Falafel bowl met groenten en harissa

613
Lekker vega
Ideaal om de restjes in de koelkast op te maken!

Op het moment van schrijven is het eind mei en juni staat letterlijk voor de deur. Voor mij is dit dé tijd om weer wat lichtere gerechten te eten, om zo alvast in de zomerse stemming te komen. Wanneer het warm is in de zomer, eet ik vaak een simpele salade als avondeten. Maar aangezien het weer nog niet super lekker is, wilde ik graag iets anders ‘lichts’ eten. Het werd mijn favoriete gerecht van het moment; Falafel bowl met groenten en harissa.

Falafel bowl op een geschulpt wit bordje met daaromheen goud bestek, schaaltje met tomaten, yoghurtdip met harissa en hummus, gegrilde groenten en peterselie. Onder het bord ligt een keukendoek.

Falafel als vleesvervanger

Falafel is perfect om eens een dagje geen vlees te eten. Wij eten thuis met steeds meer regelmaat vegetarisch, dus voor mij is het niet echt een vervanger. Ik vind het gewoon nét zo lekker als een vers gemaakt gehaktballetje.

Maar wanneer je graag bewust minder vlees wilt consumeren, dan is falafel een perfecte vervanger. Het heeft een heerlijke hartige bite en wordt lekker crispy bij het bakken ervan. Bak ze op middelhoog vuur in een beetje olie en hou ze goed in de gaten. Het bakt behoorlijk rap, dus je bent lekker snel klaar.

Ik ben wat falafel betreft niet zo heel erg merkvast. De ene keer pak ik een huismerk, maar kan net zo goed die Maza of Garden Gourmet pakken.

Zelf falafel maken

Wil je liever zelf je falafel maken? Dan heb ik nog een heel leuk recept op de blog om zelf Doperwtenfalafel te maken.

Diverse ingrediënten om een falafel bowl mee te maken, zoals tomaten, paprika, falafel, peterselie, courgette, couscous en harissa.

Falafel bowl met groenten en harissa

Dit gerecht is makkelijk maar super smaakvol. Je kunt dit recept natuurlijk in zijn geheel volgen. Maar heb je iets wat je graag zou willen toevoegen? Be my guest! Het is een ‘bowl’ en wat mij betreft is dit een vrijwaring om te gebruiken wat je op dit moment in huis hebt. Onder het recept geef ik je nog wat lekkere tips waarmee je lekker kunt variëren. Leuk is ook om de tafel vol te zetten met bakjes en de losse onderdelen. Laat ieder de bowl zelf samenstellen. Ik scoorde allemaal leuke bakjes bij Blokker, waardoor het er gelijk gezellig uitziet op tafel.

Yoghurtdip met harissa en hummus

De Yoghurtdip met harissa en hummus kun je elders op mijn website terugvinden. Deze kun je perfect vooraf maken en laten opstijven in de koelkast. Dan kun jij in de tussentijd de rest bereiden. Het recept van de yoghurtdip is oorspronkelijk gemaakt met de milde harissa pasta van Souq. Gebruik je ook de harissa pasta van Al’Fez? Gebruik dan maar 1,5 theelepel van de harissa pasta, aangezien deze een stuk pittiger is.

Potje harissa pasta van Al'fez met daaromheen wat bakjes met ingrediënten om een falafel bowl te maken zoals tomaten, gegrilde groenten en peterselie.

Harissa pasta van Al’fez

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen in het recept van de Yoghurtdip met harissa en hummus, ben ik fan van harissa.

Ik gebruikt in het oorspronkelijk recept een milde harissa die niet zo pittig is. Maar in dit recept bij de falafel bowl heb ik bewust voor de pittigere variant van Al’fez gekozen.

Doordat de groenten een belangrijk onderdeel in dit gerecht zijn, was ik bang dat deze wat flauw zouden smaken met de milde variant harissa. Ik heb dan ook een klein lepeltje door de groenten gemixt, vlak voordat het van het vuur gaat. Door deze pittige harissa te gebruiken, krijgen de groenten meer ‘kick’ en smaakt het heerlijk met de yoghurtdip.

Falafel bowl met groenten en harissa

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 el hummus
  • 3 el magere yoghurt
  • 2,5 tl Al'Fez Harissa pasta
  • 150 gr couscous
  • snuf zout
  • snuf peper
  • 4 el bakolijfolie
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 1 puntpaprika in dunne reepjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 courgette in halve maantjes
  • 10 cherrytomaten in kwarten
  • 75 gr feta verkruimeld
  • 200 gr falafel
  • 4 takjes platte peterselie grof gehakt

Instructies

  • Bereid de yoghurtdip door de hummus, yoghurt en 1,5 theelepel harissa goed met elkaar te mengen. Dek af en bewaar in de koeling.
  • Doe de couscous in een schaaltje, voeg wat zout en peper toe en giet hier kokend water op. Zorg dat de couscous onder water staat en er 1 cm water boven de couscous uitkomt. Dek af met een bord en laat minstens 10 minuten wellen.
  • Verhit een hapjespan met 2 eetlepels olie en bak hierin de rode ui en paprika op middelhoog vuur. Halveer ondertussen de courgette over de lengte en schep de zaden eruit. Snijd in dunne halve maantjes. Schep ondertussen de groente in de pan regelmatig om.
  • Na 5 minuten bakken voeg je de courgette toe. Bak dit 5 minuten mee op hoog vuur en zet dan het vuur lager, zodat het langzaam verder gaart. In de laatste paar minuten voordat het van het vuur gaat, roer je er 1 theelepel van de harissa pasta doorheen.
  • Hak ondertussen de peterselie grof, snijd de tomaatjes in kwarten en verkruimel de feta. Zet klaar voor serveren.
  • Verhit een koekenpan met de overige 2 eetlepels olie en bak hierin de falafel goudbruin volgens de verpakking.
  • Roer de couscous door met een vork en serveer hiervan wat op een diep bord. Schep wat groenten en falafel erbij en garneer met de yoghurtdip, tomaatjes, feta en peterselie.

Notities

Super lekker met:
  • Roosjes broccoli
  • Gegrilde paprika uit pot i.p.v. verse paprika
  • Knapperig geroosterde kikkererwten
  • Blaadjes sla
  • Wat zure rode uitjes on top:
    • Snijd rode ui in flinterdunne ringen en doe deze in een aflsuitbare pot. Voeg een laag appelcider azijn toe, wat pimentkorrels en top af met water tot de ringen onder staan. Laat minstens een uur staan voor gebruik
  • Knapperige gefrituurde uitjes 
  • Vers geroosterd flatbread in plaats van couscous
  • Wat citroenrasp door de yoghurtdip
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Midden-Oosten
Trefwoord: Courgette, Couscous, Falafel, Paprika, Tomaten

In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimerWanneer je iets wilt schaffen, zou ik het tof vinden als je dat via een van de linkjes in het artikel doet. Zo ontvang ik een klein bedrag van jouw aankoop, zónder dat het jou extra geld kost.

MUZIEKTIP!


Tijdens het koken in Midden-Oosterse sferen komen? Dan heb ik een fijn nummertje voor je van Omar Faruk Tekbilek. Wanneer ik dit hoor lig ik in mijn gedachte gelijk op een strandbedje met de zon op mijn hoofd.

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close