Griekse Salade

275

Griekse SaladeMet enige regelmaat geniet ik van een korte vakantie op het Griekse eiland Zakynthos. En hier eet ik, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, veelal groente. De échte Griekse keuken lijkt niets op de Griekse keuken die wij hier kennen. Wanneer je hier naar je lokale Parthenon gaat, staan er meestal grote schalen vlees op het menu. En natuurlijk wordt er in Griekenland voldoende vlees bereidt, maar ze staan meer bekend om de kleine hapjes en vegetarische gerechten. Neem nou spanakopita, de bladerdeeghapjes met spinazie en fetakaas. De rijkelijke salades met Griekse olijven en laten we vooral de tzatziki niet vergeten, met yoghurt en komkommer.

Sagapo-Zakynthos

Wanneer ik in Griekenland lunch, doe ik dat vaak met een salade. Want met de hoeveelheden die je daar geserveerd krijgt, heb je niets anders meer nodig dan dat. En naast lekker fris is, ben je op vakantie dus gewoon gezond bezig! Mijn favoriet is de Griekse salade, die eigenlijk zó simpel te maken is, dat het bijna beschamend is om je hier nog een recept voor te geven. Maar ik ga het toch doen, want hij is verschrikkelijk lekker op een mooie zomerdag!

 

 

Griekse Salade

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 6 tomaten
  • 200 gr feta (lekker vers van de griekse traiteur)
  • 1 rode ui
  • handvol zwarte olijven zonder pit
  • olijfolie (extra vergine met zachte smaak)
  • gedroogde oregano
  • peper

Wat ga je doen?

  • Was en snijd de tomaten en komkommer grof. Het mogen best grote stukken blijven. Lekker makkelijk 😉 Verdeel dit over twee diepe borden.
  • Hak de ui door de helft en snijd van beide helften dunne ringen. Verdeel over elk bord een halve ui.
  • Meng alles door elkaar met wat olijven en strooi er de gedroogde oregano overheen.
  • Brokkel de feta wat kleiner of leg het – zoals de Grieken doen – gewoon als plak/blok bovenop de salade.
  • Schenk olijfolie over de feta, wees hier niet te zuinig mee, en maak het af met een klein snufje peper en natuurlijk nog wat oregano.
  • Schenk een glaasje wijn in en eet dit lekker in het zonnetje op.

Notities

Uiteraard is dit ook heerlijk als bijgerecht.
Serveertip: Serveer de salade met een stukje brood. Heerlijk om de achtergebleven sappen van de groente en olijfolie uit het bord te dippen.
Variatietip: Voeg een eetlepel kappertjes toe en fijn gesneden stukjes paprika. Gerookte paprika is ook erg lekker.
Eet smakelijk!
of zoals ze in Griekenland zeggen: kalí órexi
Gang: Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Feta, Grieks, Salade
 
KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close