm van de rand vrij van de saus.
Nu begint het leukste gedeelte; het bouwen!
Topping
Voor de topping kun je vele kanten uit. Je kunt bovenop de saus los gaan met paprikareepjes, uienringen, zwarte olijven, ‘Nduja (hûh wàt?), champignons, dun laagje pittig gehakt en verschillende kazen. Alles wat jij lekker vindt, kan er op. Maak er een feestje van; zet een ‘mis en place’ klaar met schaaltjes vol lekkere ingrediënten en laat iedereen zijn of haar eigen pizza bouwen. Na het bakken kun je er nog verse rucola overheen strooien, kleine tomatenblokjes of vers geraspte Parmezaanse kaas.
Ik heb het voor mijn pizza heel basic gehouden; uienringen met gele paprika. Geraspte oude kaas on top en bakken maar.
Bak de pizza zo’n 15-20 minuten op een temperatuur van 225˚ op een voorverwarmde ovenplaat. Passen er geen twee pizza’s op de plaat? Maak dan een plaatpizza en bedek de ovenplaat met deeg en beleg deze. Nu heb je geen ronde, maar rechthoekige pizza. En geloof me, dat is nét zo lekker. 😉
Eet smakelijk!