Ga terug

Quiche met rode kool

Servings 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten

Benodigdheden

  • Hapjespan
  • Kleine mengkom
  • Quichevorm

Ingrediënten

  • 1 rol kant-en-klaar hartig taartdeeg
  • 2 el bakolijfolie
  • 500 gr rode kool in dunne reepjes
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 3 wortelen in dunne plakjes
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 2 tl komijnpoeder
  • 3 el balsamico
  • 2 el paneermeel
  • 100 ml slagroom
  • 100 gr feta verkruimeld
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 takje rozemarijn alleen de blaadjes, fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en haal de rol hartig taartdeeg alvast uit de koeling.
  • Verhit een hapjespan en bak in 2 el olie de rode kool, ui, knoflook en wortel aan tot de ui zacht begint te worden. Zet het vuur middelhoog en voeg een flinke snuf peper, zout en de komijn toe. Bak dit nog 10 minuten mee en roer af en toe door. Voeg de balsamico toe en laat 5 minuten meestoven. Zet het vuur uit en bewaar dit mengsel voor later. 
  • Meng ondertussen in een kom de slagroom, feta en eieren goed door elkaar en breng op smaak met een flinke snuf peper en de fijngehakte rozemarijn. Zet weg voor later.
  • Rol het hartig taartdeeg uit en leg dit in een met bakpapier beklede bakvorm. Laat het overhangende deeg naar buiten vallen. Prik gaatjes in de bodem van het deeg en bestrooi daarna de bodem van het deeg met een dun laagje paneermeel.
  • Schep het rode kool mengsel op het deeg en verdeel over de bodem. Schenk het roommengsel er overheen en vouw de overhangende randen deeg terug over de vulling. Bestrijk de randen desgewenst met ei of melk.
  • Bak de quiche af in 40 minuten of tot de randen goudbruin zijn gebakken.

Notities

  • Gebruik een foodprocessor om extra snel te snijden. Doe hier gelijk de rode ui, wortel en knoflook bij, en je kunt gelijk alles in een keer in de pan doen.
  • Gesneden kool en wortel kun je prima van te voren snijden. Plaats het na snijden in een afgesloten bakje in de koelkast en je kunt gelijk beginnen met koken als je zover bent.
  • Is je rode kool iets zwaarder dan 500 gr? Geen probleem. Als je een bakvorm gebruikt met iets hogere randen, kun je meer vulling in de quiche kwijt. 
  • Heb je geen extra ei of melk over voor het bestrijken van de randjes? Hou een kleine hoeveelheid van het roommengsel apart om hiermee de randen in te smeren.
  • Heb je tijm of rozemarijn over? Bekijk dan snel dit artikel waarin ik uitleg hoe je deze kruiden lange tijd kunt bewaren
  • Nog rode kool over? Maak er dan een coleslaw van. Lekker met mayonaise, creme fraiche, mosterd en citroensap. Smaakt heerlijk op je taco of bij een BBQ.
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord: Bakken, Balsamico, Bloemkoolrijst, Feta, Galette, Hartige taart, Herfst, Kool, Makkelijk, Quiche, Rode kool, Vegetarisch