Na een fantastisch diner sluiten wij thuis graag af met een lekker dessert. En dat ik altijd in ben voor het bedenken van een mooi dessert heb je onlangs al kunnen lezen. Met de aankomende kerstdagen in aantocht, stond er weer een taak op mijn to-do-list; een nieuw kerstdessert bedenken. Ik maakte een heerlijke traktatie Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs waarbij ik appelbolletjes serveerde, die gepocheerd zijn in de Frangelico. Hieronder heb ik alle componenten uitgeschreven die het dessert bevat. Alles is vooraf te bereiden, dus je hoeft alleen maar op te bouwen na het diner. Handig toch?
Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs
Met een brownie alleen, kan ik op kerstavond niet aankomen, dus bedacht ik dat dulce de leche erbij wel een topcombinatie zou zijn. Daarbij een romige traktatie met Frangelico. Gemaakt in een slagroomspuit waar je gascapsules voor nodig hebt. Maar ook zonder zo’n apparaat is dit prima te maken. En die dronken appelbolletjes zijn serieus de bom. Lekker fris, maar toch die warme smaak van de drank waarin ze hebben getrokken. Ik koos voor hazelnotenlikeur, maar ook een amandellikeur smaakt lekker.
Dulce de leche brownie met Frangelicoroom en kaneelijs
Benodigdheden
- Rechthoekige bakvorm met losse bodem
- IJsmachine
- Meloenlepel
- Slagroomspuit (met gaspatroon)
Ingrediënten
Dulce de leche brownie
- 75 gr roomboter
- 125 gr pure chocolade
- 65 gr fijne kristalsuiker
- 65 gr donkere basterdsuiker
- 2 eieren
- 75 gr zelfrijzend bakmeel gezeefd
- ½ el cacaopoeder
- ½ el vanillesuiker
- 50 gr hazelnoten gehakt + extra voor garneren
- 2 el dulce de leche
Kaneelijs
- 500 ml melk
- 3 kaneelstokjes door midden gebroken
- 5 eieren alleen eidooier
- 150 gr kristalsuiker
- 250 ml slagroom
- 2 el Dulce de leche
Frangelicobolletjes
- 200 ml Frangelico
- 4 appels zoet
Frangelicoroom
- 100 ml Frangelico over van de Frangelicobolletjes
- 200 ml slagroom
- 1 gelatineblaadje
Instructies
Dulce de leche brownie
- Verwarm de oven voor op 175˚.
- Smelt de boter samen met 100 gr van de chocolade au bain-marie. Bewaar de overige 25 gram chocolade.
- Meng alle suikers in een kom en voeg de eitjes toe. Roer goed los totdat de eitjes zijn opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe, met de cacao en vanillesuiker. Roer goed door, totdat alles is opgenomen.
- Voeg de gesmolten chocolade en boter toe en meng totdat je een gladde massa hebt. Hak de de overgebleven chocolade lekker grof en voeg deze met de gehakte hazelnoten toe aan het beslag. Roer door.
- Vet een bakvorm met opstaande rand in en stort het mengsel erin. Verdeel twee eetlepels Dulce de leche over het mengsel er marmer dit, door met een satéprikker het beslag en de dulce de leche voorzichtig door elkaar te mengen. Druk op het laatst nog wat hazelnoten in het beslag.
- Bak 30-40 minuten in het midden van de oven. Test met een prikker of het gaar is. Bij de randen moet de prikker er droog uitkomen, in het midden mag hij nog een klein beetje nat zijn.
- Laat de brownie afkoelen in de vorm. In aluminiumfolie verpakt en gekoeld in de koelkast is deze tot wel 4 dagen te bewaren.
Kaneelijs
- Warm in een pannetje de melk op met de kaneelstokjes. Laat dit zo’n 15 minuten trekken, maar niet koken. Na 15 minuten zeef je het. Klopt ondertussen suiker met de eidooiers, totdat dit mooi romig is geworden.
- Giet al kloppend de melk bij het romige mengsel van ei en suiker, in een dunne straal.
- Schenk dan alles terug in de pan en laat dit heel zachtjes garen tot 80˚C. Blijf ondertussen goed roeren met een houten lepel. Wanneer je een streep op de lepel kunt zetten, zonder dat deze uitloopt, is je mengsel gaar.
- Schenk het over in een grote kom en schenk de slagroom erbij. Laat dit, onder af en toe roeren, afkoelen tot kamertemperatuur. Koel het daarna zo’n 2 uur in de koelkast.
- Draai dan het mengsel in een ijsmachine tot ijs en schep voordat je het in de vriezer zet de Dulce de leche er doorheen. Plaats in de vriezer totdat je het dessert gaan opmaken.
Frangelicobolletjes
- Snijd m.b.v. een meloenlepel bolletjes uit de appel.
- Verwarm de Frangelico zachtje op in een pannetje en laat de appelbolletjes 5 minuten trekken in de warme drank.
- Schep de bolletjes eruit en laat goed uitlekken. Bewaar tot gebruik.
- Zeef de Frangelico en gebruik 100 ml voor de Frangelicoroom.
Frangelicoroom
- Week het blaadjes gelatine in wat koud water. Knijp deze goed uit en voeg deze toe aan de warme Frangelico.
- Meng de Frangelico met de room en schenk dit in de slagroomspuit (ik gebruik deze).
- Draai de dop er goed op en vul de spuit met het gaspatroon. Schud 3x. Zet de slagroomspuit minstens een uur in de koeling. De room is 2 dagen te gebruiken.
Opmaken van de bordjes
- Haal de brownie een uur voor het dessert uit de koeling, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Snijd blokjes brownie en zet deze op het bord. Bestrooi deze lichtjes met wat poedersuiker.
- Leg rondom de brownie wat van de appeltjes. Zorg dat je beide formaten gebruikt.
- Spuit tussendoor wat toefjes van de Frangelicoroom en maak af met een bolletje ijs.
Dit artikel bevat affiliate links, bekijk hier mijn disclaimer.
MUZIEKTIP!
Bij deze feestelijke dagen heb ik niet 1 muziektip voor je, maar een hele waslijst. Ik heb een spotifylijst gemaakt met kerstmuziek die perfect is voor tijdens je kerstdiner of tijdens een borrel.
Abonneer je dus zeker even op deze playlists en je zit gebakken qua muzikale aanvulling tijdens de kerstdagen!