Pizza met pesto, balsamico en feta

741

Het kan jullie op social media niet ontgaan zijn dat wij thuis met regelmaat Pizzanight hebben. En niet geheel zonder reden; Sinds februari 2022 ben ik de zéér gelukkige eigenaar van een Sage Smart Oven ‘Pizzaiolo’. Dé elektrische pizzaoven die in 2,5 minuut pizza’s bakt alsof ze rechtstreeks uit een steenoven komen. In deze geweldige oven, maakte ik afgelopen week deze Pizza met pesto, balsamico en feta en gebruikte hiervoor de verse pizzabollen van True Pizza.

Winnaar Sage Pizzaiolo

Zoals ik al zei, ik heb de Sage Pizzaiolo gewonnen en moest voor de winactie een recept bedenken wat ik als eerste hiermee zou maken. Het werd een Griekse stijl pizza, zoals ik hem ooit op het eiland van Zakynthos at. En wat was ik in de gloria met deze prijs. Dankzij mijn werk als foodfotograaf had ik deze oven namelijk als eens in actie gezien. Maar de prijs was wel ver boven mijn budget, dus het bleef bij lonken. Toen ik de winactie voorbij zag komen, moést ik er dan ook op reageren.

Sage Smartoven Pizzaiolo op een houten aanrecht

Sinds hij in ons huishouden is, hebben wij minstens twee pizza avonden in de maand op de agenda staan. Want hij is in 20 minuten op 400˚C en gereed om in maar liefst 2,5 minuut een pizza af te bakken. En eerlijk? Deze pizza’s zijn niet normáál, zo lekker. Sinds we deze oven hebben, kunnen de pizza’s van de Pizzeria’s, waar wij voorheen nog wel eens gingen eten, er niet meer aan tippen. We zijn ondertussen dus redelijke pizza-snobs geworden 😂

Pizzadeeg van True Pizza

Maar genoeg nu over de Pizzaiolo, misschien schrijf ik er nog eens een echte review over. Maar waar het met pizza bakken natuurlijk om draait, is het deeg. Want zonder goed deeg, geen lekkere pizza. Ik maak met regelmaat zelf pizzadeeg, maar sinds ik wat issues aan mijn pols heb, kan ik niet zo lang meer kneden. De KitchenAid kan veel van het werk doen. Maar met de hand kneden maakt een wereld van verschil uit bij het eindresultaat.

Flatlay met een verpakking van True Pizza, twee bollen vers pizzadeeg op een bakplaat.

Daarom ging ik op zoek naar vers pizzadeeg wat goed in de vriezer is te bewaren. Ik heb naast mijn eigen deeg, meerdere verse degen geprobeerd. Na wat teleurstellingen op het gebied van kwaliteit en verkrijgbaarheid, kwam ik via Crisp de pizzabollen van True Pizza tegen. Ik bestelde een paar Classic pizza bolletjes om te testen en was fan na de eerste keer bakken.

Flatlay met daarin een potje verse basilicum kruiden, een fles olijfolie rood en wit gestreept, een houten bord met daarop een vers gebakken pizza, een bakje met vers gemaakte pesto en in de achtergrond een rode backdrop met steenlook.

True Pizza

True Pizza is een echt familiebedrijf en geboren in de eerste lockdown in Nederland. Vania en Aleks begonnen met het maken van verse pizza’s om hun inkomens aan te vullen en boden deze aan bij vrienden en buren. De eerste pizza’s die uit de keuken kwamen, werden door hunzelf rondgereden door Amsterdam. Maar van het een kwam het ander en nu zijn hun producten nu in Nederland en België verkrijgbaar.

Ik kreeg via Instagram een reactie van Aleks, omdat hij nieuwsgierig was hoe zijn deeg bakte in deze elektrische pizza oven. Een jaar na ons eerste contact vroeg hij mij om een nieuw deeg te proberen, het Napolitaanse pizzadeeg. Hij stuurde een doos bollen op en het grote testen kon beginnen.

Hoe kun je het beste vers pizzadeeg bewaren?

Wanneer je het verse pizzadeeg van True Pizza binnenkrijgt is het gekoeld. Er zitten en aantal koelblokken in de doos waardoor ze op temperatuur blijven. Ga je de dag van levering niet gelijk pizza bakken? Leg de bolletjes dan gelijk in de vriezer.

Ben je eruit wanneer je mijn pizza met pesto gaat bakken? Laat het deeg dan een nacht langzaam ontdooien in je koelkast. Of laat de bevroren bolletjes ongeveer 4 uur op kamertemperatuur staan tot ze helemaal ontdooid zijn. Haal het deeg tenminste 2 uur voor het bakken uit je koelkast en bewaar ze op kamertemperatuur. Verleng het tot 4 uur voor nog betere resultaten. Ik laat de deegbolletje in de verpakking zitten, tot vlak voordat ik ze ga stretchen. Het deeg zal in de verpakking lichtjes rijzen en ontspannen en zacht aanvoelen. De verpakking zal een klein beetje bol gaan staan. Knip de verpakking open en laat de deegbol zelf uit de verpakking glijden in de semola die op je werkblad ligt.

Flatlay met daarin een potje verse basilicum kruiden, een fles olijfolie rood en wit gestreept, een houten bord met daarop een verpakte bol vers pizzadeeg, een bakje met vers gemaakte pesto en in de achtergrond een rode backdrop met steenlook.

Napolitaanse pizza met pesto

Naast klassiek pizzadeeg, rozemarijndeeg en bietenpizzadeeg, heeft True Pizza nu ook Napolitaans pizzadeeg in het assortiment. Het deeg maakt gebruik van een combinatie van Caputo Nuvola Super en Tipo 1 meel. Deze vormen de basis van hun authentieke deeg.

In het deeg wordt ook gedeactiveerde zuurdesem starter gebruikt. Hierdoor krijg je een hint van zuurdesem in de smaak, maar ook een geweldige luchtigheid in het deeg. En dat wil je; luchtbellen die tijdens het bakken in het deeg worden gevormd en leopard spots (dit zijn de bruine – en soms zwarte – vlekken die je in het deeg krijgt bij het bakken.

Het Napolitaanse pizzadeeg is binnenkort ook te koop via de handige boodschappen app van Crisp.

Pizza met pesto, balsamico en feta

Ik ben dus aan de slag gegaan met het Napolitaanse pizzadeeg van True Pizza en heb voor een simpel beleg gekozen, maar wel een die veel smaak heeft. Zelfgemaakte pesto, balsamico en feta. Een mix tussen mijn favorieten uit Italië en Griekenland. De ui, paprika en feta doe ik voor het bakken er al op. Net als een paar blaadjes basilicum. Maar de pesto en balsamico doe ik na het bakken eroverheen. Dit smelt heerlijk weg in de pizza en is echt mijn favoriet.

Ik heb onderstaand het recept voor de pizza op twee manieren uitgeschreven; voor het geval je een pizza oven hebt én voor de reguliere ovens. Het deeg bakt perfect in onze pizza oven en ik ben dan ook blij dat we nog een vriezer vol hebben liggen met deze bolletjes. De luchtbellen bollen prachtig op tijdens het bakproces en zó dun dat het licht er bijna doorheen schijnt. De korst is heerlijk knapperig en door de luchtbellen in het deeg valt hij niet zwaar. Het midden van de pizza is stevig genoeg om er goede punten van te snijden. Wij gebruiken thuis een pizzasnijder of pizzaschaar. Bij het oppakken van de pizzapunt, blijft het puntje net staan, precies zoals je het wilt.

Pizza met pesto, balsamico en feta

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 28 minuten

Ingrediënten

 • 2 bollen True Pizza pizzadeeg
 • semola
 • 210 gr Mutti pizzasaus
 • 1 ui gehalveerd in hele dunne ringen
 • 1 rode paprika gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in hele dunne ringen
 • 1 blok feta
 • basilicum blaadjes
 • 4 el verse pesto
 • olijfolie extra vergine
 • balsamico
 • gedroogde oregano

Instructies

Pizzaiolo oven

 • Verwarm de Pizzaiolo voor op 400˚C.
 • Terwijl de oven opwarmt kun je het eerste deeg gereed maken. Leg wat semola op een glad oppervlak en leg hierin je deegbal. Strooi ook wat semola over het deeg. Duw nu vanuit het midden met je vingertoppen het deeg naar buiten.
 • Rek daarna de pizza uit; maak een vuist en steek deze, met je knokkels naar boven, voor je uit boven het werkblad. Leg hierover het uitgeduwde deeg met de rand net over je knokkels. Voeg je andere vuist naast de andere onder het deeg en rek het voorzichtig uit vanaf de buitenrand met je knokkels. Draai na het stretchen het deeg telkens een kwartslag. 
  Nu het deeg door deze beweging steeds groter wordt, zal het deeg vanzelf ook uitrekken door de zwaartekracht. Let op dat het midden niet te dun wordt en openbreekt en dat de randen een beetje dikker blijven dan het midden. Zitten er grote bellen lucht in de rand? Prik deze door, deze verbranden namelijk snel in de oven.
 • Heb je een mooi formaat pizzadeeg? Leg hem dan op de pizzaschep die je bestrooid hebt met wat semola. Zo schuif je de bodem straks makkelijk in de oven.
 • Beleg met een dun laagje pizzasaus. Ik gebruik altijd een flinke juslepel. Leg daarop wat van de ui, paprikareepjes en feta. Top af met een paar blaadjes basilicum.
 • Schuif de bodem op de pizzasteen en bak hem in 2,5 minuut gaar. De korst moet mooi zijn opgebold, goudbruin van kleur en grote leopard spots bevatten. De feta smelt niet echt, maar wordt wel wat zachter.
 • Haal de pizza uit de oven en schuif deze op een houten bord. Schenk er wat olijfolie en balsamico overheen en bestrooi met de gedroogde oregano.

Oven

 • Leg een pizzasteen of een bakplaat in de oven en verwarm deze voor op (minstens) 220˚C. De pizzasteen of bakplaat moet goed heet zijn alvorens je kunt gaan bakken. Verwarm de oven dus goed voor.
 • Leg wat semola op een glad oppervlak en leg hierin je deegbal. Strooi ook wat semola over het deeg. Duw nu vanuit het midden met je vingertoppen het deeg naar buiten.
 • Rek daarna de pizza uit; maak een vuist en steek deze, met je knokkels naar boven, voor je uit boven het werkblad. Leg hierover het uitgeduwde deeg met de rand net over je knokkels. Voeg je andere vuist naast de andere onder het deeg en rek het voorzichtig uit vanaf de buitenrand met je knokkels. Draai na het stretchen het deeg telkens een kwartslag. 
  Nu het deeg door deze beweging steeds groter wordt, zal het deeg vanzelf ook uitrekken door de zwaartekracht. Let op dat het midden niet te dun wordt en openbreekt en dat de randen een beetje dikker blijven dan het midden. Zitten er grote bellen lucht in de rand? Prik deze door, deze verbranden namelijk snel in de oven.
 • Heb je een mooi formaat pizzadeeg? Leg hem dan op een pizzaschep die je bestrooid hebt met wat semola. Zo schuif je de bodem straks makkelijk in de oven.
 • Beleg met een dun laagje pizzasaus. Ik gebruik altijd een flinke juslepel. Wacht met de kaas en rest van de toppings.
 • Schuif de bodem op de pizzasteen of bakplaat en bak hem 5 minuten voor. Haal hem dan uit de oven, beleg met de ui, paprika, feta en blaadjes basilicum en schuif hem weer terug in de oven. Bak tot de korst goudbruin is. De feta smelt niet echt, maar wordt wel wat zachter.
 • Haal de pizza uit de oven en schuif deze op een houten bord. Schenk er wat olijfolie en balsamico overheen en bestrooi met de gedroogde oregano.

Notities

Pizzadeeg uitduwen doe je met je handen, gebruik hiervoor geen deegroller. Na een paar keer oefenen kun jij perfect het deeg gereed maken voor bakken. 
Twee handen met daaroverheen een lap pizzadeeg en in de achtergrond de keuken met flesjes en potjes die op het aanrecht staan.
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pesto, Pizza

DeedyLicious heeft een gratis product gekregen, maar plaatst alleen deze blog omdat ze erg enthousiast is en fan is van deze pizza met pesto. In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimerWanneer je iets wilt schaffen, zou ik het tof vinden als je dat via een van de linkjes in het artikel doet. Zo ontvang ik een klein bedrag van jouw aankoop, zónder dat het jou extra geld kost.

MUZIEKTIP!


Wanneer wij een pizza avondje hebben, mag er maar één playlist door de speakers gallen; Dé DeedyLicious PIZZANIGHT afspeellijst die ik zorgvuldig samenstelde voor deze avondjes. Jij kunt er nu ook van genieten tijdens jouw Italiaanse avond. Enjoy!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close