Toen we vorige week met de foodies bij elkaar waren voor Lente Foodiefest, stonden er in elk hoekje en gaatje van de keuken wel wat afwas, te gebruiken kookgerei of nog te gebruiken ingrediënten uitgestald. En dat iemand iéts ging vergeten weer terug mee naar huis te nemen, dát kon je verwachten. Zo bleef er dus een eenzaam pak couscous op het aanrecht achter waar ik de volgende dag gretig gebruik van heb gemaakt. Omdat ik nog allemaal ingrediënten in huis had liggen die ik tijdens die dag niet heb gebruikt of over had, heb ik een gerecht gemaakt met de left-overs van die dag: Couscous gerookte kip met mango en limoen. En laat het nou een super lekkere maaltijd zijn geworden! Ik dacht, ik deel deze even met je 😉
Couscous gerookte kip met mango en limoen
Ingrediënten
- 275 gr couscous
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 puntpaprika's fijngesneden
- 6 tomaten in grove stukken
- 4 cm gember geraspt
- 1 spaanse peper zonder zaadlijsten, fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 mango in kleine blokjes
- 200 gr gerookte kip in reepjes
- 1 limoen
- 1 bosje platte peterselie
- 1 tl venkelzaad
- 2 tl komijnzaad gemalen
- peper
- zout
- 4 el olijfolie
- gekookt water
Instructies
- Verhit de olie in de pan en fruit de ui en paprika zachtjes aan, totdat de ui glazig is geworden.
- Doe ondertussen de couscous in een grote kom. Doe de extra vergine olijfolie erbij en giet het kokende water hierop. Schenk totdat het 1 cm boven de couscous uitkomt. (Wanneer je het extra smaak wilt geven, kun je een half bouillonblokje in de schaal verbrokkelen.) Dek de schaal af met het bord. Laat dit zo staan totdat de rest klaar is.
- Voeg het fijngesneden pepertje, geraspte gember, de geperste knoflook, het venkelzaad en komijnzaad toe aan de ui en paprika. Laat dit 5 minuten zachtjes meebakken. Doe dan de tomaten en de gerookte kip erbij. Breng het nu op smaak met wat peper en zout. Wanneer de tomaten zacht zijn, mag de mango erin. Voeg als laatste wat gehakte peterselie en het sap van een halve limoen toe.
- Haal het bord van de kom en roer met een vork de couscous door.
- Serveer wat couscous op het bord en schep dan wat uit de hapjespan hier bovenop. Of doe lekker makkelijk: schep de couscous in de hapjespan en meng dit met elkaar. Leg op het bord een kwart limoen voor de liefhebbers die nog wat extra frisheid willen.
MUZIEKTIP!
Soms is er zo’n periode, waarbij het nare nieuws je maar tegemoet blijft komen. In dat soort periodes vind ik het echt een verademing om de keuken in te duiken. Het brengt mijn hoofd even tot rust, doordat ik een moment niet aan nare dingen hoef denken. Laten we daarom ook muzikaal even tot rust komen met deze prachtige plaat van Rhodes.
Ooh lekker de laatste tijd ben ik ook steeds meer van de couscous en de parelcouscous.