IJsjes eten vind ik toch wel hét ultieme zomergevoel. En tegenwoordig kan ik helemaal blij worden van het zelf maken van ijs. Sinds ik vorig jaar mijn KitchenAid heb aangeschaft, ben ik best wel verslaafd geraakt aan het maken van ijs. Er zat namelijk een ijsbak bij waar ik lekker mee ben gaan experimenteren! Ditmaal ben ik aan de slag gegaan met heerlijk seizoensfruit en heb er dit geweldige wilde perzik ijs mee gemaakt.
Wilde perzik ijs, een zomerse traktatie
In het afgelopen jaar ben ik dan ook flink aan de haal gegaan met gekke, bijzondere of klassieke ijssmaken. Ik ga je deze zomer wat van die heerlijke ijsrecepten geven, zodat jij ook, mét of zonder ijsmachine, deze overheerlijke traktatie kunt maken. We beginnen met een favoriet uit de DeedyLicious-keuken. Aangezien het al volop als zomer voelt, heb ik een fris recept met verse wilde perzik. Het lekkerst is het als je de vruchten goed laat rijpen, dan komt de smaak nóg beter door.
Wilde perzik ijs, een zomerse traktatie
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 1 vanillepeul
- 125 gr suiker
- 6 eidooiers
- 500 gr wilde perziken
Instructies
- Laat de melk en slagroom, samen met een uitgeschraapte vanillepeul aan de kook komen. Wanneer dit aan de kook is, zet het vuur direct uit en roer even goed door.
- Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig en giet er in een constante straal het warme roommengsel aan toe. Laat dit even een paar seconden meedraaien, totdat het goed is opgenomen.
- Giet het geheel terug in de pan en verwarm dit mengels al roerend tot 85˚ graden. Dit houdt in dat het net niet mag koken. Wanneer je een streep op de achterkant van je lepel kunt maken en hij loopt niet uit, is het mengsel goed.
- Zeef het boven een schaal en laat het mengsel afkoelen. Leg een vel vershoudfolie op de vloeistof, zodat het volledig is afgedekt en er geen vel op kan ontstaan.
- Zet het voor minstens twee uur in de koelkast zodat het goed koud is om ijs mee te draaien.
- Wanneer het mengsel voldoende is gekoeld, ontpit je de wilde perziken en pureer je ze in een blender of met de staafmixer tot een fijne puree. Ik heb de velletjes er af gehaald, maar deze kunt je ook prima mee pureren.
- Haal het vanillemengsel uit de koeling en roer deze even door. Spatel dan de wilde perziken-puree erdoorheen en schenk in de ijsmachine.
- Laat zo’n 40 minuten draaien en plaats in de vriezer. Je ijs is nu klaar om te serveren!