Hallo herfst! De eerste regenbuien heb ik al op mijn kop gehad en de bladeren vallen van de bomen. Ook schieten de paddenstoelen weer uit de grond. En dat vind ik misschien wel het mooist aan dit seizoen; alle kleuren en het snel veranderen van het landschap. Om mezelf aan te sporen om een beetje gezonder te eten, maar vooral ook duurzamer met mijn ingrediënten om te gaan, heb ik mijzelf een foodprocessor cadeau gedaan. Ik maakte er deze Quiche met rode kool mee.
Zuiniger leven anno 2022
Het kan je niet ontgaan zijn; we moeten allemaal de broekriem een beetje (of een beetje veel) aanhalen om rond te komen. De energieprijzen rijzen de pan uit en ook de boodschappen stijgen flink in prijs. Ik heb dan ook eens onze boodschappen onder de loep genomen en kwam tot de ontdekking dat wij uit gemak best wel vaak voorgesneden producten kopen. Super handig en tijdsbesparend enzo, maar zó niet goedkoop! Zodoende heb ik mijzelf een cadeau gegeven om wat zuiniger om te gaan met de ingrediënten die ik in huis haal. En ook om nog meer uit de producten te halen die ik koop.
Hakken en snijden
Ik weet dat wanneer ik verse ingrediënten koop, dat ik hier veel meer mee kan maken dan uit dat voorgesneden zakje wat ik kant en klaar koop. Zo haal je vaak veel meer uit verse groenten en kun je hier meerdere dagen iets mee maken. Of desnoods invriezen om het op een later moment te gebruiken. Omdat het qua prijs echt veel goedkoper kan, ga ik nu de test aan om zoveel mogelijk vers te kopen. Ik heb een foodprocessor gekocht waarmee ik nu zelf al mijn groenten kan hakken, raspen en snijden. Natuurlijk heb ik al diverse mogelijkheden uitgeprobeerd. Ik zal je binnenkort iets meer vertellen over mijn foodprocessor-avontuur. Maar voor nu blijven we even bij dit heerlijke recept van deze vegetarische quiche met rode kool.
Rode kool in de hoofdrol
Ik maakte voor een side-project van Vriendlief een coleslaw en had hier dus witte kool, rode kool en wortel voor nodig.
Natuurlijk had ik dat allemaal voorgesneden kunnen kopen óf met de hand een uur staan inhakken op een paar kolen. Maar ik besloot de foodprocessor aan het werk te zetten. Ik kwam er achter dat er beláchelijk veel gesneden kool uit 1 hele kool is te halen, dus ik hield behoorlijk wat kool over.
Dit was een leermomentje zullen we maar zeggen. Vandaar dat dit recept, de Quiche met rode kool, tot stand is gekomen. In het recept verwerkte ik ook nog wat van de wortel. Het was geen straf om de groenten te moeten opmaken, de quiche is goedgekeurd en naast een plaatje om te zien, ook heerlijk om te eten!
Met het restje witte kool kan ik hier op mijn eigen blog wat inspiratie opdoen.
Quiche met rode kool
Misschien dat je gezicht lichtelijk vertrekt bij de ‘rode kool in een quiche’, maar geloof mij alsjeblieft wanneer ik zeg dat deze verrukkelijk is. De kool wordt gebakken met rode ui en specerijen. En uiteindelijk wordt het geheel afgeblust met balsamico, waardoor de wat bittere kool een zoete smaak krijgt. De vulling wordt aangemaakt met een mengsel van ei, room en feta en gegaard in een hartig taartdeeg. Echt waar, je mag mij hiervoor wakker maken! Het recept is vegetarisch, maar als je vegan eet, vervang je de zuivel en hartig taartdeeg voor een plantaardig product.
Left overs opwarmen
Of ik ondertussen expert ben in het opwarmen van left overs? Mwah, ik denk het. Wij zijn thuis namelijk maar met z’n tweetjes en houden dan ook met regelmaat eten over. We koken veel voor 4 personen, zodat we er een tweede keer van kunnen eten. En van een quiche houden we zeker weten altijd over. Wat helemaal geen straf is, want dat betekent dat we de volgende dag een heerlijke lunch hebben. Of dat we hier gewoon twee avonden van eten.
Wanneer je deze quiche op wilt warmen, doe je dit bij voorkeur in de vorm waarin je deze hebt gebakken. Dek deze af met aluminiumfolie en zet 15 minuten in een op 175˚C voorverwarmde oven. Na 15 minuten haal je het aluminiumfolie eraf en verwarm je de quiche nog even 5 tot 10 minuten, tot de bovenkant een beetje droog is gebakken. Eet smakelijk!
Quiche met rode kool
Benodigdheden
- Hapjespan
- Kleine mengkom
- Quichevorm
Ingrediënten
- 1 rol kant-en-klaar hartig taartdeeg
- 2 el bakolijfolie
- 500 gr rode kool in dunne reepjes
- 2 rode uien gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 3 wortelen in dunne plakjes
- snuf peper
- snuf zout
- 2 tl komijnpoeder
- 3 el balsamico
- 2 el paneermeel
- 100 ml slagroom
- 100 gr feta verkruimeld
- 2 eieren losgeklopt
- 1 takje rozemarijn alleen de blaadjes, fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C en haal de rol hartig taartdeeg alvast uit de koeling.
- Verhit een hapjespan en bak in 2 el olie de rode kool, ui, knoflook en wortel aan tot de ui zacht begint te worden. Zet het vuur middelhoog en voeg een flinke snuf peper, zout en de komijn toe. Bak dit nog 10 minuten mee en roer af en toe door. Voeg de balsamico toe en laat 5 minuten meestoven. Zet het vuur uit en bewaar dit mengsel voor later.
- Meng ondertussen in een kom de slagroom, feta en eieren goed door elkaar en breng op smaak met een flinke snuf peper en de fijngehakte rozemarijn. Zet weg voor later.
- Rol het hartig taartdeeg uit en leg dit in een met bakpapier beklede bakvorm. Laat het overhangende deeg naar buiten vallen. Prik gaatjes in de bodem van het deeg en bestrooi daarna de bodem van het deeg met een dun laagje paneermeel.
- Schep het rode kool mengsel op het deeg en verdeel over de bodem. Schenk het roommengsel er overheen en vouw de overhangende randen deeg terug over de vulling. Bestrijk de randen desgewenst met ei of melk.
- Bak de quiche af in 40 minuten of tot de randen goudbruin zijn gebakken.
Notities
- Gebruik een foodprocessor om extra snel te snijden. Doe hier gelijk de rode ui, wortel en knoflook bij, en je kunt gelijk alles in een keer in de pan doen.
- Gesneden kool en wortel kun je prima van te voren snijden. Plaats het na snijden in een afgesloten bakje in de koelkast en je kunt gelijk beginnen met koken als je zover bent.
- Is je rode kool iets zwaarder dan 500 gr? Geen probleem. Als je een bakvorm gebruikt met iets hogere randen, kun je meer vulling in de quiche kwijt.
- Heb je geen extra ei of melk over voor het bestrijken van de randjes? Hou een kleine hoeveelheid van het roommengsel apart om hiermee de randen in te smeren.
- Heb je tijm of rozemarijn over? Bekijk dan snel dit artikel waarin ik uitleg hoe je deze kruiden lange tijd kunt bewaren.
- Nog rode kool over? Maak er dan een coleslaw van. Lekker met mayonaise, creme fraiche, mosterd en citroensap. Smaakt heerlijk op je taco of bij een BBQ.
MUZIEKTIP!
Tijdens het koken schalt er altijd muziek uit de speakers. We hebben tegenwoordig zelfs speakers in de keuken geplaatst, zodat mijn need for music altijd kan worden bediend. Ik vond November Ultra via TikTok en word helemaal zen van haar stem. Heerlijk om op de achtergrond aan te hebben terwijl ik recepten aan het uitwerken ben.