Yoghurtdip met harissa en hummus

4.3K
Borreltijd
Lekker voor bij de borrel met een schaaltje pitachips!

Het is januari 2022 en het nieuwe jaar is net van start. Afgelopen december keek ik terug naar hoeveel recepten ik met jullie had gedeeld op de blog. Dat waren er bijzonder weinig kan ik je vertellen. Ik was in 2021 mijn mojo totaal kwijt wat betreft het koken. Sinds dat ik met meer groenten ben gaan koken in de afgelopen maanden, heb ik ook meer inspiratie gekregen om recepten te maken die ik met jou wil delen. De eerste is deze yoghurtdip met harissa en hummus.

Schaaltje met yoghurtdip met harissa en hummus, op een houten plankje met ene lepeltje, wat flatbreat en verse koriander ernaast.

Mojo kwijt

Zoals ik al zei had ik afgelopen jaar heel weinig inspiratie om recepten te bedenken, te koken, te fotograferen én te delen hier op de blog. Ik denk dat de pandemie voor mij roet in het eten heeft gegooid om inspiratie hiervoor te vinden en creatief aan de slag te gaan in de keuken. Ik was allang blij als ik mijn klanten had kunnen voorzien van foto’s en recepten, wanneer ik dag niet in janken was uitgebarsten en we die avond een maaltijd op tafel hadden weten te krijgen.

In de afgelopen maanden kreeg ik steeds meer zin om de keuken weer in te duiken en ben ik meer groente gaan verwerken in mijn gerechten. Mijn lijf gaat daar gewoon een stuk lekkerder op. Maar ik ben stiekem wel altijd op zoek smaaksensaties die ik kan toevoegen aan de groenten (of peulvruchten). Voor lekkere recepten haal ik inspiratie overal en nergens vandaan. Vaak zie ik iets wat mij lekker lijkt, maar bedenk dan een variant hierop. Ik pak dan al snel mijn favoriete kookboek Smaakvrienden Groenten van Angelique Smeijnck erbij en ga mixen en matchen met de ingrediënten.

Yoghurtdip met harissa en hummus

Zo maakte ik onlangs een eigen versie op een heel leuk recept van een kikkererwtenbowl met zoete aardappel en spinazie. Ik zal die binnenkort nog een keer maken en deze uitwerken tot een blog. Hij is te lekker om niet te delen. Maar goed…daarbij moest een yoghurtdip worden geserveerd. Ik vond de dip uit het recept erg basic en wilde hieraan extra smaak toevoegen. Oorspronkelijk moest er gehakte rode peper in. Maar aangezien ik niet zo’n fan van rauwe rode peper ben, besloot ik om het potje harissa, dat alweer veel te lang in de kast stond, eens open te trekken en deze te verwerken in de yoghurtdip. Samen met wat (gekochte) hummus werd dit een mega lekkere smaakmaker die het hele gerecht omhoog tilde.

De yoghurtdip met harissa en hummus is ondertussen een hit hier in huis en kan ik elke dag wel eten. Ik at het niet alleen bij het avondeten, want het restje gebruikte ik als dip bij wat afgebakken flatbread.

Potje Harissa van Souq ligt op een grijze theedoek met daarbij een schaalt harissa dip en wat losse pitabroodjes erbij. Gebruikt in de Yoghurtdip met harissa en hummus
Schaaltje met yoghurtdip met harissa en hummus, op een houten plankje met een lepeltje, wat flatbreat, potje milde harissa van SOUQ en verse koriander ernaast.

Harissa van Souq

Ik ben de afgelopen weken echt zo’n fan geworden van dit potje harissa. Ik las op de website van Souq dat ze deze variant gebaseerd hebben op de Tunesische harissa. In deze milde harissa zijn niet alleen maar pepers verwerkt, maar ook geroosterde paprika’s. Hierdoor is de saus niet zo vlammend heet.

Aangevuld met heerlijke specerijen, zoals komijn, koriander, karwij, chili en knoflook heb je een heerlijke saus die geweldig is als pastasaus, als marinade of als dip.

Natuurlijk kun je de saus puur gebruiken, maar ik vind de combinatie met de yoghurt en hummus echt fantastisch. Probeer het eens!

Schaaltje met yoghurtdip met harissa en hummus, op een houten plankje met ene lepeltje, wat flatbreat en verse koriander ernaast.

Simpele snack met de yoghurtdip

De yoghurtdip is super lekker over een kikkererwtenbowl en bijvoorbeeld bij een (bloemkool)rijstgerecht op smaak gebracht met geurige Oosterse specerijen. Maar ik heb ook ontdekt dat dit prima als dip te gebruiken is bij een snack, zoals pitachips. Hiervoor roosterde ik wat flatbreads in een droge pan tot ze knapperig waren en een beetje kleur kregen. Hak ze in grove punten en dippen maar!

Ik maakte deze dip overigens met de milde harissa van Souq. Hou je wel van een beetje pit (lees; komt het stoom jou niét uit de oren van een beetje peper?!), vervang de milde harissa dan voor een pittige variant of meng er een paar druppels sriracha doorheen. Je vindt hieronder het recept hoe ik hem maakte, maar breng hem vooral op smaak naar jouw wens.

Yoghurtdip met harissa en hummus

Porties 1 schaaltje
Voorbereidingstijd 5 minuten

Benodigdheden

 • Kleine mengkom

Ingrediënten

 • 3 el Griekse yoghurt
 • 3 el hummus
 • 2 ½ el harissa mild
 • zout
 • peper
 • scheut olijfolie extra vergine
 • 4 takjes koriander alleen de blaadjes

Optioneel

 • ½ tl citroenrasp

Instructies

 • Meng in de mengkom de yoghurt, hummus en harissa door elkaar en breng op smaak met peper en zout naar wens.
 • Voeg eventueel nu de citroenrasp toe.
 • Schep het in een mooi kommetje en besprenkel de dip met wat olijfolie.
 • Bestrooi met wat verse koriander.

Notities

 • Hou je niet van koriander? Laat dit dan weg of vervang het voor wat platte peterselie.
 • Serveer bij de dip wat pitachips.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Trefwoord: Dip, Harissa, Hummus, Yoghurt

MUZIEKTIP!


Een nieuw jaar dus nieuwe ronde nieuwe kansen. Ik post hier dan ook een link naar een cover gezongen door Melody Gardot, Over the Rainbow. Het album waar dit op is uitgebracht staat vaak op repeat hier, lekker voor tijdens het koken. Enjoy!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close