Review: Kruiden & Specerijen

2.2K

Wat zouden we toch zonder kruiden en specerijen moeten beginnen? Een gerecht zonder zoiets simpels als peper, smaakt toch echt niet zo lekker. Kruiden en specerijen zijn echt een verrijking aan je gerecht!

Cover van het boek Kruiden en Specerijen van Hans Gerlach. Een naslagwerk en inspiratieboek.In dit kookboek van Hans Gerlach, Kruiden & Specerijen, staat heel veel uitgelegd over de kruiden en specerijen die je tegenwoordig kunt kopen. Hij schrijft niet alleen over de smaak, maar ook over de herkomst. Ook staan er leuke weetjes  vermeld bij het desbetreffende kruid of specerij.

Zo kwam ik er achter dat Kurkuma als heilige plant wordt gezien. Door deze plant kleuren de gewaden van de boeddhistische monniken zo mooi oranje. Heb ik geleerd wat er allemaal in Five-spice zit én hoe ik mijn eigen bouillonblokjes kan maken.
Aangezien ik allergisch ben voor E621 (smaakversterker/mononatriumglutamaat), ben ik erg blij met die laatste ‘les’. Door mijn allergie kan ik nooit bouillonblokjes uit de supermarkt gebruiken en vertrouw ik het ooit nooit om bij iemand een kopje soep te eten. Heel fijn dat meneer Gerlach dit allemaal voor mij in zijn boek heeft gezet, want nu kan ik ze lekker zelf maken. 😀

Pagina uit het boek Kruiden en Specerijen van Hans Gerlach. Een naslagwerk en inspiratieboek.Ik haal ontzettend veel inspiratie uit zijn boek. Het allereerste dat ik heb gemaakt uit dit boek, is het mengsel voor gebakken aardappelen. Dit maak ik tegenwoordig in grote hoeveelheden, zodat ik altijd een potje heb staan. Want eenmaal deze mix geproefd, wil je niets anders meer!

Pagina uit het boek Kruiden en Specerijen van Hans Gerlach. Een naslagwerk en inspiratieboek.Met dit boek heb je de kruidenzakjes uit de supermarkt (waar toch vaak weer extra onnodige toevoegingen inzitten) niet meer nodig. Bedenk dat veel van de ingrediënten in zo’n supermarkt-zakje, waarschijnlijk al in je keukenkastje staan. Met de juiste verhoudingen, maak ook jij de meest heerlijke kruidenmixen. Ik deel dan ook graag het aardappel mengsel met je, die ik een beetje heb aangepast naar mijn eigen smaak.

Kruidige gebakken aardappel van Hans Gerlach

Stamp fijn of maal grof in een specerijenmolen:

1 el kummel
2 el koriander
1 tl zwarte peper
2 tl piment
1 tl espressokoffiebonen.

Vermeng dit met:

1 à 2 tl cayennepeper (als je van pit houdt, wat meer)
2 el paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl kaneel.

Je kunt dit tegen het einde van de baktijd, over de aardappels strooien. Of meebakken in en koekenpan. Bak het in ieder geval een minuut of 10 mee, dan komen de smaken goed los. Daarnaast is het ook heerlijk om in de couscous te gebruiken of in eenpansgerechten als chili con carne.

Aardappelmix uit het boek Kruiden en Specerijen van Hans Gerlach. Een naslagwerk en inspiratieboek.Het boek

Het boek heeft een hardcover en is binnenin prachtig geïllustreerd met foto’s waarvan je gaat watertanden. Er staan heerlijke recepten in die je kunt maken met behulp van de kruidenmixen die hij in het boek voor je heeft samengesteld.

Leeslint uit het boek Kruiden en Specerijen van Hans Gerlach. Een naslagwerk en inspiratieboek.Daarnaast zit er een leeslint in, waar ik persoonlijk altijd blij mee ben. Ik wil graag snel mijn favoriete recept kunnen openslaan.

Kruiden & Specerijen

Auteur Hans Gerlach
Fotografie Hans Gerlach
Uitgeverij Karakter Uitgevers B.V.
Prijs €22,50

Achterplat van het boek Kruiden en Specerijen van Hans Gerlach. Een naslagwerk en inspiratieboek.

 

 

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close