Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade

7K
dinner party
Steel de show met dit spectaculaire dessert dat geheel van te voren is te bereiden!

De kerstdagen staan weer voor de deur en dan wil je wel wat bijzonders op tafel zetten, nietwaar? Zoek niet verder, ik heb een spectaculair dessert voor je gemaakt, waar je de show mee steelt aan het einde van het kerstdiner: Kokosijs met Baileys-meringue! Oh en alles is vooraf te bereiden, dus geen gedoe in de keuken tijdens het diner.

Mijn vrienden en familie zijn volgens mij wel blij met mijn bijdragen aan de kerstdiners, want elk jaar word er weer in koor geroepen; “Wendy maak jij maar het dessert.’ Je maakt mij met niets anders zo blij! Het is wel een uitdaging om elk jaar weer met wat bijzonders aan te komen, maar dat maakt het juist zo leuk; blijven innoveren. Ik bedacht al eens een kermissnoep-dessert, met macarons waarin een karamel-appel-vulling zat, daarbij kaneelstokkenijs en een goddelijke boterbabbelaarsaus. Damn, die laatste moet ik echt weer een keer maken! En in 2013 maakte ik een lekker fris Mojito-dessert in een potje.

Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade

Vorig jaar maakte ik voor het eerst zelf frambozencoulis en bedacht ik dat meringue met de smaak van Baileys daar best lekker bij zou smaken (come on; waar is dit niet lekker bij!?). Het volledige recept van mijn spectaculaire dessert van 2015 vind je hieronder uitgeschreven en is voor ongeveer 8 personen. Alle componenten zijn gemakkelijk thuis voor te bereiden. Je hoeft dit alleen maar (en dat lukt zelfs nog met een aangeschoten hoofd) in elkaar zetten; kind kan de was doen! Oh en dank aan Francesca die dit dessert nog even voor mij op de foto heeft gezet. Ik zat al aan tafel met mijn mond vol Baileys-meringue, dus had blijkbaar even andere prioriteiten. 😉

Kokosijs met Baileys-merengue en knetterchocolade | www.deedylicious.nl

Hieronder vind je alle componenten individueel uitgeschreven. De recepten zijn gebaseerd op 8 personen. Bij het samenstellen verdeel je de verschillende onderdelen over de bordjes. Het is handig om dit met z’n tweeën te doen, zodat je lekker snel kunt doorwerken.

Opbouw

  • Begin met een streep van de frambozencoulis.
  • Spuit daarop wat dopjes witte chocolademousse op (deze is niet uitgeschreven, ik gebruikte het recept van Uit Pauline’s keuken hiervoor, maar kun je ook uit het recept weglaten).
  • Verdeel een paar Baileys meringues over de bordjes.
  • Schep een bolletje kokosijs op de bordjes
  • Steek er wat verse frambozen tussen.
  • Bestrooi de bordjes met de knetterchocolade en nougatine.
  • Serveer direct uit.

 

  • Tip: zet vooraf de bordjes in de koeling, zodat deze lekker koud zijn als je de bordjes opmaakt; zo smelten alle elementen iets minder snel 😉
  • Optioneel: om het af te maken kun je er nog wat amandelkoekjes tussen steken

Frambozencoulis

Onderdeel van het recept Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade
Porties 350 ml
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr frambozen diepvries
  • 8 el suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillepeul
  • 2 anijssterren
  • 4 el water

Instructies

  • Laat in een steelpan de frambozen met suiker en water zacht worden. Wanneer het vloeibaar is mogen de kaneelstokjes, anijssterren en het merg van de vanillepeul erin. Laat de vanillepeul ook meetrekken. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de kaneelstokjes, anijssterren en vanillepeul eruit. Druk het prutje tweemaal door een fijne zeef, zodat alle pitjes eruit zijn. Schenk over in een spuitflesje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. In de koeling is dit een week houdbaar.

Notities

Heerlijk over ijs, maak ook op een American pancake!
Gang: Basics, Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, Kerst, Zoet

Kokosijs

Onderdeel van het recept Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade
Porties 400 ml
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen + opstijven in vriezer 4 uur 30 minuten
Totale tijd 4 uur 50 minuten

Benodigdheden

  • IJsmachine

Ingrediënten

Kokosijs

  • 250 ml kokosmelk
  • 200 ml slagroom
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr pure chocolade grofgehakt
  • 3 eieren eidooier

Instructies

Kokosijs

  • Breng de kokosmelk en slagroom in een pannetje aan de kook. Als het kookt haal je het pannetje van het vuur.
  • Klop in een kom de eidooiers met suiker luchtig. Schenk het warme melk-mengsel beetje bij beetje bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Giet dan alles terug in de pan en breng dit al roerend tot net onder het kookpunt (niet warmer dan 80˚C). Blijf roeren tot het iets indikt. Wanneer je een streep op de achterkant van een pollepel kunt maken en hij ‘blijft staan’ is het klaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet een uur in de koelkast.
  • Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en laat draaien totdat het ijs is geworden. Voordat het de vriezer in gaat, meng je de chocolade-chunks er doorheen. Laat 3 uur opstijven in de vriezer.

Notities

Maak je ook de Baileys meringue? Bewaar van het gesplitste ei het eiwit, zodat je dit voor de meringue kunt gebruiken.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, IJs, Kerst

Baileys meringue

Onderdeel van het recept Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade
Porties 24 stuks
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 3 eieren alleen het eiwit
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 40 ml Baileys

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120˚C.
  • Mix op halve kracht de eiwitten totdat er golfjes in de witte massa ontstaan. Zet de mixer dan op de hoogste stand en schep dan lepel voor lepel de suiker erbij. Het is klaar wanneer het mengsel glanzend is en je geen suikerkorrels meer voelt als je het tussen twee vingers wrijft. Vouw dan met een spatel voorzichtig de Baileys erdoor.
  • Spuit dopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in 20 minuten af of totdat de buitenkant droog is.
  • Laat ze volledig afkoelen op het bakpapier (haal deze wel van de ovenplaat af anders garen ze door) en bewaar ze daarna in een afgesloten bakje op een koele plek totdat je gaat serveren.

Notities

  • De alcohol in de meringue vervliegt tijdens het bakken, dus ook geschikt voor de allerkleinste.
  • Dit is super lekker bij een bolletje ijs en vult een Kerstdessert perfect aan!
Gang: Basics, Nagerecht
Trefwoord: Bakken, Dessert, Feest, Kerst, Zoet

Knetterchocolade

Onderdeel van het recept Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade

Ingrediënten

  • 1 reep chocolade wit, melk, puut; wat jij lekker vindt
  • zakje knettersnoep

Instructies

  • Smelt de chocolade zachtjes in de magnetron of au bain marie.
  • Doe telkens een lepel van het knettersnoep in de chocolade en schep het direct met een zeefje er weer uit, zodat de chocolade om de korreltjes knettersnoep komt.
  • Laat het op een bakpapiertje afkoelen. Als het droog is verkruimel je de chocolade en bewaar je het in een afgesloten bakje op een koele plek totdat je gaat serveren.

Notities

  • Het knettersnoep koop je o.a. bij de Jamin.
    • Een leuk recept om je bolletje ijs mee te op te leuken of gebruikt het over een mooi opgemaakt dessert aan de kersttafel.
Gang: Basics, Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, Kerst, Zoet

Nougatine

Onderdeel van het recept Kokosijs met Baileys-meringue en knetterchocolade
Porties 1 bakje
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 3 el geroosterde amandelen fijngehakt

Instructies

  • Maak karamel door een dun laagje suiker in een steelpan te verwarmen. Niet roeren of aankomen! Wanneer het op water begint te lijken, strooi je weer een laagje suiker er bovenop, net zolang totdat alle suiker in de pan zit.
  • Door de pan een beetje te draaien en te kantelen, mengen alle suikers goed met elkaar. Wanneer het amberkleurig is, mag het direct van het vuur.
  • Stort het op een bakpapiertje en strooi hier direct de gehakte amandelen overheen. Laat volledig afkoelen.
  • Breek de plak in grove stukken en doe dit in een keukenmachine. Maal fijn totdat je kleine korreltjes over houdt. Bewaar de nougatine daarna in een afgesloten bakje op een koele plek totdat je gaat serveren.

Notities

De nougatine kun je gebruiken op een bolletje ijs.
Gang: Basics, Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, Kerst, Zoet

MUZIEKTIP!

Ik kan énorm genieten van oude kerstmuziek of kerstmuziek waar grappige geluidjes of stemmetjes in zitten. Call me crazy, maar dit vind ik echt geweldig. Ik kwam dan ook niet bij toen ik dit kerstnummer voorbij hoorde komen. Ik voegde hem direct toe aan mijn Spotifylijst A DeedyLicious Christmasparty. Een gezellig lijstje voor tijdens een kerstborrel 😉

KokenKoken

Reacties

  1. Wat een lekker recept! Ik ga hem voor kerst proberen te maken ;-).
    Ben alleen benieuwd voor hoeveel mensen dit aantal ingredienten nu is?

    Hoor graag! Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close