Bewaartip: Altijd verse kruiden binnen handbereik

2.3K
Bespaartip!
Nooit meer verse kruiden weggooien!

Verse kruiden zijn heerlijk om te gebruiken in de keuken. Maar ik heb niet altijd zin om een kruidenplantje in huis te halen, dus koop ik geregeld een doosje kruiden uit de koeling van de supermarkt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar vaak hou ik hiervan over, omdat ik niet alles nodig heb voor een gerecht. In deze blog lees je over mijn slimme bewaartip: Altijd verse kruiden binnen handbereik!

Tijm is bijvoorbeeld zo’n kruid, dat bij mij altijd over blijft. Ik gebruikt vaak maar een paar takjes en dan ligt de rest te verpieteren in mijn koelkast. Natuurlijk blijft het langer houdbaar als je de steeltjes in vochtig keukenpapier wikkelt. Maar het blijft toch beperkt en er komt een moment dat ik het zal moeten weggooien. En als ik iets zonde vind, is het wel eten weggooien. Tegenwoordig is de vriezer dan ook mijn grote vriend.

Verse salie op een zwarte achtergrond
Verse salieblaadjes

Bewaartip: Altijd verse kruiden binnen handbereik

Ik stop de overgebleven kruiden in een plastic, hersluitbaar (!) zakje en schrijf er op wat erin zit. Ik pers er zoveel mogelijk lucht uit en sluit het zakje dan goed af. Het zakje gaat in de vriezer en is altijd binnen handbereik wanneer ik er iets van nodig heb.

Harde kruiden
Harde kruiden hak ik fijn, denk hierbij aan rozemarijn, en stop ze dan in het zakje. Maar met tijm laat ik het juist aan de steeltjes zitten. Wanneer ik iets nodig heb, haal ik het zakje uit de vriezer. De tijm is knalhard geworden, maar zit nog steeds op het takje. Blaadjes eraf ritsen als het is ontdooit, is echt geen optie. Wanneer je het zakje, nu het bevroren is, tussen je handen wrijft, vallen de blaadjes tijm zó van de takjes af. Deze liggen nu los, onderin het zakje.

Je zou de takjes er nu uit kunnen halen, maar ik graai gewoon onderin het zakje wat ik nodig heb gooi het in de pan. Wil je extra lang genieten van de kruiden in de vriezer? Zorg er dan voor dat je het zakje gelijk weer afsluit met zo min mogelijk lucht erin en direct terug in de vriezer legt.

Zachte kruiden
Wanneer ik zachte kruiden heb, gooi ik deze ook, hop, gewoon in de vriezer. Deze haal ik wel van de steeltjes af. Denk hierbij aan salie of oregano. Wanneer ik het nodig heb, knijp ik het zakje – in maximaal 3 flinke knepen – hélemaal fijn. De bevroren blaadjes, breken nu in kleine stukjes. Handig, want je hoeft nu ook niets meer fijn te snijden 😉 Haal snel uit het zakje wat je nodig hebt en leg de rest direct weer in de vriezer. Je wilt tenslotte niet dat alles ontdooit en dat gaat snel met de zachte kruiden.

Deze manier is ideaal als je bijvoorbeeld pasta’s maakt. Alles gaat toch in de saus en valt visueel niet op in je saus. Maar de smaak is nog steeds fantastisch, want het smaakt alsof je met verse kruiden hebt gekookt!

Verse oregano op een zwarte achtergrond
Verse oregano

Heb jij nou ook zo’n handige keukentip, laat het me weten. Ik ben dol op dit soort tips!

KokenKoken

Reacties

  1. Hartelijk dank. eindelijk een goede bruikbare gebruiksaanwijzing.

    1. Geen dank Rita, altijd fijn om te lezen dat iemand ook echt iets aan mijn tips heeft 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close