Apple Crisp koffiesiroop

767

Het is koud, de kachel staat laag (want torenhoge energierekeningen), dus we maken er op andere manieren het beste van. We warmen ons op met fancy dekentjes, dikke truien zijn weer in de mode en we warmen onze handen aan warme drankjes. En voor die laatste categorie, daar héb ik toch iets lekkers voor gemaakt; Apple Crisp koffiesiroop. Dit snelle recept levert een flesje van 250 ml op en steelt de show bij jouw koffiemomentjes.

Flesje Apple Crisp koffiesiroop met daarnaast stukjes appel en stokjes kaneel

Swiepswapswoep

Deze maand deed ik weer mee met de Swiepswoepswap, die wordt georganiseerd door Bakken met Lisanne. En voor diegene die geen idee heeft waar ik het over heb: lees hier de spelregels. Ik mocht deze keer iets maken van de gezellige blog Mandyandmore.

Apple Crisp koffiesiroop

In de week dat ik te horen kreeg van wie ik iets mocht. maken, zag ik bij Mandy hele lekkere Appel-kaneel muffins voorbij komen. Bij de combinatie van appel en kaneel kreeg ik gelijk water in mijn mond. En ook moest ik denken aan vakanties die wij doorbrachten in Florida. Deze vonden meestal plaats in de herfst, aangezien de temperatuur daar dan het meest ideaal is. Zoals je weet is de herfst daar gevuld met geuren en smaken van pompoen, maar ook van appel én kaneel. De combinatie van appel en kaneel is voor mij dan ook onlosmakelijk verbonden met Florida.

Flesje Apple Crisp koffiesiroop wordt uitgeschonken in een kopje koffie, met daarnaast stukjes appel en stokjes kaneel

Winterse inspiratie

Ik vond het zó leuk dat ik door de Appel-kaneel muffins van Mandy weer even helemaal terug in deze sfeer was. Misschien lag het er ook aan dat ik de kerstboom aan het opzetten was en ik altijd wel in the mood ben voor winterse drankjes en bijbehorende smaken. Daarom bedacht ik een recept waarin alles terugkomt: Apple Crisp koffiesiroop.

Wat is Apple Crisp?

Apple Crisp is vrij vertaald zoiets als ‘appel kruimel’. En dit ken je vast wel als de appel-kruimelvlaai. De Amerikaanse versie bestaat uit een laagje verkruimeld deeg gemaakt met daaronder appelschijfjes. Vaak is er geen bodem en schep je het zo uit de vorm. Super lekker met een bol vanille-ijs.

Apple Crisp koffiesiroop

Porties 250 ml
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Benodigdheden

  • steelpan
  • fijne zeef
  • glazen fles of pot gesteriliseerd

Ingrediënten

  • 240 ml water
  • 85 gr donkere basterdsuiker
  • 85 gr lichte basterdsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 peulen kardemom gekneusd
  • 2 anijssterren
  • 1 tl gember of ½ cm verse gember
  • 2 appels biologisch, anders zonder schil

Instructies

  • Doe alles behalve de appel in het steelpannetje en breng dit aan de kook. Roer af en toe door, zodat de suiker goed wordt opgenomen.
  • Snijd de appel in grove stukken of plakken, inclusief klokhuis. Voeg deze aan de siroop toe als deze kookt.
  • Laat dit op middelhoog vuur 15 minuten pruttelen.
    Pannetje gevuld met suikersiroop, appel, kaneel en ander winterse specerijen om koffielikeur te maken
  • Zeef de siroop, gooi de vaste ingrediënten weg en schenk de siroop terug in het pannetje. Breng weer aan de kook en laat nog 5 minuten inkoken op middelhoog vuur.
  • Schenk de siroop in een glazen pot/fles en laat afkoelen.
  • Zet een kop koffie en schenk er naar smaak wat siroop bij. De siroop is ook lekker om je havermelk mee op te schuimen.

Notities

  • De siroop is twee weken houdbaar, mits gekoeld bewaard.
  • Eet je de appels liever op dan ze te laten pruttelen in deze siroop? Spaar je klokhuizen dan op en bewaar deze in de vriezer. Wanneer je 8 klokhuizen hebt opgespaard, kun je dit recept ook maken zonder verse appel.
  • Schenk over je vers gebakken pannenkoeken en maak af met een snuf kaneel.
  • Mix met wat bruiswater voor een koel drankje. Serveer met een kaneelstokje en een schijfje appel.
Gang: Drankjes, Nagerecht
Trefwoord: Appel, Koffie, Siroop

MUZIEKTIP!

Bij dit recept hoort muziek waarbij je, met een lekker geurend kopje koffie, bij kunt wegdromen. Met een dekentje op de bank en lekker chillen; dat kan perfect met dit nummer van The Paper Kites en Lucy Rose.

KokenKoken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close