Bewaartip: Altijd verse kruiden binnen handbereik

612

Verse kruiden zijn heerlijk om te gebruiken in de keuken. Maar soms heb je geen zin om een kruidenplantje in huis te halen, dus haal je een doosje kruiden uit de koeling van de supermarkt. Vaak hou je hiervan over, omdat je niet alles nodig hebt voor je gerecht.

Tijm is bijvoorbeeld een kruid, dat bij mij altijd over blijft. Ik gebruikt vaak maar een paar takjes en dan ligt de rest te verpieteren in mijn koelkast. Natuurlijk blijft het langer houdbaar als je het in vochtig keukenpapier legt. Maar het blijft toch beperkt en er komt een moment dat ik het zal moeten weggooien. En als ik iets zonde vind, is het wel eten weggooien. Tegenwoordig is de vriezer dan ook mijn grote vriend.

Tip om kruiden langer te bewaren

Ik stop de overgebleven kruiden in een plastic, hersluitbaar (!) zakje en schrijf er op wat erin zit. Ik pers er zoveel mogelijk lucht uit en sluit het goed af. Dan leg ik het zakje in de vriezer en wanneer ik het nodig heb doe ik het volgende:

Harde kruiden
Haal het zakje uit de vriezer, de tijm is knalhard geworden, maar zit nog steeds op het takje. Blaadjes eraf ritsen als het is ontdooit, is echt geen optie. Wanneer je het zakje, nu het bevroren is, tussen je handen wrijft, vallen de blaadjes tijm van de takjes af. Deze liggen nu los, onderin het zakje. Ditzelfde kun je ook doen met bijvoorbeeld rozemarijn of krulpeterselie. Je zou de takjes er nu uit kunnen halen, maar ik graai gewoon onderin het zakje wat ik nodig heb gooi het in de pan en leg snel het zakje terug in de vriezer. Wel weer even goed de lucht eruit geperst.

Verse kruiden in een zakje Zachte kruiden
Wanneer ik zachte kruiden heb, gooi ik deze ook, hop, gewoon in de vriezer. Wanneer ik het nodig heb, knijp ik het zakje – in maximaal 3 flinke knepen – hélemaal fijn. De bevroren blaadjes, breken nu in kleine stukjes. Handig, want je hoeft nu ook niets meer fijn te snijden 😉 Haal snel uit het zakje wat je nodig hebt en leg de rest direct weer in de vriezer. Je wilt tenslotte niet dat alles ontdooit en dat gaat snel met de zachte kruiden.

Dit is ideaal als je bijvoorbeeld pasta’s maakt. Alles gaat in de saus en valt visueel niet op in je saus. Maar de smaak is nog steeds fantastisch, want het smaakt alsof je met verse kruiden hebt gekookt!

Heb jij nou ook zo’n handige keukentip, laat het me weten. Ik ben dol op dit soort tips!

Verse tijm uit de vriezer

KokenKoken

Reacties

  1. Hartelijk dank. eindelijk een goede bruikbare gebruiksaanwijzing.

    1. Geen dank Rita, altijd fijn om te lezen dat iemand ook echt iets aan mijn tips heeft 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close